2020. április 7. kedd Herman

Országos hiány van ebből a védőoltásból: rengeteg fiatalt érint


Országosan tartós hiánycikk január óta a HPV, vagyis a humán papillóma elleni védőoltás. A gyógyszertárak kifogytak a több komponensű védőoltásból, és a rendelőkben is 40-50 fős várólisták alakultak ki a hiány miatt. A beszállítók tanácstalanok, a gyártó arról adott tékoztatást, hogy a hiány oka az oltási könyvbe ragasztható matrica gyártása miatt lakult ki. Azt ígérik, várhatóan márciusban sikerül korrigálni a fennakadást. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet közölte, hogy az általános iskolás oltóprogramot nem érinti a hiány, számukra ugyanis külön készletben jelenleg is elkülönítve áll az oltóanyag.

Hiányzik a gyógyszertárakból és a rendelőkből az a több komponensű HPV oltás, amelyet a hetedik osztályos lányok ingyen kapnak, a kereskedelmi forgalomban pedig 100 ezer forint az ára. A kilenc komponensű oltás a HPV több mint 100 alfaja közül az ellen a 9 ellen védene, amelyek a legsűrűbben okoznak méhnyakrákot és intimszemölcsöt. A patikákban egyre többen keresik sikertelenül a védőoltást, míg a rendelőkben több tucat főt számláló várólisták alakultak ki - derült ki az RTL Klub tegnap esti Híradójából.

Az vakcinát 15 év alatt kettő ütemben adják be, 15 év felett pedig három részletben kapják meg féléven belül. Ha valakinél már megkezdték az oltássorozatot és csúszik az ellátás akadozása miatt, a szakorvosok szerint nem szenved hátrányt, folytatólagosan kapja majd a hátralévő oltásokat. Az hetedik osztályos iskolás lányokat nem érinti jelenleg a hiány, számukra a kereskedelmi forgalomtól függetlenül, elkülönítve tárolják a vakcinákat.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,91 százalékos THM-el, és havi 65 769 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Bank például 66 792 forintos törlesztőt ígér 3,13 százalékos THM-en; míg a Takarékbanknál hasonlóan, 3,26 százalékos THM-el, és 66 817 forintos törlesztőrészlettel. Érdemes még megnézni a Budapest Bank, a Raiffeisen és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk