2020. április 3. péntek Buda, Richárd

OTP-s ügyfél vagy? Ezt feltétlenül tudnod kell a hiteltörlesztésről és a haladékról


Az alábbiakban közöljük az OTP Bankcsoport tájékoztatását a fizetési moratóriummal kapcsolatban.

Az bankcsoport 2020. március 19-én a Kormány 47/2020. (III. 18.) sz. rendelete értelmében életbe léptette a fizetési haladékot (moratóriumot) az alábbiak szerint.

 • A fizetési haladék kizárólag a 2020. március 18-ig már folyósított kölcsönökre áll fenn 2020. december 31-ig, de ezt a Kormány egy újabb rendeletével akár meg is hosszabbíthatja.
 • A fizetési haladék lakossági hitel-, kölcsön- és ingatlanlízing szerződésekre vonatkozik, beleértve a munkáltatói kölcsönszerződéseket is. Felhívjuk figyelmét arra, hogy törlesztési biztosításokat nem érinti a fizetési haladék.
 • A fizetési haladék időszakában Önnek átmenetileg nincs tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettsége, a hitel eredeti futamideje pedig a moratórium idejével meghosszabbodik.
 • A fizetési haladék ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési haladék lejárta után, évente egyenlő részletekben kell majd megfizetni úgy, hogy a törlesztőrészlet és a megfizetendő kamat együttesen nem haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészlet összegét.
 • A fizetési haladék ideje alatt lejáró szerződések 2020. december 31-éig meghosszabbításra kerülnek.

 

Miért érdemes fizetnem törlesztőrészletemet továbbra is a fizetési haladék ideje alatt?

 • Ha úgy látja, hogy háztartása bevétele továbbra is lehetővé teszi hitelei törlesztését, akkor azok további rendszeres törlesztéssel elkerülheti, hogy a fizetési haladék miatt kamatnövekmény keletkezzen és a futamidő meghosszabbodjon.
 • Ha háztartása bevételében időközben kedvezőtlen változás történik, akkor Önre újra érvényes a fizetési haladék.

Hogyan fizethetem a törlesztőrészletem a fizetési haladék ideje alatt?

 

 • A fizetési haladék ideje alatt lehetősége van a törlesztőrészletei megfizetésére, ha nyilatkozatot tesz.
 • Ha eddig átutalással vagy postai csekken fizette törlesztőrészleteit ezt változatlanul megteheti.

 

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)


Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

 • száraz köhögés
 • láz
 • gyengeség, fáradékonyság
 • légzési nehézségek
 • légszomj
 • hasmenés
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk