8 °C Budapest

Most kell nagyon odafigyelni, ha szabad felhasználású hitelt keresünk (x)

Pénzcentrum
2020. május 27. 11:00

Százezrekkel járhat jobban aki élelmes.

Alaposan felbolygatta a hitelpiacot a koronavírus-járvány. Akinek átmeneti finanszírozásra van szüksége a nehéz hónapok alatt, érdemes időt szánnia a legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek felkutatására, amiben most a Bank360.hu is segít.

A szabad felhasználású hitelek átmenetileg nagy segítséget jelenthetnek abban az esetben, ha biztosak vagyunk benne, hogy problémamentesen tudjuk majd törleszteni a kölcsönt az elkövetkezendő hónapokban, években. Ugyanakkor több terméket is szabadon használhatunk fel, legyen szó akár egy hitelkártyakeretről, személyi hitelről vagy szabad felhasználású jelzáloghitelről.

A megfelelő eszköz nagyban függ attól, hogy mekkora összegre van szükség, mi kell az igényléséhez és milyen áron vehetjük fel. Ezek mellé most a koronavírus miatt bekerült egy új szempont is: mi érhető el a hitelpiacon?

A rendeleti szabályozás következtében például március közepétől nagyjából május elejéig gondban volt az, aki személyi kölcsönt vagy hitelkártyát szeretett volna, mivel a bankok felfüggesztették ezek árusítását az új, 5,9 százalékos THM-ben maximalizált kölcsönök kidolgozásáig. Mára mindez azt eredményezte, hogy hitelkártyát egyelőre alig találni a bankok kínálatában, személyi kölcsönnel viszont már minden nagyobb pénzintézet megjelent.

Személyi kölcsönöknél most kell résen lenni igazán

A Bank360.hu ezeket a kölcsönöket is vizsgálta májusban: és hogy melyiket érdemes választani? Az 5,9 százalékos THM miatt nagyjából mindegy lenne, hiszen a bankok között csak néhány száz forintos eltérések vannak. A kedvezményes törlesztő viszont csak az év végéig él, januártól a kölcsönök piaci kamatozással futnak tovább a legtöbb banknál. Ez azt jelenti, hogy jelentősen megemelkedhet a THM és így a törlesztőrészlet is, attól függően, hogy melyik bank ajánlatát választjuk.

A Bank360.hu számtásai szerint egy 3 millió forintos hitel esetében, amelyet 72 hónapos futamidővel veszünk fel, még a legkedvezőbb esetben is a kedvezményes 49 348 forintosról 51 185 forintra emelkedik a törlesztőrészlet januártól.

Egészen más a helyzet, ha egy másik, kevésbé kedvező banki ajánlatot nézünk meg: itt 49 364 forintról több mint 10 000 forinttal magasabbra, 63 932 forintra ugrik meg a törlesztő. Jól szemlélteti a választás fontosságát, ha a teljes visszafizetendő összeget nézzük meg: míg az első esetben 3 millió forintra 3 670 632 forintot fizetünk vissza, addig utóbbinál 4 486 560 forintot, azaz közel 1 millió forinttal kerül többe a drágább kölcsön.

Ahogy egyre nagyobb összegre van szükségünk, úgy lesz a különbség is egyre nagyobb: egy 5 millió forintos hitel esetében ugorhat a kedvezményes 82 249 forintról 85 308 forintra a törlesztőrészlet, de akár 82 273 forintról 101 562 forintra is, ami a teljes visszafizetendő összegeket nézve már meghaladja az 1 millió forintos különbsége, hiszen 6 117 704 forint a kedvezőbb kölcsönnél és 7 158 152 forint a kevésbé olcsónál a teljes visszafizetendő.

Még olcsóbb a szabad felhasználású jelzáloghitel?

Ha 1 millió forintnál nagyobb hitelösszegre van szükségünk, változatlanul elérhetők az ingatlanfedezetes jelzáloghitelek szabad felhasználással. A kérdés, hogy vannak-e olyan kedvező ajánlatok a jelzáloghiteleknél a személyi kölcsönökhöz képest, amelyek miatt megéri keresztül menni a hosszadalmas és költséges igénylési folyamaton és kockára tenni nemfizetés esetén az ingatlant?

A Bank360.hu vizsgálata szerint májusban 3 millió forintot 6 éves futamidővel, 5 éves kamatperiódussal a legkedvezőbb esetben is 6,14 százalékos THM-mel vehetünk fel, 49 676 forintos törlesztőrészlettel, amely 5 évig változatlan marad. 5 millió forintnál ugyanez havi 82 252 forint a legkedvezőbb esetben. A két hitelösszegnél a teljes visszafizetendő összeg 3 576 672 illetve 5 951 520 forint.

A kalkulációk alapján látható: az igazán mérvadó teljes visszafizetendő összeg tekintetében 3 millió forintnál nagyjából 100 000 forintot spórolunk, ha jelzáloghitelt választunk, míg 5 millió forintnál sem spórolunk többet 200 000 forintnál. Ha ehhez hozzávesszük az ingatlanfedezet kockázatát és az igényléssel járó jelentős költségeket, ez az előny is gyorsan elapad a jelzáloghiteleknél.

Mikor éri meg mégis a szabad felhasználású jelzáloghitel? Például akkor, ha nagyobb összegre van szükségünk. A járvány előtti 10 millió forintos maximális személyihitel-összegek egyelőre elvétve érhetők el, azokat is csak szigorú feltételekkel igényelhetjük.

Szintén a jelzáloghitel lehet a befutó, ha túl magas a törlesztőrészlet. Személyi kölcsönöknél jelenleg legfeljebb 7 év lehet a futamidő, míg a jelzáloghiteleknél 10 vagy akár 20 év is. Hosszabb futamidőre elosztva a visszafizetendőt, alacsonyabb törlesztőrészletet kapunk. Azt ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy tovább fizetjük így a kamatokat, ami jócskán megdrágíthatja a hitelt.

Legyen bármi is a cél, érdemes alaposan megnézni az ajánlatokat

Ha viszont szabad felhasználás helyett inkább lakásvásárlás a cél, érdemes kitartani a lakáshiteleknél és a családi otthonteremtési támogatásoknál, mint például a CSOK vagy akár a babaváró hitel. Ezek a kölcsönök kedvezőbb kamatozásúak, tehát a havi törlesztőrészletünk is kedvezőbb lesz.

Bárhogy is döntünk, mindenképpen érdemes előtte egy kalkulátorral összehasonlítani az ajánlatokat, hogy kiderüljön, melyik pénzintézet kölcsöne lehet számunkra a legmegfelelőbb.

 

(X)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem