14 °C Budapest

Müller Cecília: egy hét alatt másfélszeresére emelkedett a vírus előfordulási aránya

2020. november 10. 12:20

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy a járvány egész Európában intenzív szakaszban van, nagyon sok a megbetegedés. Elmondta, 1 millió favipiravir tabletta érkezett az elmúlt napokban Kínából, és még ugyanennyit várnak Japánból.

A tisztifőorvos ismertette a napi adatokat is: 4140 újabb koronavírus fertőzöttet regisztráltak. Elmondta: elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg. A legfiatalabb elhunyt 36 éves volt. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen - ezek a számok emelkedtek, mondta el.

Nem kedvező a járvány alakulása a statisztikák alapján a tisztifőorvos szerint: a 44. hétről 45. hétre az előfordulási esetszám másfélszeresére nőtt. A járvány kezdete óta a pozitív esetek egynegyede a 40-49 éves korosztályt érintette, 15 százaléka a 65 év felettieket, és a 15 alattiakat minössze 4 százalékban.

A regisztrált esetek száma leginkább a fővárosban, PEst megyében és Győr-Moson-Sopronban nőtt, 22, 15 és 9 százalékkal a 44. hétről a 45. hétre. Tolnában volt a legkevesebb, 488 eset, azonban ez is 85 százalékos növekedést jelent a 44. heti adatokhoz képest.

Győr-Moson-Sopronban egy hét alatt megduplázódott az új fertőzöttek száma,

amíg Pest megyében 90 százalékkal, Békésben és Budapesten is több mint 80 százalékkal emelkedett az esetszám. Egyedül Csongrád-Csanád megyében csökkent az esetszám: egy hét alatt 40 fővel. Budapesten 28722, Pest megyében 14851 fő, Győr-Moson-Sopron megyében 8048 fő fertőzöttet találtak.

A 100 ezer főre jutó megbetegedések országos átlaga 1174 fő. Ez az arány a legmagyasabb Győr-Moson-Sopronban, a fővárosban és Nógrád megyében. A legalacsonyabb a 100 ezer főre jutó betegek aránya Somogy, Békés, és Tolna megyékben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Óriási az egészségügyi személyzet terhelése, ezért most a járványgörbe ellaposítása a cél

- mondta el Müller Cecília, aki arról is tájékoztatott, hogy új eljárási rendet vezettek be az egészségügyben, és újabb szállítmány influenzaoltás is érkezik hamarosan.

Küzdünk, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, hogy az ellátórendszereink működőképesek maradjanak

- mondta el. Ezért fontos az, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ezt pedig úgy lehet megelőzni, ha minimalizáljuk a fertőzés továbbadását - figyelmeztetett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem