Óriási újítás a magyar banknál: búcsút mondhatsz a több száz oldalas paksamétáknak

Pénzcentrum2020. október 19. 18:33

A Magyar Nemzeti Bank 2019 év végén és 2020 elején két fázisban mérte fel a hazai bankok digitalizációs szintjét és felkészültségét - e szerint a szektor tisztában van a digitális transzformáció fontosságával. A jegybank elemzése szerint a bankoknál vezetői szinten a digitalizáció iránti elkötelezettség magas, a belső folyamatok digitalizációja öles léptekkel halad, és a munkaerő digitális felkészültségére is számíthatnak az ügyfelek.

Gyorsabb és egyszerűbb hitelügyintézést, kevesebb bankfiókban töltött időt és a papíralapú iratok mennyiségének csökkentését hozza magával a CIB Bank piaci kamatozású jelzáloghiteleinek megújított igénylési folyamata, mely egyedülálló a hazai jelzáloghitel-piacon. A hitelügyintézést a bank több fázisnál online megoldásokkal gyorsítja, amelynek köszönhetően egy lakáshitel igénylése lehetséges úgy is, hogy az ügyfél csak egyetlen egyszer jelenik meg személyesen a bankfiókban szerződéskötésig, a szerződés aláírásakor, minden más lépésben a videóbankár segít. 

Spórolj százezreket a Pénzcentrum Lakáshitel Kalkulátorával, melya magyar bankok 95 százalékának ajánlatainak objektív összehasonlításával. KATT!

A bank az elmúlt fél évben azon dolgozott, hogy radikálisan megújítsa a lakáshitel-igénylést, és a fejlesztés eredménye, hogy jelentősen csökken a felhasznált papírmennyiség: az eddig átlagosan 150 oldalas dokumentummennyiség töredékére van csak papíralapon szükség, és az eddig megszokott átlagosan négy fióklátogatás helyett mindössze egy alkalommal, a szerződés aláírására kell bankfiókba menni, minden más online végezhető, videóbankár segítségével. Az új folyamatnak köszönhetően csökken a hitelkérelem befogadásához szükséges adminisztráció és az esetleges hiánypótlások teljesítésének ideje is kevesebb lehet.

A lakossági hitelek egyik legismertebb típusa az ingatlanvásárlás céljából felvett jelzáloghitel, ám ez a hiteltípus az, amelynek igénylése és folyósítása mind a bank, mind pedig az ügyfél számára a legösszetettebb és legidőigényesebb folyamat. A koronavírus miatt életbe lépett korlátozások idején fogott intenzív fejlesztésbe a pénzintézet annak érdekében, hogy ne csak a korlátozások hatálya alatt, de később is egyszerűbb, gyorsabb és sokkal kevesebb papíralapú ügyintézést igénylő legyen az igénylési folyamat, ugyanakkor teljes mértékben megfeleljen a jogszabályi és felügyeleti előírásoknak és minden fél számára biztosítsa ugyanazokat a jogi garanciákat, mint a korábbi, papíralapú ügyintézés. Ezzel a lépéssel a CIB Bank elérhetővé tette videóbanki csatornán keresztül a piaci kamatozású jelzáloghitelek igénylését. 

A hazai pénzügyi szektorban úttörő fejlesztés nemcsak a digitális technológiákra épít, az egész adminisztrációs folyamat újragondolása és egyszerűsítése révén valósulhatott meg. Mindez idő- és anyagi megtakarítást is jelent egyszerre az ügyfélnek és a banknak is, a kényelmesebb ügyintézés mellett. 

  • Az ügyfélnek kevesebb időbe - akár szabadnap kivétele nélkül - telhet a hitelügyintézés, továbbá spórolhat a bankfiók-látogatáson és a járulékos költségeken. (parkolás, iratnyomtatás, stb.)
  • A papírmentes ügyintézés révén a bank a fióki munkatársak tehermentesítését segíti, és költséget takarít meg az iratnyomtatás, a szkennelés és a dokumentumok tárolása során.

Fontos azonban, hogy a szakértő segítség így sem marad el: a folyamat során egy videóbankár áll az ügyfelek rendelkezésére, minden kérdésükre választ ad, és végigkíséri őket az igénylési folyamaton. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A CIB Bank arra számít, hogy hat hónapon belül a jelzáloghitel-igénylések 10-15 százaléka zajlik majd a most bevezetett, kényelmes és időtakarékos folyamat szerint. Ezzel a megoldással újabb nagy lépést tettünk a digitális átállás útján, így már nemcsak számlát nyitni vagy személyi kölcsönt igényelni lehet nálunk online, de a jelzáloghitel-igénylés is elindítható otthonról. Ennél a terméknél a jogszabályi előírások miatt még nem lehetséges a szerződések megkötése elektronikus úton, de folyamatosan követjük a jogszabályi változásokat és vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy hogyan tudjuk kiszélesíteni az elérhető termékek körét, és megvalósítani a teljesen online lakáshitel-felvételi folyamatot.

 - mondta a jelzáloghitel piacon rendkívüli újítás kapcsán Kói Tibor, a CIB Bank jelzáloghitelért felelős termékfejlesztési menedzsere.

 

Címkék:
hitel, lakáshitel, bank, bankolás, online, kölcsön, cib, paks, szabadnap, nemzeti park, pénzügyi felügyelet, digitális transzformáció,