7 °C Budapest

Őrület: erre költi a legtöbb pár a 10 milliós babváró támogatást

2020. szeptember 16. 16:03

Kiemelkedően magas a Babaváró kölcsön ismertsége, a többség a maximális tízmilliós összeget kéri és kapja a hiteligényléskor. A lakásvásárlás és felújítás a legnépszerűbb felhasználási cél, de sokan autóra, gyerekholmira is költenének belőle. Három gyermeket csak az igénylők ötöde tervez ugyanakkor - derült ki egy, a kölcsön igénybevételével kapcsolatos, a szándékokat és a felhasználás célját felmérő friss kutatásból.

A Babaváró kölcsön alig több mint egy évvel ezelőtti debütálását követően nagyon rövid idő alatt beépült a köztudatba, a megkérdezettek négyötöde hallott már róla. A termék ismertsége a párjukkal már együtt élő, de még gyermektelen párok körében a legmagasabb, 88 százalékuk tud a Babaváró kölcsön konstrukció létezéséről - derült ki a kutatásból, melyet az NRC Marketingkutató végzett a Sberbank Magyarország Zrt. megbízásából.

A hiteligénylést tervezők aránya természetesen a 18-29 évesek körében kimagasló, közel felük (44%) számol a Babaváró kölcsön felvételével. Az életkor előrehaladtával csökken ugyan a szándék, de a 30-39 évesek közül is minden ötödik élne a lehetőséggel. Akik mégis elutasítók a termékkel kapcsolatban, azok elsősorban életkorukkal - a 40 év felettiek - , valamint az élethelyzetükkel indokolták ezt.

A kondíciókkal az érintettek legnagyobb része tisztában van. Hatból átlagosan öt potenciális igénylő alaposan utánajárt a visszafizetési szabályainak és az igénylés feltételeinek is. A legtöbben (89%) tisztában vannak vele, hogy szükség van a sikeres banki hitelbírálatra, de még a TB-jogosultságra vonatkozó kérdésre is 85%-uk tudta a választ. A kutatás adatai szerint a megkérdezettek háromnegyede tisztában van vele, hogy a Babaváró kölcsön szabadon elkölthető.

A felhasználás idejéről Fodor Tamás, a Sberbank retail területért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy a kutatásból az derül ki, hogy a legtöbben egyelőre tartalékolnának, ugyanis az érintettek 53%-a csak egy év múlva, vagy még később költené el az összeget. A felmérésből az is kiderül, hogy minden tizedik igénylő viszont már egy hónapon belül hozzányúlna a pénzhez, és hasonló az aránya azoknak, akik két hónapon belül, vagy legkésőbb fél éven belül felhasználnák a hitelt.

Akik a Babaváró kölcsön felvételében gondolkodnak, elég megosztottak a tervezett gyermekszámmal kapcsolatban. Csak egyötödük mondta, hogy három utódot tervezve veszi fel a kölcsönt. Ugyanekkora arányban vannak azok, akik egy gyermeknél és a kamatmentességnél megállnának. A két gyermeket tervezők aránya a legnagyobb, az igénylők harmada tartozik ide. Érdekes, hogy minden huszadik pár viszont egyáltalán nem tervez gyermeket, a hitelfelvétel ellenére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ami a felhasználást illeti, messze a legtöbben, a Babaváró kölcsön felvételében gondolkodók 53%-a lakásvásárlásra, építésre fordítaná az igényelt összeget. A lakáscélok töretlenül népszerűek, hiszen felújításban is az érintettek negyede gondolkodik, sőt ugyanennyien lakásfelszerelésre, bútorra is költenének a pénzből. Hasonló mértékű (26%) azok aránya, akik a gyermekkel kapcsolatos kiadásokat finanszíroznák a Babaváróból, de népszerű az autóvásárlás (16%), befektetés (10%) is, sőt van, aki mindennapi megélhetésre (8%), vagy éppen vállalkozásra (4%) költené a kölcsönét.

A felmérés eredményeit ismertető Kurucz Imre, az NRC Marketingtanácsadó kutatási igazgatója szerint a korábbi kedvezőtlen tapasztalatok után elindult a lakosság részéről egy nyitás a hitelek felé, sokkal pozitívabban tekintenek már rá a magyarok. Olyan lehetőségként kezelik, ami előre viszi az életüket, mondta el a szakember, aki emellett az online platformok folyamatosan erősödésére számít. Az internetre áttevődő hitelfelvétel-igénylés a szolgáltatók felé is nyomást jelent, hogy megfeleljenek a fogyasztói igényeknek, tette hozzá Kurucz Imre.

Mivel az egyik leginkább racionális döntésről, a gyermekvállalásról van szó, indokolható az ügyfelek tájékozottsága. A Babaváró kölcsön olyan konstrukció, amivel minden érintett nyer, véli Fodor Tamás. A szakember hozzátette, az eddigi százezer igénylőből csak a Sberbanknál több mint négyezer igénylést indítottak az ügyfelek tavaly július óta. A Sberbank a személyi kölcsönhöz hasonlóan ebben a szegmensben is meghatározó piaci jelenlét elérését tervezi, mondta el a Fodor Tamás a terveikről.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem