11 °C Budapest

Pánikban a magyar autóhiteles: még 16 évig fizethet

Pénzcentrum
2015. december 9. 15:11

Az autóhitelesek egy része már kézhez kapta a forintosítási értesítőjét, de a kedvezményes árfolyamon való átváltás ellenére elégedetlen a levél tartalmával. Szabó Györgyi eddig 2,4 millió forintot fizetett vissza a 2007-ben felvett 2,2 milliós hitel után és még egyszer ennyit kell törlesztenie 2023-ig. Tényleg nyolc évig kell még fizetnie a hitelét?

December közepéig adhatják postára a bankok az autóhitelek forintosításáról szóló elszámoló levelet, amiből kiderül: milyen feltételekkel válthatják át a kölcsönöket forintra. Mivel már alig egy hetük maradt a pénzintézeteknek, ezért már a hónap elején feladásra került a küldemények egy része, amit az ügyfelek meg is kaptak. Így volt ez Szabó Györgyinél is, aki 2007-ben vett egy autót a devizahitelből. A felvett összeg 2,2 millió forint volt, amiből eddig 2,4 milliót fizettek vissza, de a mostani értesítő szerint, ha elfogadják az átváltást, akkor 2023-ig még egyszer ennyit kell kifizetnie a banknak. Az autó mára már alig ér valamit, de a hitelt továbbra is fizetnie kell az asszonynak - írja a Blikk.

A magas törlesztés elsősorban a devizaárfolyam elszabadulásának köszönhető, ugyanis a svájci frank a 2007-es, a hitel felvételkori árfolyamának közel kétszerese a jelenlegi árfolyam. Ráadásul a szerződés szerint valószínűsíthető, hogy az árfolyam-különbözetet a futamidő végén kell kifizetni, így a tartozás még nagyobbnak tűnhet.


Ez azonban nem egyedi eset. A sokszor 10 éves futamidejű kölcsönöknél a folyósítási és a törlesztési árfolyam különbözetét a hitelesek jelentős részénél a futamidő végén kell megfizetni, ami így akár további évekkel is kitolódhat a futamidő. A tavaszi elszámolás során már jelentős összegeket kaphattak az adósok, ami a tartozást csökkentette, a mostani kedvezményes árfolyamon forintosításnak köszönhetően pedig tovább csökkenhet a tartozás. Persze ez elsősorban azokra az ügyfelekre igaz, akik nem halmoztak fel hátralékot a hitelükön.

A mostani forintosítás egyébként nem kötelező jellegű, mint a tavaszi átváltás volt, így aki elégedetlen a forintosítással, az elutasíthatja azt, erre a küldemény kézhezvételétől 30 nap áll rendelkezésre. A jegybank egyébként azt javasolja az adósoknak, hogy ha nincsenek megelégedve az átváltással, akkor keressék fel a bankjukat, és próbáljanak meg egyedi megállapodást kötni, ugyanis erre is lehetősége van az ügyfeleknek.

Tényleg dupla kamatot számolnak fel?

A Szabó Györgyinek segítséget nyújtó szakértő szerint a kamatra újra kamatot számol fel a bank, így történik meg az átváltás. A valóságban viszont a korábbi, deviza alapú kamat eltűnik és forint alapon számolt kamat lép a helyébe. Ez utóbbi ugyan lehetséges, hogy magasabb, mint az eredeti kamatszint, viszont mivel forint alapon számolják el a kölcsönt, ezért az árfolyamkockázat eltűnik. Az ügyfelek az átváltásnak köszönhetően kedvezőbb árfolyamon válthatják át a kölcsönt, mintha ezt a mostani devizaárfolyamokon kellene forintosítani a hitelüket.

Két tipikus adós létezik:

  • Akinek árfolyamkövető volt a törlesztőrészlete és
  • Aki a futamidő végén fizeti ki az árfolyam-különbözetet (ballon hitel).

Egy 2009-ben 2 millió forintot 8 éves futamidő mellett felvett hitelnél az árfolyamkövető konstrukció törlesztőrészlete a kezdeti 40 ezer forintról 60 ezerre nőtt, míg a ballon hitelnél nem változott a havi részlet. A forintosítással az előbbinél 40 ezer, míg az utóbbinál 49 ezer forint lehet a törlesztőrészlet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A futamidő az árfolyamkövető hitelnél nem változik, míg a ballon kölcsön futamideje (a szabályoknak megfelelően) egy évvel kitolódhat.

Mit tehet, aki elégedetlen?

Először érdemes a banknál érdeklődni a levélről, most ugyanis kizárólag a küldemény tartalmával kapcsolatban lehet panaszt tenni. Ezt egyébként a 30 napon belül tehetjük meg, a pénzintézet pedig 60 napon belül köteles válaszolni megkeresésünkre. Ha ezzel elégedetlenek vagyunk, akkor a Pénzügyi Békéltető Testülethez vagy a jegybank fogyasztóvédelmi központjához fordulhatunk további panaszunkkal.

Milyen határidőkre figyeljünk?

Élő szerződéseknél:

  • December 1-én váltják át a szerződéseket
  • December 15-ig küldik ki a pénzintézetek az értesítő levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást (január közepe)

Felmondott szerződéseknél:
  • Január 1-én forintosít a bank
  • Január 31-ig postázzák az elszámoló levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem