2020. január 22. szerda Vince, Artúr

Nem áll meg a bővülés: ezek az új kedvezmények járnak a családoknak idén


Kedvezményes hitellehetőségek, vissza nem térítendő támogatások egész sora került bevezetésre az utóbbi években és ez idén is folytatódik. Az elmúlt években elsősorban az építkezésbe kezdő vagy új lakást vásárló gyermekes párokat segítették a juttatások, idén viszont már a kistelepülési házvásárlásra és -felújításra is több tíz millió forinthoz lehet hozzájutni. A kedvezmények már nemcsak nagycsaládosokra terjednek ki. 

2012-ben az otthonteremtési program indulásakor, sokévnyi lakáspiaci dráguláshoz viszonyítva még viszonylag szerény összegek (1,3-2,5 millió forint) jártak a két, a három vagy a négy gyermeket nevelő családoknak - írja a Magyar Nemzet. A családi otthonteremtési kedvezmény elnevezés 2015-ben került bevezetésre, és bár idén már 2020-at írunk, a csok-ról mindenki hallott, de kevesen vannak tisztában az összes igénybe vehető lehetőséggel és annak részleteivel. Az évről évre bővülő lehetőségek idén is tartogattak újdonságot.

Idén január 1-jével változott meg a kedvezményes lakásáfával együtt 2016-ban bevezetett áfa-visszaigénylés: e lehetőség csak a falusi csokkal is érintett 2486 kistelepülésen vehető igénybe. Ugyanakkor e helységekben már nemcsak egy új ház építési munkálatainak forgalmi adóját lehet visszaigényelni, hanem az építési telek árát vagy a használt ingatlan korszerűsítési, bővítési munkáit, anyagköltségét terhelő áfát is ötmillió forint erejéig. Az új lakás vásárlása vagy építtetése esetén öt százalékra csökkentett forgalmi adó részben ugyan megszűnt, de még mindig érvényes azoknál a lakásoknál, amelyek 2018. november 1-jén rendelkeztek jogerős építési engedéllyel vagy egyszerű bejelentéssel.

Fontos szempont, hogy a kedvezményes forgalmi adó és az áfa-visszaigénylés nem gyermekszámhoz kötött, azaz bárki élhet velük.

Nagy kérdés, hogy a kistelepülési csoknak mekkora vonzereje lesz, így a falusi csoknak és a kistelepülési áfa-visszatérítésnek az idei év lesz az igazi próbája. 2020-ban fog kiderülni ugyanis az, hogy a komoly összegekkel megtámogatott és a városinál amúgy is olcsóbban megoldható kistelepülési lakhatási lehetőség helyben tartja-e nagy számban a fiatal családokat, s esetleg többeket csábít-e a falusi életre.

2020 állítja igazi próba elé a babaváró hitelt is: bár tavaly július elseje óta már mintegy ötvenezer fiatal házaspár kapta meg a babavárót, ingatlanpiaci szakértők szerint ezek a tízmillió forintok jelentősebb nagyságrendben az idén jelenhetnek meg a lakáscélok megvalósításánál.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS