13 °C Budapest

Nagy változás az ingatlanpiacon: egyre többeket érdekelnek ezek a települések

Pénzcentrum
2019. november 28. 13:32

Jövő év elejétől emelkedik az új lakások áfa-szintje, ugyanakkor egy friss intézkedéssel a falusi CSOK által érintett településeken építkezők 5 millió forintig áfa-visszatérítést is kérhetnek. Az ingatlanpiac forgalma már második éve érezhetően az olcsóbb területek felé tolódik. A most bejelentett változtatás azonban tovább erősítheti ezt a folyamatot és a kistelepülések építőiparának fehérítésére is pozitív hatással lehet.

2019 egyik legfontosabb ingatlanpiaci trendje a vidéki kistelepülések, kisebb városok piacának fellendülése. Az országos forgalom egyre nagyobb aránya koncentrálódik ide. A háttérben meghúzódó tényezők sokfélék, szerepet játszik ebben a nagyvárosok ingatlanár-emelkedése, az agglomerációk megerősödése és - az év második felétől - a falusi CSOK nyújtotta különleges támogatás is. A kizárólag 2486 településen igénybe vehető állami kedvezmény maximális értéke 10 millió forint, amelynek felét a megvásárolt használt ingatlan korszerűsítésére, bővítésére kell a kérelmezőnek fordítania. Az építkezés viszont az elmúlt években folyamatosan és látványosan drágul, az építőanyag árak, valamint a kivitelezési munkabérek drasztikus emelkedése miatt. További nehézséget okozhat a kistelepüléseken megtalálni a megfelelő szakembert az adott munka elvégzésére, ugyanis teljes brigádok dolgoznak Budapesten, illetve vidéki nagyvárosokban, sőt külföldön is.

Nézd meg, a kinézett település érintett-e a falusi CSOK-kal: keresd fel a HelloVidék falusi CSOK keresőjét!

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint ezekre a problémákra adhat választ a frissen bejelentett rendelkezés: "A jövő január elsejétől 5 millió forintig visszaigényelhető építési áfa ellensúlyozhatja a kistelepülési építkezéseket nehezítő körülményeket. A megemelkedett költségek jelentősen csökkenthetők a visszaigényléssel, igaz, csak abban az esetben, ha profi szakember végzi a felújítást, építést és számlát állít ki róla. Ráadásul a támogatás összege a telek megvásárlására is fordítható. Az intézkedés emiatt nem csak a kistelepülések ingatlanpiaci vonzerejét növeli, hanem az építőipart is tovább fehéríti, kiszűrve a hozzá nem értő vállalkozókat" - tette hozzá a vezető elemző.
A falusi CSOK nyári bevezetése óta a kistelepüléseken jelentős árnövekedés látható, és az új intézkedések, valamint a támogatás töretlen népszerűsége miatt további drágulás várható az elkövetkezendő években. Emellett az építőipar is megérezte a támogatás pozitív hatását.

"Látva a kormány törekvéseit, nem kizárt, hogy a jövőben még több olyan kedvezményt, könnyítést jelenthetnek be, ami segíti az építőipar nemzetgazdasági jelentőségének erősödését, illetve hozzájárul a magyar családok lakáscéljainak megvalósításához is" - fogalmazott az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm