11 °C Budapest

Nagycsaládosok, figyelem! Egy új lakás is kijön az állami ingyenmilliókból

Pénzcentrum
2017. április 30. 12:50

Hiába volt rekordközeli tavaly a lakáshitelek népszerűsége, 2017-ben még ennél is több kölcsönt vehetünk fel. Ugyan a jegybank szerint a fix kamatozású hitelek még mindig drágák, azonban a kamatok csökkentéséhez a szabályok módosítására is szükség lenne. A Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján a CSOK lehetséges változtatásairól is beszéltek a panelbeszélgetés résztvevői.

Tényleg drágák a lakáshitelek?

Nagy Márton azt a kérdést tette fel a Portfolio Hitelezés 2017 konferenciáján tartott előadásában, hogy vajon mitől drágák a fix kamatozású lakáshitelek.

Csökkentek a rövid kamatperiódusú hitelek kamatai, a hosszú kamatperiódusú kölcsönöknél pedig a kamatfelár is csökkent - mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

A fair banki törvény már most is meghatározza, mekkora kamatot számolhatnak fel a bankok - mondta Florova Anna, az OTP lakossági hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója. Természetes módon működik a verseny, és a hiteleket továbbra is a meghatározott szegmensek alapján határozzák meg.

Rajna Gábor, a K&H értékesítési hálózat és támogatási igazgatója több okkal is magyarázta a magas kamatokat:

  • Csökkenhetnének a hitelköltségek, ha hozzáférnének a bankok a nagy adatbázisokhoz, mint a NAV vagy a TB.
  • Az egységes értékbecslés is sokat segíthetne.
  • A digitalizáció is lenyomhatja a kamatokat.
  • A hosszú távon fixált hitelek forrásköltségei egyelőre drágák, ezek lefaragásával is lehetne csökkenteni a kamatokon.
  • A magas kamatok meghatározásánál szerepet játszik, hogy az előtörlesztési díjak aránylag alacsony szinten vannak meghatározva, ez is feljebb nyomja a költségeket.
  • A közüzemi számlákhoz, telefonszámlákhoz való hozzáférés is segíthet a kamatok csökkentéséhez, ebből ugyanis kiderül, hogyan fizetik a rendszeres díjakat az ügyfelek.

Az ügyfelek akár fele is hajlandó fix kamatozású, magasabb törlesztőrészletű hitelt választani - mondta Tokodi Gábor, az FHB vezérigazgató-helyettese. Aki megfelelő jövedelmet tud felmutatni, az már most is igen kedvező kamattal juthat kölcsönhöz.

Veszélyes a lakásárak növekedése?

Az elmúlt évek lakásár-növekedésének köszönhetően sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mikor pukkad ki az ingatlanpiaci lufi. A nemzetközi környezetet alapul véve azonban még mindig alacsonyak a lakásárak, így van tere a növekedésnek.

A hitel kihelyezése ugyanis nem attól függ, hogy hol van az ingatlan, hanem attól, hogy milyen az ügyfél, amelynek a legjobb fokmérője, hogy mekkora jövedelmet tud felmutatni -értettek egyet a panelbeszélgetés résztvevői.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A válság egyik legnagyobb tanulsága volt, hogy csak olyan ügyfelet hitelezzünk, aki vissza is tudja fizetni a kölcsönt

- mondta Rajna Gábor. A bankok tehát most már nem adnak bárkinek kölcsön.

Mit változtatnának a CSOK-on?

Érdemes lehetne az ország egyes régióit megkülönböztetni a támogatás összegének szempontjából. Míg Kazincbarcikán 3 millió forintba kerül egy 65 négyzetméteres lakás, addig Budapesten ezért 20-25 millió forintot is elkérnek. Míg előbbinek jelentős támogatást jelent a használt lakás után járó támogatás, addig az utóbbi esetben sokkal kevésbé éri meg a kedvezmény igénylése.

A támogatási összegek területenként meghatározott értéke segíthetné a kedvezmény szélesebb körű felhasználását. A CSOK rendszere egyébként bonyolult, ez sokakat eleve elriaszt az igényléstől, az egyszerűsítéssel is felpöröghetne az igénylések száma.

A legfontosabb egyébként, hogy ne változzon gyakran a támogatás, ugyanis az ügyfelek számára egyébként is bonyolult rendszernél minden változtatás után egy évre van szükség ahhoz, hogy az ügyfelek megértsék az új rendszert.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem