20 °C Budapest

Nem tudod fizetni a hiteled? Mutatjuk, mi vár rád, ha lejár a moratórium

2020. szeptember 16. 12:01

A COVID-19 járvány nyomában járó korlátozásokkal szerencsére egy erős bankszektor nézett szembe Közép-Kelet-Európában. A hosszú távú kilátásokat illetően viszont sok a bizonytalanság. Mikor ér véget a válság? Lassul-e a hitelezés? Megnő-e a nem teljesítő hitelek aránya? Mutatjuk, mite gondolnak minderről a régió pénzintézetei.

Több hónap eltelt a koronavírus járvány okozta gazdasági lassulás kezdete óta. Ezen időszak alatt a legtöbb pénzintézetnek példa nélküli kihívásokkal kellett és kell a mai napig szembenéznie. A bankoknak számolniuk kell a bedőlési arányok emelkedésével, ennek nyomán a hitelezési veszteségek növekedésével. A gazdasági aktivitás mérséklődésének következtében ugyanakkor visszaeshetnek a kamat, jutalék és díjbevételek is

- hívta fel a figyelmet Márton Albert, a Deloitte regionális portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások üzletág vezetője.

Erős bankok, bizonytalan jövő

A 2008-2009-es gazdasági világválságot követően a közép-kelet-európai régió bankszektorában jelentősen javult az eszközminőség. A pénzintézetek tőketartalékokat építettek fel, valamint megerősítették likviditási pozícióikat. Ennek köszönhetően a COVID-19 járvány okozta gazdasági visszaesés kezdetén a KKE régió bankjai a 2008-2009-es pénzügyi válsághoz képest erősebb pozícióban néztek szembe az új kihívásokkal.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorának segítségével könnyen megtalálhatod a számodra legkedvezőbb megoldást.

Az elmúlt néhány évben tapasztalt stabil makrogazdasági környezet, a szabályozói és politikai figyelem, valamint a bankok kockázatcsökkentési törekvése együttesen járultak hozzá a nem teljesítő hitelállományok fokozatos csökkenéséhez. Ezek az évek megkövetelték a bankoktól a problémás vagy nem teljesítő hitelek kezelésének fejlesztését és a legjobb gyakorlatok kialakítását, valamint a nem teljesítő portfóliók felépülésének megelőzését.

A régió több országában érvényben lévő fizetési moratórium azonban átmenetileg elrejtheti a járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések okozta tényleges gazdasági károkat. Ennek következtében ma még nehéz messzemenő következtetéseket levonni a nem teljesítő hitelportfóliók alakulását illetően. A bankoknak valószínűsíthetően újra kell gondolniuk a COVID-19 előtti NPL kezelési stratégiáikat, ami hatással lehet mind a követeléskezelőkre, mind a követelésvásárlói piacra

- mondta Márton Albert.

Gazdasági és hitelezési kilátások

A gazdasági fellendülést illetően a válaszadók többsége inkább pesszimista, elhúzódó gazdasági kilábalásra számít. 39 százalékuk számol U alakú kilábalással, több mint ötödük pedig L alakú kilábalásban hisz. A fizetési moratórium megítélése általában pozitív a régióban, hiszen a válaszadók döntő többsége (75%) gondolja, hogy ez elősegíti a pénzügyi stabilitás fenntartását.

Nem meglepő, hogy a válaszadók többsége szerint 2020-ban az előző évhez képest jelentős vagy kisebb mértékű visszaesés várható az új hitelek kihelyezésében. 2021-et illetően a válaszadók csupán 40%-a számol a hitelezés kis mértékű csökkenésével, míg harmaduk szerint jövőre elkezdődhet a hitelezés enyhe növekedése. A hitelezés élénkülését támogathatják a kilábalás gyorsítását célzó fiskális és monetáris ösztönzők, amelyek segítségével a bankok betölthetik alapvető gazdaságfinanszírozó szerepüket.

Az előzőekkel összhangban a bankok a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt szigorítják a hitelezési sztenderdeket. A szigorítás mértéke attól függhet, hogy az adott szektornak vagy ügyfélcsoportnak mekkora veszteséget okozott a koronavírus járvány.

Mennyi lehet a nem teljesítő hitel?

A válaszadók jelentős része szerint a következő 12 hónapban nem várható jelentős növekedés a nem teljesítő hitelek arányában. A bankok közel fele gondolja, hogy legfeljebb 3 százalékponttal emelkedik az NPL ráta a lakossági szegmensben, viszont 65 százalék számít hasonló mértékű növekedésre a vállalati szegmensben. Ezzel szemben a megkérdezett NPL befektetők pesszimistábbak a nem teljesítő hitelek növekedési ütemét tekintve.

A válaszadók fele gondolja, hogy 3-5 százalékpontos növekedést mutatnak majd a lakossági NPL ráták a következő 12 hónapban, a vállalati NPL ráták tekintetében 5-7 százalékpontos növekedésre számítanak a következő 24 hónap során. A régió több országában életbe lépett fizetési moratórium miatt azonban nagy a bizonytalanság az adósok valós törlesztési képességének és hajlandóságának megítélése tekintetében.

Hogyan alakulhat a nem teljesítő hitelek értékesítése?

A válaszadók negyede tervezi nem teljesítő portfólió értékesítését a következő 6 hónap során. A megkérdezettek többségénél (45%) a járvány kitörése nem volt hatással a már folyamatban lévő vagy tervezett NPL tranzakciókra. A válaszadók ötöde mondta, hogy a tervezett tranzakciót elhalasztotta. Az eredmények magyarázhatók azzal, hogy 2020. év elejére fokozatosan csökkent a tranzakciós aktivitás a régióban, hiszen a 2015 és 2018 között megvalósuló jelentős volumenű NPL tranzakciók hatására a régió legtöbb országában fenntartható szintre csökkent a nem teljesítő hitelportfóliók állománya. A befektetők többsége ugyanakkor szeretné fenntartani a tranzakciós aktivitását, habár jelezték, hogy körültekintőbben válogatnak a számukra érdekes lehetőségek között. A megkérdezett befektetők a tranzakciós aktivitás fellendülésére számítanak a következő 12 hónapban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Több kisebb és nagyobb tranzakciót is látunk a piacon, amelyek kapcsán a koronavírus járvány kitörését követően az eladói oldal a folyamatban lévő vagy tervezett ügylet elhalasztásáról döntött. Ugyanakkor elmondható, hogy a nyár végére néhány ügylet esetén a felek újra tárgyalóasztalhoz ültek. Úgy látjuk, hogy jellemzően a kisebb portfóliók, illetve az egyedi vállalati követelések értékesítése indult el, valamint várható a piacon az elkövetkező hónapokban

- tette hozzá a szakértő.

A bankok többsége fedezetlen lakossági hitelek (34%) értékesítését tervezi a legnagyobb értékben az elkövetkező időszakban, ezt követik az egyedi vállalati kitettségek (21%). A fedezetlen lakossági hitelek aránya emelkedett a bankok portfóliójában az elmúlt években, ugyanakkor a nagy nem teljesítő vállalati hitelektől jellemzően megtisztították a bankok a mérlegüket, így az újabb nagy NPL állományok felépülését megelőzve az eladók gyakrabban dönthetnek egyedi ügyletek értékesítéséről a közeljövőben.

A régió országai vegyes képet mutatnak: Lengyelországban a válaszadók fele tervezi fedezetlen lakossági hitelek értékesítését, ahol már korábban is nagyon aktív piaca volt ennek a hiteltípusnak. Magyarországon, Romániában és a balti államokban a vállalati egyedi ügyletek dominálhatnak a jövőben. A befektetők többsége ezzel szemben a fedezetlen vállalati hitelek értékesítését várja a bankoktól a legnagyobb értékben.

Restrukturálás és követeléskezelés

A válaszadók harmada szerint a lakossági adósok 10-20 százaléka esetében várható a hitelek restrukturálása a következő 12 hónap során átmeneti likviditási nehézségek miatt, míg a vállalati adósok esetében a bankok közel negyede számít hasonló következményekre. Hosszan tartó pénzügyi nehézségek miatti restrukturálásra számít a bankok több mint negyede a lakossági és a vállalati adósok 5-10 százaléka esetében.

A válaszadók döntő többsége úgy ítéli meg, hogy elegendő erőforrással rendelkezik a várhatóan növekvő számú restrukturálási eset és a problémássá váló adósságok kezelésének házon belüli megoldásához. A bankok csupán közel ötöde jelezte, hogy várhatóan külső erőforrásra lesz szükségük a felmerülő restrukturálások és követeléskezelés területén, és a bankok több mint 40 százaléka kész kiszervezni külső szolgáltatóknak a követeléskezelési tevékenységek egy részét.

Ez alól kivételt képez Magyarország, ahol a bankok jellemzően házon belül kezelik a tevékenységeket. Ezt támogathatja az erőforrások átcsoportosítása az átmenetileg nagyobb kapacitással rendelkező területekről, továbbá bizonyos mértékig a folyamatok sztenderdizálása is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem