6 °C Budapest

Nagyot néznek majd jövőre a moratóriumosok: ezzel sokan nincsenek tisztában

2020. június 8. 17:15

A koronavírus-járványhoz köthető egyik legfontosabb lépésnek számít a fizetési moratórium bevezetése, ám a szabályokkal a hitelt törlesztő adósok jelentős része nincs tisztában - derül ki a K&H felméréséből. Az adósok 32 százaléka tévesen arra számít, hogy összességében pontosan ugyanannyit kell visszafizetnie a banknak, ha él a moratórium adta lehetőséggel. A kelet-magyarországiaknak 46 százaléka számít indokolatlanul optimistának, a 8 általános végzetteknek pedig a 60 százaléka véli úgy, hogy a moratórium miatt nem kell többet visszafizetnie.

A járvány miatt bevezetett egyik adósvédelmi intézkedés, a hitelmoratórium következményeit eltérően látják a hitellel rendelkező háztartások - derül ki a K&H felméréséből. A hitelmoratóriummal élő adósok lényegében haladékot kapnak, a mostani szabályozás szerint március közepétől december végéig nem kell törleszteniük a hitelüket, ám az szóban forgó időszakra vonatkozó törlesztőrészleteket később kell kifizetni. Azonban azzal a kikötéssel, hogy - a változó kamatozású hitelek kivételével - a moratórium lejárta után a kölcsön havi törlesztése nem lehet magasabb az eredeti havi összegnél. Mindent egybevetve a moratóriummal élők számára a teljes visszafizetendő összeg a moratórium idejére eső kamatösszegek miatt magasabb lesz annál, mintha valaki az eredeti menetrend szerint törlesztene.

Sokan mást várnak

A bank felmérése szerint a hitelt törlesztők egy része nem ismeri pontosan a szabályozást. A megkérdezett hitelesek többsége, 53 százaléka tisztában van azzal, hogy aki a halasztást választja - azaz él a moratórium adta lehetőséggel -, annak többet kell majd visszafizetni. Több mint 30 százalékuk - tévesen - azonban arra számít, hogy pontosan ugyanannyit kell visszafizetni. Jelentős azoknak az aránya is, akik egyelőre nem tudják, pontosan mi várható a moratórium vége után, a hitelesek 16 százaléka még nem nézett utána, milyen anyagi következményekkel jár ez a lehetőség.

Többfelé szakadt az ország

Az országon belül jelentősek az eltérések, a Kelet-Magyarországon élő, hitellel rendelkező megkérdezettek 46 százaléka szerint a moratóriummal és anélkül is ugyanannyit kell visszafizetni a banknak. Tehát a szóban forgó régióban élők majdnem fele indokolatlanul számol azzal, hogy nem növekszik majd a teljes összeg. Csak 32 százalékuk tud arról, hogy a futamidő meghosszabbítása nyomán nagyobb összeget kell majd összességében törleszteni. A közép-magyarországiaknak már az 58 százaléka, a nyugat-magyarországiaknak pedig a 60 százaléka pontos információkkal rendelkezik. A diplomával és érettségivel rendelkezőknek az 58 és 50 százaléka szintén jól ismeri a moratórium következményeit, ám a 8 általánost végzetteknek csak az ötöde. Utóbbiak között tízből hatan azt várják, hogy nem változik a banknak fizetendő összeg.

A K&H saját adatai szerint június 2-ig a teljes hitelállomány 57 százalékát, a lakossági hitelállomány 51 százalékát, míg a micro- és kkv-hitelállomány 28 százalékát nem érinti a moratórium. A K&H egyébként az elsők között jelent meg a thm-plafonnak megfelelő személyi kölcsönével és hitelkártyájával, azonban itt is fontos, hogy a maximális thm a mostani szabályok szerint december végéig érvényes, januártól pedig ez magasabb lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem