2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Operatív Törzs: így fog zajlani a dolgozók tesztelése az iskolákban, óvodákban


György István, a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta: a csoportos tesztelés célja elsősorban az emberek védelme, a vírusfertőzés csökkentése, valamint képet kaphatunk róla általa, milyen a szociális és oktatási intézmények átfertőzöttsége. Ismertette a hétfőtől induló tesztelés részleteit.


Az államtitkár ismertette: 1742 bölcsődében,  4386 óvodában, 8694 iskolában és 1869 szociális intézményben, vagy 16 691 helyszínen kerül sor tesztelésre, amelyet antigén gyorstesztekkel végeznek majd. A tesztelésben való részvétel önkéntes. Hétfőtől a bölcsődékben megyei szinten szervezik, mintavevő egységeket hoz létre a kormányhivatal, mintegy 1000 mintavevő csapat indul el a jövő héten.

A mintavevő csapatokhoz felsőoktatási intézmények biztosítanak orvos és gyógyszerész hallgatókat, illetve a megyei hivatalok sofőröket és adminisztrátorokat. A hallgatók kirendelése a Neptun rendszeren keresztül történik, akikkel tanulmányi szerződést kötnek, munkájuk díjazásban részesül és kredit is jár érte.

Dr. Müller Cecília elmondta: a fertőzések számai kedvezőbbnek tűnnek jelenleg, azonban ez még nem a 10 napja bevezetett korlátozások eredménye, mivel azoknak hatása csak nagyjából 2 hét alatt mutatkozik meg. Felhívta a figyelmet, hogy az elhunytak között ismét akad fiatal, 30 év körüli áldozat, így nagyon fontos, hogy mindenki vigyázzon magára és másokra, főként a krónikus betegek.

A tisztifőorvos elmondta, hogy különösen veszélyeztetettek tanulmányok alapján a cukorbetegek, illetve a kóros elhízás veszélyeire is felhívta a figyelmet. Azt ajánlotta, a krónikus betegek fokozottan figyeljenek oda alapbetegségük kezelésére, és javasolta a sportolást, szabadlevegőn tartózkodást.

A kórházban kezeltek száma növekvő tendenciát mutat - az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét viszont csökkenteni kell. Az országban 417 szociális intézményben ütötte fel a fejét a fertőzés, 5940 fő kapta meg a vírust a gondozottak közül - vagyis 6 százalékuk. 1175 fő került kórházba - a fertőzöttek 20%-a -, és 586 fő hunyt el (10%). A dolgozók 1%-a kapta meg a vírust (976 fő), 21-en kerültek közülük kórházba.

A karácsonyi ajándék vásárlásokat ne hagyjuk az utolsó percekre, kerüljük a tömeget

- mondta el Müller Cecília zárásként.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Címlapkép: Csepel.info

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS