2020. augusztus 14. péntek Marcell

Nem akarsz az orvosnál dekkolni? Így úszhatod meg a várólistákat


Már évek óta sokan panaszkodnak arra, hogy fontos műtétekre akár egy évnél hosszabb várólisták is vannak. Ezt persze nem mindenki szeretné megvárni, különösen, ha a várakozás mindennapos fájdalmakkal jár együtt. Ugyan a beavatkozások már magánkórházakban is elérhetők, azonban ennek igen borsos ára is van, amit kevesen tudnak zsebből kifizetni. Mutatjuk, hogyan fizetheted ki a műtétedet akár pár napon belül.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a műtéti várólisták hosszúak, egyes műtétekre sokszor több mint egy évet kell várni. Ha megnézzük az OEP Várólistát, akkor azt láthatjuk, hogy több olyan beavatkozást is találunk, aminél ténylegesen sokat kell várakoznia a betegeknek.

Egy gerincstabilizáló műtétre 431 napot kell várni, de a térd- vagy csípőprotézis operáció előtt állók is egy év körüli várakozással kalkulálhatnak. Persze sok múlik azon, hogy hol jelentkezik be valaki, egyes régiókban csak néhány napot kell várni a beavatkozásra, míg van, ahol 1,5 év múlva tudják csak elvégezni az operációt.

Érdekes egyébként, hogy szürkehályog műtétre több mint tízezren várnak, ami az egyik legjelentősebb tömeg, a várakozási idő mégis 3 hónap körül alakul csupán.

Hova menjek, ha nem akarok várni?

Egyre többen választanának magánklinikákat az állami egészségügy helyett és a várólistás műtéteknél valós alternatíva lehet a privát intézmény választása. Ennek viszont igen borsos ára van. A fenti példáknál maradtunk és megnéztünk néhány magánkórházat, mennyibe is kerülnek a műtétek.

A négy vizsgált kórház közül két intézményben végeznek nagy gerinc műtétet:

  • a Róbert Kórház 1,55 millió forintot kér egy teljes stabilizáló beavatkozásért,
  • míg a Duna Medical Centerben (DMC) 480 ezer forintot kérnek egy nagyműtétért (igaz, az árlista alapján nem derült ki, hogy ez pontosan mit takar).

A protézis műtéteket is igen borsos áron mérik, egy új térd 1,5 millió forintba kerül Dr. Rosenál és 1,4 millióba a DMC-ben. A csípőprotézisért is hasonló árat kérnek, 1,5 és 1,23 millió forint az áruk ezekben a kórházakban.

A jóval rövidebb várólistás szürkehályog műtét árát is megnéztük, a DMC átlagosan 308 ezer forintért végez ilyet (a beavatkozás típusától függően vannak kisebb eltérések), míg a Medicovernél már 140 ezer forintért megoperálhatnak bennünket.

Miből tudja ezt kifizetni az átlag magyar?

Három terméket érdemes megfontolni, ha műtétre van (vagy lesz) szükségünk:

  • Az egészségpénztári megtakarítás, amelynél a befizetéseink után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk. Ehhez viszont nem árt rendszeresen félretenni, amiből összegyűlik annyi, amiből ki tudjuk fizetni a műtétet.
  • A műtéti térítést tartalmazó biztosítások is szóba jöhetnek. Önálló egészségbiztosítása a magyarok mindössze 1 százalékának van, és az életbiztosításhoz köthető kiegészítő műtéti térítés sem feltétlenül fedezi a kiadásokat.
  • Ugyan alapvetően arra bíztatunk mindenkit, hogy tegyen félre, vagy biztosítsa magát, azonban, ha nem így alakult, akkor kölcsönt is felvehetünk a beavatkozásra. Míg a fentieknél előre kell gondolkodni, addig a hitelnek megvan az előnye, hogy a váratlan helyzetekben is igényelhető. A személyi kölcsönök kamatai ráadásul jelenleg annyira alacsonyak, hogy most akár egy nem sürgősségi műtétre is érdemes lehet felvenni a hitelt, az igényelt összeg pedig az élethelyzetünkhöz igazítható.

Hova menjünk hitelért?

A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, hogy melyik bank adja most a legolcsóbb személyi kölcsönöket. 1,5 millió forintos felevett összeggel, 5 éves futamidővel és 250 ezer forintnál nagyobb jövedelemmel számoltunk (de a számlavezetést nem visszük a hitelnyújtó pénzintézethez).

Ez alapján a legolcsóbb a K&H kiemelt személyi kölcsöne 10,46 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) és 32 ezer forintos törlesztőrészlettel, a második Erste Most Extra egyébként forintra azonos havi részletet ígér 11,24 százalékos THM mellett, ennek oka, hogy a K&H nem számít fel kezdeti költséget, míg az Ersténél ez 15 ezer forint, amit a hitelösszegből vonnak le. A CIB Előrelépő törlesztőrészlete mindössze ezer forinttal magasabb és a THM is viszonylag kedvező, 11,73 százalékos.

Ha további kedvezményeket szeretnénk kapni, akkor érdemes lehet a számlavezetésünket is az adott bankhoz vinni. Így a legolcsóbb a Sberbank Fair Plusz, mindössze 7,74 százalékos THM-mel és 30 ezer forintos törlesztőrészlettel, a CIB Előrelépője is olcsóbb így, 8,17 százalékos a THM-e és 30 ezer forintos a havi részlet. A K&H kiemelt személyi kölcsön is olcsóbb, ha a számlavezetőnek választjuk a bankot, akkor 30 ezer forintos törlesztővel és 8,99 százalékos THM-mel is megkapjuk a hitelüket.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.