2020. október 26. hétfő Dömötör

Őrületes árzuhanás a Dél-Alföldön: ezeken a településeken padlóztak az ingatlanárak


A 2019-es évben az addig meredeken felfelé ívelő ingatlanpiaci bumm elérte tetőpontját, az év végén pedig már lassú, de biztos csökkenésnek lehettünk szemtanúi. A 2020-ban bombaként robbanó koronavírus felértékelte az otthon és a biztonság fogalmát, mivel a március és május közti időszakot a legtöbben kényszerűek voltak saját házukba bezárva tölteni. A HelloVidék utánajárt, miképp érintette a járványhelyzet a Dél-Alföldi ingatlanpiacot és milyen kilátásokkal kecsegtet a jövő a most új otthont keresők számára.

A március 15-től elrendelt vészhelyzet mindenkit fokozott óvatosságra intett, amely nemcsak a közösségi terekbe való látogatásokat, bevásárlásokat érintette, hanem még a feladott ingatlanhirdetések számára és a négyzetméterárakra is hatással volt. 2020. március elején, a járvány hazai kirobbanását megelőzően, még szinte mindhárom megyében több hirdetés szerepelt az ingatlan.com rendszerében az előző év azonos időszakához képest, függetlenül a bérlésre vagy eladásra kínált ingatlanoktól vagy azok típusától. Ez a szint a korlátozó intézkedések feloldásáig, május 4-ig helyenként 10, 15 vagy akár 21%-kal is csökkent, a hónap végéig bezárólag pedig a 2019-es év májusi értékeit sem tudták elérni.

A részletes elemzést itt olvashatod!

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó