2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Müller Cecília: egy hét alatt másfélszeresére emelkedett a vírus előfordulási aránya


Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy a járvány egész Európában intenzív szakaszban van, nagyon sok a megbetegedés. Elmondta, 1 millió favipiravir tabletta érkezett az elmúlt napokban Kínából, és még ugyanennyit várnak Japánból.

A tisztifőorvos ismertette a napi adatokat is: 4140 újabb koronavírus fertőzöttet regisztráltak. Elmondta: elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg. A legfiatalabb elhunyt 36 éves volt. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen - ezek a számok emelkedtek, mondta el.

Nem kedvező a járvány alakulása a statisztikák alapján a tisztifőorvos szerint: a 44. hétről 45. hétre az előfordulási esetszám másfélszeresére nőtt. A járvány kezdete óta a pozitív esetek egynegyede a 40-49 éves korosztályt érintette, 15 százaléka a 65 év felettieket, és a 15 alattiakat minössze 4 százalékban.

A regisztrált esetek száma leginkább a fővárosban, PEst megyében és Győr-Moson-Sopronban nőtt, 22, 15 és 9 százalékkal a 44. hétről a 45. hétre. Tolnában volt a legkevesebb, 488 eset, azonban ez is 85 százalékos növekedést jelent a 44. heti adatokhoz képest.

Győr-Moson-Sopronban egy hét alatt megduplázódott az új fertőzöttek száma,

amíg Pest megyében 90 százalékkal, Békésben és Budapesten is több mint 80 százalékkal emelkedett az esetszám. Egyedül Csongrád-Csanád megyében csökkent az esetszám: egy hét alatt 40 fővel. Budapesten 28722, Pest megyében 14851 fő, Győr-Moson-Sopron megyében 8048 fő fertőzöttet találtak.

A 100 ezer főre jutó megbetegedések országos átlaga 1174 fő. Ez az arány a legmagyasabb Győr-Moson-Sopronban, a fővárosban és Nógrád megyében. A legalacsonyabb a 100 ezer főre jutó betegek aránya Somogy, Békés, és Tolna megyékben.

Óriási az egészségügyi személyzet terhelése, ezért most a járványgörbe ellaposítása a cél

- mondta el Müller Cecília, aki arról is tájékoztatott, hogy új eljárási rendet vezettek be az egészségügyben, és újabb szállítmány influenzaoltás is érkezik hamarosan.

Küzdünk, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, hogy az ellátórendszereink működőképesek maradjanak

- mondta el. Ezért fontos az, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ezt pedig úgy lehet megelőzni, ha minimalizáljuk a fertőzés továbbadását - figyelmeztetett.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked