13 °C Budapest

Nem is gondolnák a devizahitelesek, milyen sokat kaphatnak vissza

Pénzcentrum
2014. június 25. 16:38

Kész van a devizahiteles mentőcsomag, és a kormány már a héten benyújtja a törvényjavaslatot a parlamentnek. Az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítás miatt nagy összeg járhat vissza a devizahiteleseknek, de pontosan mennyire számítsunk, mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter ma bejelentette, hogy a kormány elkészült a devizahiteles mentőcsomag első intézkedésével. A Kúria múlt heti döntése alapján az árfolyamrés tisztességtelen alkalmazása és az egyoldalú kamatemelések miatt hoznak törvényt.

Ennek alapján pénz járhat vissza a devizaadósoknak, azonban ennek mértéke több mindentől függ. Mennyi pénz járhat vissza egy átlagosnak mondható devizaszerződés esetében? Példánkban egy 2007-ben felvett nyolc millió forintos svájci frank alapú hitel esetén visszajáró összegeket számoltuk ki.

Ennyi járhat vissza az egyoldalú kamatemelés miatt

Egy átlagos devizahitelnél a törlesztőrészletek nagyjából 90 százalékkal nőttek meg, ennek nagy része az árfolyam elszállásának tudható be, azonban a bankok egyoldalú kamatemelése is hozzátett a növekedéshez. A kamatemelés nélkül ugyanis a havi fizetendő "csupán" 70 százalékkal ugrott volna meg. De mennyit jelent ez forintban kifejezve?


A fenti példát alapul véve eddig 8,53 millió forintot fizettünk vissza, míg a kamatemelések nélkül 7,64 milliót kellett volna, vagyis 895 ezer forinttal többet fizettünk a hitelintézetnek. Ez az összeg, ami visszajárhat, amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot.

Ekkora visszatérítést kapnak a devizahitelesek az árfolyam miatt

A Kúria múlt heti határozata szerint a jegybanki középárfolyamot kellett volna alkalmaznia a bankoknak a pénzintézetek által meghatározott vételi és eladási árfolyam helyett. A fenti példát alapul véve a folyósításkor alkalmazott árfolyamrésen 64 ezer forintot, míg a későbbi részleteken 48 ezer forintot bukott egy átlagos devizaadós (a lakáscélú hitelek esetén 2010 óta nincs árfolyamrés). Ez azt jelenti, hogy a törvény alapján most összesen 112 ezer forint jár vissza.


Mennyit kapok összesen?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A visszatérítést még egy tényező befolyásolja, ez nem más, mint az elévülés. A miniszteri tájékoztatóból kiderült, hogy a még élő szerződések esetén minden visszajár, tehát nem évül el sem az árfolyamrés, sem az egyoldalú kamatemelés. A már lezárt szerződéseknél viszont csak az öt éven belüli szabálytalanság után kell visszatérítést fizetni.


A fenti példa esetén élő szerződésről beszélhetünk, vagyis minden jogtalan elvonás visszajár, ez azt jelenti, hogy összesen több, mint 1 millió forint jár vissza. Bizonytalan viszont, hogy mikor lép hatályba az intézkedés, illetve, milyen formában jár vissza a pénz. Ezek a kérdések a törvény benyújtásakor már kiderülhetnek, ami (a bejelentés szerint) napokon belül megtörténik.

Mennyivel csökken a törlesztőrészletem?

A havi törlesztőrészlet csökkenésére is lehet számítani, ami a kamatemelésből származó többletből fakad (lakáshitelek esetén az árfolyamrés 2010 óta nincsen). A példahitel jelenlegi havi fizetendője 124 ezer forint, ami 109 ezerre csökken, ez több, mint 12 százalékos enyhülést jelent az ügyfeleknek.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm