14 °C Budapest

Most érdemes lakást venni, így szerezhetsz pénzt hozzá

Pénzcentrum
2013. április 7. 17:33

A magyar családok nagy része ugyan szeretné, de nem tudja felújítani a lakását, költözésről meg még kevesebben álmodhattak az elmúlt években. A forint lakáshitelek kamatai az egekbe szöktek, kölcsönből lakást venni biztosan nem érte meg. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/lakást venni. De hogyan teremtsük elő rá a pénzt? A Péncentrum.hu a héten több cikkel is segítette, hogy könnyebben eligazodjanak olvasóink a lehetőségek között. Bemutattuk emellett, hogyan készülhetünk fel a tévéadások digitalizálására, s felhívtuk a figyelmet több, az interneten terjedő átverésre, illetve a termékbemutatókon alkalmazott trükkökre, amelyekkel többségében idős, beteg embereket tévesztenek meg.


Mennyit kell fizetni a tévéért a digitális átállás után?

A fél országnak július 31-ig, a másik felének október végéig kell felkészülnie a digitális átállásra. Ez után nem lesz fogható az eddig megszokott módon a köztévé és két másik kereskedelmi csatorna, egy set-top-box nevű kiegészítővel szinte minden esetben modernizálhatjuk az otthonunkat, de vajon érdemes befektetni a tízezres készülékbe vagy inkább a helyi kábelszolgáltatóhoz érdemes csatlakozni?

Kiderült: így bővül a hazai adósmentő-program
Jelentősen felgyorsulhat a hazai adósmentés - tovább bővülhet ugyanis a Nemzeti Eszközkezelő programja - áll Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter MSZP-s képviselők, "Mennyire eredményes a Nemzeti Eszközkezelő működése?" című írásbeli kérdésére adott válaszában.

Ezt mindenképp érdemes tudnod, mielőtt hitelt vennél fel
Az elmúlt évek egyik legfontosabb tanulsága, hogy banki terméket csak nagy körültekintéssel, tájékozottan, alaposan átgondolva érdemes használnunk. Fontos megismernünk a termék lehetőségeit, határait, előnyeit és kockázatait is. A magyar családok számára talán a legfontosabb banki termék a hitel, amelynél valóban elengedhetetlen, hogy használatához tisztában legyünk nem csak a termékkel, hanem saját pénzügyi helyzetünkkel, lehetőségeinkkel is.

Végre itt a lehetőség? Így szerezhetsz pénzt lakásvásárláshoz
A magyar családok nagy része közel öt éve nem tudta felújítani lakását, költözésről meg még kevesebben álmodhattak az elmúlt években. A forint lakáshitelek kamatai az egekbe szöktek, kölcsönből lakást venni biztosan nem érte meg. Tavaly azonban három olyan dolog is történt, ami megváltoztathatja ezt a helyzetet: megjelent az új kamattámogatás és a szocpol, valamint a jegybank kamatvágásainak köszönhetően a piaci alapú hitelek is egyre elérhetőbbek. Könnyen lehet, hogy a nyomott lakásárak és az olcsóbb hitelek miatt 2013-ban érdemes házat/lakást venni. De hogyan teremtsük elő rá a pénzt?

Miért érdemes most lakást venni? Itt a válasz az albérleteseknek
A betétekért alig fizetnek valamit, érdemes tehát újra ingatlant venni befektetési céllal? És mi van, ha azonnal költöznénk, de nincs egy petákunk sem? Örök dilemma a lakás keresők előtt, hogy albérletbe költözzenek vagy próbáljanak maguknak végleges otthont találni. A Pénzcentrum.hu lakásteremtési cikksorozatának második része arra keresi a választ, hogy most érdemes-e ingatlant vásárolni.

Lehasznált a lakásod? Ennyiből újíthatod fel

A lakásárak az előző évtized első felének szintjére csökkentek, így sokak számára vonzó lehet vásárlásban gondolkodni. Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy az új építésű vagy éppen a használt ingatlanok bizonyulnak-e jobb választásnak. Továbbá azt is mérlegelni kell, milyen piaci potenciál rejlik egy felújítandó állapotú ingatlanban. Egy biztos, az állami támogatások térnyerése sokat segíthet a számos eldöntendő kérdésben.

100 ezret is kereshetsz a lakásoddal éjszakánként

"Budapest legszebb lakásába" szólt az Airbnb meghívója, a cégé melynek honlapja segítségével bárki könnyen kiadhatja lakását turistáknak hosszabb-rövidebb időszakra. A rendszert már bemutattuk itt a Pénzcentrumon, így most inkább a lakásra koncentráltunk, mellyel akár százezer forintot is kereshetünk egy éjszaka alatt.

SZÉP Kártya: fontos információ! Már csak néhány hét maradt

Egy tavalyi kormánydöntés eredményeként meghosszabbították a 2011-es SZÉP Kártyák felhasználási idejét. Ez azt jelenti, hogy szűk két hónapjuk maradt azoknak, akik el szeretnék költeni a kártyájukra 2011-ben feltöltött összeget - a Pénzcentrum.hu most ehhez ad néhány ötletet.

Terjed a PIN-kódos átverés a Facebookon! Ne dőlj be neki
Az elmúlt napokban ismét felbukkant egy megtévesztő pénzügyi témájú üzenet, amely elsősorban a magyar Facebook-felhasználók körében terjed. A levél szerzője azt állítja, hogy ha visszafelé ütjük be PIN-kódunkat az ATM-nél, azonnal ott terem a rendőrség. A lánclevélnek (természetesen) semmi valóságalapja sincs.

Így vernek át a termékbemutatókon: újabb trükkökkel próbálkoznak
Fokozott óvatosságra intik a fogyasztóvédők az árubemutatók látogatóit: a termékbemutatókon értékesítők ugyanis újabb és újabb trükköket találnak ki a vevők megtévesztésére. A hatóságok arra is felhívják a figyelmet, hogy az ilyen értékesítés célpontjai leginkább az idős, beteg emberek.

MNB: szuperolcsó hiteleket kapnak a kisvállalatok
Külföldi mintára úgynevezett funding for lending program indul a kis-és középvállalatok (kkv-k) hitelezésének és beruházásainak fellendítésére - jelentették be csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján. Az olcsó forrás az alapja a Növekedési Hitel Programnak (NHP), a kkv-k hitelt kapnak a devizahiteleik leváltására is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Búcsút inthetünk a csúcskamatoknak: ennyit kapsz a pénzedért tavasszal
A jegybanki kamatdöntések után viszonylag gyorsan árazzák át termékeiket a bankok. Mivel történelmi mélyponton van a betétek hozamait nagyban meghatározó alapkamat, érdemes megnézni, hogy mennyiért tudjuk most lekötni megtakarításunkat. 6 százalékos kamatot már csak az ultra hosszú távú lekötések vagy extra feltételek teljesítésével kaphatunk. Egy időre búcsút inthetünk az álomkamatoknak.

Rászáll a hatóság a netes kereskedőkre
A kereskedelmi trendek változásainak megfelelve 2013. április 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH) fokozottan ellenőrzi az internetes kereskedelem résztvevőit. A hatóság szakemberei többek között kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetére, de ellenőrzik majd a webáruházak árutárolását, kiszállítási tevékenységét is.

Így vernek át a fogyókúrás szerekkel - beteg is lehetsz tőlük
Több lakossági panasz is érkezett az elmúlt időszakban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (ÁNTSZ OTH), melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. A termékek közös jellemzője, hogy azokat külföldön bejegyzett honlapokról lehet megrendelni, forgalmazásukat - a hazai szabályokat megkerülve - nem jelentették be. Előfordul az is, hogy egy-egy termék olyan összetevőt tartalmaz, amelyet kifejezetten tilos felhasználni az Európai Unió területén.

Kivégezték a nyerőgépeket, mégis új kaszinók várják a magyar játékosokat

Bár még csak fél éve lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely megtiltotta a nyerőgépek üzemeltetését Magyarországon (néhány kaszinó kivételével), úgy tűnik, vannak, akik már most megtalálták annak a módját, hogy profitáljanak a helyzetből.

Tömegek éheznek Budapesten: képek a nyomorsorról
Csaknem 1500 éhező várakozott ingyenebédre szombaton a budapesti Blaha Lujza téren: a húsvéti ételosztásról megdöbbentő képeket közölt az Ételt az Életért Alapítvány. A fotók tanúsága szerint is egyre több magyar él a szegénységi küszöb alatt, de a számokat a legfrissebb KSH-adatok is alátámasztják.

Figyelem, így változik a vonatok menetrendje!
Vasárnaptól több ponton változik az idei vasúti menetrend, a változások csaknem húsz vasútvonalat érintenek - közölte a MÁV-START Zrt. pénteken.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem