2020. szeptember 22. kedd Móric

Most vennél lakást? Ezt mindenképp tudnod kell

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. szeptember 17. szerda 06:04

Az elmúlt időszakban nagy változáson ment keresztül a lakáshitelezés, mivel egyre többen választják a fixált törlesztőrészleteket, sőt, megjelent az első olyan banki konstrukció is, ami már húsz évre rögzíti a kölcsön kamatát. Összegyűjtöttük az előnyöket és a hátrányokat, megmutatjuk, mi alapján érdemes kiválasztani a nekünk megfelelő kamatperiódust.


A jegybanki alapkamat tartós csökkenése az elmúlt két és fél évben a bankok számára is kihívást jelentett, mivel egyre nehezebb az alacsony kamattal az ügyfeleket csábítani, hiszen már majdnem az összes bank kínál alacsony kamatozású lakáshiteleket. Kérdés azonban, hogy az alacsony kamat mellett miért érdemes a voksunkat letenni egy hitelintézet mellett.

A költségek mellett nagyon fontos tényező a kamatperiódus hossza, magyarra fordítva az, hogy mennyi időre fixálja a bank a törlesztőrészletünket, és persze, hogy ezt mennyi pénzért teszi meg nekünk. Fontos tudni, hogy az adott kamatperióduson belül a kamat mértéke nem változtatható. Összehasonlítottunk két hosszúságú kamatperiódust, és kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül az, hogy a bankunk viselje a kamatkockázatot helyettünk.

Mi a különbség a kamatperiódusok között?

Minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb kamatokkal és ezzel együtt törlesztőrészletekkel számolhatunk. Ezért cserébe a bank biztosítja, hogy a kamatperióduson belül nem emel (és persze nem is csökkent) kamatot. Minél rövidebb tehát a kamatperiódus, annál hamarabb van lehetősége a hitelezőnek kamatot (és ezzel együtt törlesztőrészletet) változtatni. Igaz, ez ma már szabályokhoz kötött, és nem tud a hitelintézet önkényesen kamatot emelni. Ugyanakkor a rövid kamatperiódus az ügyfélnek is megadja azt a lehetőséget, hogy a piac változásait rövid határidőn belül lekövesse, legyen szó akár emelésről, akár csökkenésről.

A jelenlegi lakáshitel kamatok többsége referenciakamathoz van kötve, ezek jellemzően három hónaptól öt évig terjednek, és ennek növekedése emelheti meg a hitelünk kamatát és ezzel együtt törleszőrészletét. Ennek ellenére érdekes, hogy van olyan bank, ahol akár 20 évre fixált kamattal vehetünk fel hitelt. De mennyibe kerül ez nekünk?

Ha a BankRáció.hu lakáshitel kalkulátorát vesszük alapul, akkor azt láthatjuk, hogy a legkedvezőbb ajánlat az egy éves (rövid) periódusnál 4,96 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) bír, míg az öt éves (közép távú) periódus mellett a legkedvezőbb ajánlatnál 6,98 százalékos THM mellet vehetünk fel kölcsönt.

Ennyi lesz a különbség a törlesztőrészletben

Az egy éves periódusú (4,96 százalék THM) hitelt felvéve a törlesztőrészletünk egy 20 éves futamidejű, öt millió forintos kölcsönnél 33 ezer forint lesz az első évben, míg az öt éves periódust választva (6,98 százalék THM) már havi 39 ezer forintot kell törlesztenünk öt éven keresztül, vagyis

az öt éves fixálásnak az ára havi hatezer forint.

Ez elsőre elég soknak tűnik, de nézzünk meg, hogy mi történik akkor, ha a kamatok emelkedésnek indulnak. A kilencvenes évek eleje óta ugyanis ennél jóval magasabb kamatszintek voltak jellemzőek, és öt évre előre nehéz megjósolni, hogy mekkora kamatok lesznek, az viszont tisztán látszik, hogy további kamatcsökkenésre kicsi az esély.

Ha tehát három százalékos kamatemelés történik, akkor a törlesztőrészletünk máris 42 ezer forintra ugrik, míg ha öt százalékot növekednek a referenciahozamok, akkor már 48 ezer forintra nő a havi törlesztőnk az egy éves kamatperiódussal számolva. Arról nem is beszélve, ha tíz százalékot nőnek a kamatok (az elmúlt 24 év átlaga ekörül alakult), akkor

akár 66 ezer forintra is növekedhet a piaci kamatokat gyorsabban követő törlesztőrészlet.

A hosszabb kamatperiódus választásával pontosan ezt a bizonytalanságot úszhatjuk meg az első öt évre.

Fix vagy változó törlesztő?

Alapvetően mind a két konstrukció jó választás, azt érdemes fontolóra venni, hogy mennyit ér meg nekünk az, hogy hosszú távon fixek a törlesztőrészleteink, mert ez alapján érdemes választani. Jó megoldás lehet megfelelő megtakarítással együtt felvenni a rövid kamatperiódusú hitelt, s minden hónapban tartalékot képezve csökkenthetjük a kockázatunkat. Banki információink szerint egyébként általában a pénzügyekkel kevesebbet foglalkozó, a kiszámíthatóságot nagyra értékelő ügyfelek választják a hosszabb kamatperiódust.

Kérdésed van a lakáshitelekkel, lakásvásárlással kapcsolatban?  Cikksorozatunk befejező részeként az FHB Bank szakértői válaszolják meg a felmerült kérdéseket. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó