4 °C Budapest

Most jött el, amiről eddig mindenki csak beszélt: emiatt nőnek majd a kamatok

2019. március 25. 10:01

2011 decembere óta először jelenthet be monetáris szigorítási lépés(eke)t a Magyar Nemzeti Bank holnapi kamatdöntő ülésén. A Portfolio által megkérdezett elemzők túlnyomó többsége szerint elérkeztünk a nagy monetáris politikai fordulathoz, abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy a jegybank milyen eszközökkel, illetve milyen ütemben kezd neki a szigorításnak - írja a lap. Összességében kijelenthető, hogy a hazai inflációs folyamatok miatt (hitelességi szempontból is) kényszerpályára került a jegybank, a külső környezetre azonban érdemes lesz nagyon figyelni, hiszen a későbbiekben a globális konjunktúra alakulása, illetve a nagy jegybankok monetáris politikája is kulcsfontosságú lesz a hazai folyamatok szempontjából. 

Legutóbb 2011 decemberében határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris szigorításról, akkor a novemberi kamatdöntést követően ismét 50 bázispontos alapkamat-emelésről született döntés. Azóta azonban óriásit fordult a világ: a globális jegybankok folyamatos monetáris lazítása (vagyis a támogatóbbá váló külföldi környezet), illetve a magyar gazdaság sérülékenységének csökkenése lehetőséget teremtett a hazai jegybank számára, hogy nyolc hónappal később lazítani kezdjen a monetáris kondíciókon.

2011 decembere óta tehát nem történt monetáris szigorítás Magyarországon, azóta gyakorlatilag folyamatosan lazított a jegybank (hol konvencionális, hol nem konvencionális eszközökkel), most azonban fordulóponthoz érkezhettünk. A Portfolio által megkérdezett elemzők többsége szerint a holnapi kamatdöntő ülésen szigorító intézkedés(eke)t jelenthet be a jegybank.

Hogyan jutottunk el idáig?

Tavaly látványos fordulat következett be a hazai monetáris politikában. Januárban ugyanis még a lazítás irányába mozdult el a Magyar Nemzeti Bank, a nemzetközi folyamatok azonban közbe szóltak, ezért júniusban kénytelen volt beismerni, hogy tartósan nem mehet szembe a világgal. A júniusi kamatdöntést követően kiadott közlemény már úgy fogalmazott, hogy az 5-8 negyedéves időhorizonton nem tarthatók fenn a jelenlegi laza monetáris kondíciók. Ez volt az első lényeges lépés a szigorítás irányába.

Ezt követően néhány hónapos kommunikációs zsonglőrködés következett, a hazai infláció azonban közben folyamatosan gyorsult. A fő inflációs mutatót ugyan elsősorban az üzemanyagárak emelkedése hajtotta felfelé (egészen novemberig), a mögöttes folyamatokat megragadó mutatók viszont egyértelműen jelezték, hogy az árnyomás fokozatosan erősödik a magyar gazdaságban.

Most vannak padlón a kamatok! Személyi hitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

A Magyar Nemzeti Bankot is meglephette az inflációs nyomás erősödésének üteme, ezért a decemberi kamatdöntést követően kiadott közleményében látványosan a szigorítás irányába mozdult el kommunikációjában, kijelentve, hogy kulcsfontosságúak lesznek a következő hónapok árstatisztikái. Korábban inkább az állt a jegybanki kommunikáció középpontjában, hogy az inflációs cél tartós elérése 2019 közepére várható, decemberi kommunikációjában már nem ezt sugallta az MNB.

Január közepén aztán közzétette a KSH a decemberi inflációs számokat, illetve az MNB saját inflációs alapmutatói is publikálásra kerültek, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a mögöttes árnyomás (a várakozásokat meghaladó mértékben) tovább fokozódott. Ezt követően a februári és a márciusi inflációs adatok csak még inkább megerősítették azt a képet, hogy a maginfláció gyorsan emelkedik Magyarországon, emiatt pedig lépéskényszerbe került az MNB.

Nagy Márton MNB-alelnök január közepén egy interjúban jelezte, hogy amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját. Ez már februárban bekövetkezett, márciusban pedig tovább ment felfelé a szóban forgó inflációs index, miközben a többi alapfolyamat-mutató is évtizedes csúcsra kapaszkodott.

Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy az elmúlt hetekben a globális környezet támogatóbb lett a lazább hazai monetáris politika szempontjából, az EKB ugyanis újabb lazító intézkedést jelentett be, a Fed pedig múlt héten jelezte, hogy idén valószínűleg nem lesz már kamatemelés. Ugyanígy a lassabb potenciális szigorítás irányába hat a forint január óta bekövetkezett látványos erősödése, hiszen az önmagában a kondíciók szigorodását jelenti.

Holnap lesz a nagy nap

Az elemzők többsége tehát arra számít, hogy a holnapi kamatdöntő ülésen jöhet a szigorítás kezdetét érintő bejelentés, ez alatt azonban nem az irányadónak mondott, jelenleg 0,9%-os kamat emelését kell érteni, ahhoz ugyanis valószínűleg még egy jó ideig nem fog hozzányúlni az MNB. Helyette a forintlikviditást nyújtó devizaswap állományának folyamatos csökkentését, illetve a betéti kamat emelését kell érteni szigorítás alatt. Ezt már tavaly szeptemberben leszögezte a jegybank: vagyis, hogy két eszköz, a forintlikviditást nyújtó swapállomány és a kamatfolyosó optimális kombinációjával alakítja ki az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges monetáris kondíciókat. A holnapi bejelentés esélyét növeli, hogy érkezik a jegybank friss inflációs jelentése, amellyel megalapozhatja a nagy fordulatot.

Személyi hitelek egy helyen: nézelődj, válogass kalkulátorunkban!

A Portfolio által megkérdezett szakértők megosztottak abban a kérdésben, hogy már holnap emelni fogja-e a jegybank az O/N betéti kamatot, vagy egyelőre "csak" a swapállományon keresztüli likviditásszűkítésre kerül sor.

Az MNB a monetáris politika normalizációjának útjára lép végre, méghozzá első körben egy 10 bázispontos kamatemeléssel az egynapos betéti kamat esetében. Ez a lépés megegyezik az utolsó - a kamatfolyosót érintő - lazító lépés visszafordításával. Mindemellett a jegybank dönt majd a kiszorítandó likviditás mértékének csökkentéséről is.

- véli Virovácz Péter, az ING Bank szakértője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt ugyanakkor hozzáteszi, hogy a jegybank a monetáris szigorításával kapcsolatban hangsúlyozni fogja az óvatosságot és a fokozatosságot, változatlanul rámutatva, hogy a külső környezet inkább lefelé mutató kockázatot jelent a hazai inflációs pályára nézve.

Vizkelety Péter, a Fundamenta elemzője szerint az MNB holnap az O/N betéti kamat 10 bázispontos emelésével ad egy jelzést a normalizáció elindítására, ugyanakkor más lépést nem tesz, leginkább nem változtat az fx swap állományon. Ez a kis lépés a hitelesség megőrzését szolgálja, ugyanakkor azt is kifejezi, hogy az elmúlt ülés óta a fejlett piaci jegybankok részéről (ECB, FED) történt megnyilvánulások nem sürgetik az MNB-t, így drasztikus lépések nem várhatók.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szakértője szintén a betéti kamat emelésére számít, emellett pedig az MNB FX-swap állománnyal kapcsolatos terveivel kapcsolatosan is részletesebben megnyilatkozhat.

Figyelembe véve a bankközi piac likviditási helyzetét, az FX-swap állomány csökkentése nélkül nehéz lesz elérni az effektívnek számító bankközi kamatok emelkedését. A nagy kérdés számunkra most az, hogy ezt valóban szeretné-e a jegybank, hiszen a rövid idő alatt bekövetkezett gyors forinterősödés önmagában szigorúbb monetáris kondíciókat jelent, ráadásul az EKB lefelé módosított inflációs előrejelzéseinek függvényében az importált infláció felől mutatkozó kockázatok is csökkenhettek.

- írja Nyeste rövid kommentárjában.

Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője úgy véli, hogy az emelkedő infláció kevésbé laza monetáris kondíciókért "kiált", az EKB kamatemelés időben való kitolódása viszont elméletileg növelheti a jegybank mozgásterét. Az elmúlt hónapok kommunikációja azonban egyértelműen jelezte: a két tényező közül a belföldi folyamatok esnek nagyobb súllyal a latba. Ha az erőteljes jelzés ellenére az MNB nem teszi meg az első lépéseket a normalizálás irányába, az komoly hitelességi kérdéseket is felvethet.

A normalizálás melletti érveket (belföldi inflációs folyamatok, hitelesség) és ellenérveket (EKB lazább monetáris politika, forint árfolyam) is figyelembe véve mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy márciusban elkezdődik a normalizálási folyamat, ami azonban lassú és fokozatos lesz; első lépésként az MNB a piaci likviditás swapállományon keresztüli alakításával próbálhatja feljebb tornázni a piaci kamatokat, kamatemelés valószínűleg még jó darabig nem lesz napirenden.

- fogalmaz Trippon.

Az elemzők többsége egyetért abban, hogy a kamatok emelkedése lassú és fokozatos lesz, olyannyira, hogy az irányadónak mondott, jelenleg 0,9%-on álló kamathoz idén még valószínűleg nem fog hozzányúlni az MNB.

Úgy tűnik tehát, hogy a magyar jegybanknak a hazai inflációs nyomás miatt nincs más lehetősége, mint hozzákezdeni a monetáris szigorításhoz, azonban a folyamat nagyon lassú lesz, és közben érdemes lesz nagyon figyelni a külső környezet változására. A világgazdaság további lassulása, illetve az ezen keresztüli alacsonyabb importált infláció később növelheti az MNB mozgásterét, vagyis, hogy ne kelljen olyan gyorsan szigorítania. Módos Dániel, az OTP Bank szakértője szerint a vártnál alacsonyabb importált infláció, valamint a mostani szezonális élelmiszerárak emelkedése miatti jövő évi bázishatás következtében az inflációs kockázatok némileg csökkentek az MNB előrejelzési időhorizontján. A forint erősödése, illetve az euróövezeti konjunktúra lassulása azonban kedvezőbb helyzetbe hozta a hazai jegybankot.

Összességében tehát a látszat ellenére elképzelhető, hogy a jegybank kényelmesebb helyzetbe került, ugyanakkor a korábbi kommunikációja miatt el is köteleződött a monetáris kondíciók normalizálása mellett.

- fogalmaz Módos, hozzátéve, hogy emiatt az MNB szigorítás tekintetében csak szimbolikus lépésekben gondolkodik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem