2020. április 5. vasárnap Vince

Nagy Márton: lehet, hogy most válság van, de utána óriási bővülés jöhet


A várakozásoknak megfelelően eseménydús délutánt teremtett a Magyar Nemzeti Bank. Bár a monetáris tanács nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A jegybank itt nem áll le, további intézkedések várhatóak majd, melyek a koronavírus okozta gazdasági kihívásokra reagálnak - emelte ki Nagy Márton az MNB-alelnöke egy háttérbeszélgetésen.

Bár az MNB nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A következő lépések pedig azon fognak múlni, melyik szektort érdemes megsegíteni (állam, háztartás, vállalatok, bankrendszer). Az viszont biztos, hogy a tervek készen és ütemezve vannak - mondta el az Nagy Márton, MNB-alelnök a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen.

A szakember az eseményen többek között beszélt arról, nem biztos, hogy az MNB 2-3 százalékos növekedési előrejelzése a legvalószínűbb kimenetel idén. Lehet ennél alacsonyabb, de ha a bizalmi válságot hatékony monetáris és fiskális politikai eszközökkel leküzdjük, akkor lehet ebből gyors emelkedés, azaz V-alakú válság. Ez azt jelentené, hogy 2021-ben a járvány előttinél is magasabb ütemű bővülést lehetne várni. Ám ehhez az kellene, hogy a mostani válságot a 2-3 hónap alatt leküzdjük, mindezt a vállalatok sérülése nélkül. 

A konkrét intézkedésekről a szakember elmondta, a likviditásbővítő lépéssorozatnak nincs még vége, további lépések jönnek. Ezzel a nemzeti bank a gazdaság 4 szektorán segít azzal, hogy likviditási helyzeteket kezel. A most bejelentett fedezett hitelnyújtás jelentősége és újdonsága a hosszú lejárat, a fix kamat és a feltétel nélküliség.

Nem célzunk egy piacra, a bankrendszer eldöntheti, mit akar vele csinálni. 3 dolgot tehet: vállalatokat, háztartásokat hitelezhet, vagy állampapírt vehet belőle

- emelte ki az alelnök, aki kiemelte a bankokat érdekeltté kell tenni, hogy mindezt használják is. 

Nagy Márton az elszálló forintról is beszélt, azt mondta náluk az MNB-nél nem aggódnak emiatt, a nemzeti banknak ugyanis nincs árfolyam célja. Kiemelte, a jelenlegi helyzetben hatalmas volatilitás mellett gyengül a forint, ugyanakkor a régióban a legkevésbé volatilis a forint a mostani környezetben. 

Az alelnök szerint jelenleg az inflációtól sem kell tartani, azt ugyanis vissza tudják majd hozni 3 százalékra, ezért most lehet a gazdaságot támogatni. Nagy azt is elmondta, hogy szerinte a magyar ügyfelek több mint 80 százaléka élni fog a moratóriummal, és nem fogja törleszteni hitelét. 

Gazdasági hatást tekintve kulcsfontosságú, hányan élnek a moratóriummal, hiszen az ő fogyasztásuk pörgetheti a növekedést

- fogalmazott az MNB alelnöke.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk