12 °C Budapest

Mire gondolhat a kormány? Itt az álom mentőcsomag

Pénzcentrum
2013. október 15. 15:12

Kitaláltuk, hogy mit szeretne a kormány. Maga lenne a megtestesült álom az a mentőcsomag, aminek keretében 40 százalékkal csökkenne a frankhiteleseknek törlesztőrészlte, sőt a forinthitelesek is kevesebbet fizethetnek a következő hónaptól. Vélemény!

A Cséfalvay Zoltán által hétfőn a Parlamentben említett három elvet, ezeket várja e a kormány az új mentőcsomagtól.

Friss! Itt a hitelesek mentőcsomagjának 3 pontja

1. a devizaalapú jelzáloghitelek havi törlesztőrészletének "jelentős csökkentése"
2. a törlesztőrészletek kiszámíthatóvá tétele hosszú távon
3. a devizahitelesek nem járhatnak jobban, mint a forintban hitelt felvevők.

1.

A első pont érthető, és a hitelüket már fizetni nem tudó családoknak szükségük is van rá, hogy a devizahitelük törlesztőrészlete csökkenjen. Eddig érdemben pont a hasonló családok nem kaptak segítséget. A Nemzeti Vagyonkezelő ugyan több ezer ingatlant felvásárol, amit később lakóik viszonylag olcsón visszabérelhetnek, de ezt sokan érzik méltánytalannak a végtörlesztéshez képest. Akkor a tehetősebb családokat egy közel 25 százalékos adósságelengedéssel ajándékozta meg a kormány. Most az árfolyamrögzítés nyújthat átmeneti segítséget, de ez a megoldás öt év múlva lehetetlenítheti el a családokat, amikor a jelenlegi tartozás mellé a gyűjtőszámlán felhalmozott összeget is törleszteni kell. A rászoruló családok tehát jogosan érzik azt, hogy a kormány első pontban megfogalmazott elvárását eddig semmilyen mentőcsomag nem érte el maradéktalanul.

2.

Nem beszélt az államtitkár forintosításról, de amíg a devizahitelesek többsége nem frankban vagy euróban kapja a fizetését addig nem tudja előre megmondani, hogy mekkora terhet jelent majd számára a következő díj befizetése.

3.

Ha egy válság előtti időpontot megnézünk, akkor jól látjuk, hogy forintban eladósodni sokkal nagyobb teher volt. A törlesztőrészlet 2007-ben például közel 1,5-2-szer annyi lehetett, mint a devizahitelek esetében. A mai napig vizsgálva ezeket a hitelek jól látszik, hogy a forintban eladósodottak fizették eddig vissza többet a bankjuknak. Ezzel párhuzamosan persze nekik van most a legkisebb tartozásuk, hiszen az árfolyamok elmozdulásával mára a divizahitelek mögött álló tőketartozás megnőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Mi kitaláltuk, hogy mit szeretne a kormány!

 

Példahitelünk
Átlagosnak számító 8 millió forint összegű, 2007-ben különböző devizákban 20 évre felvett hitelel.

Ha mind a három célt elakarjuk érni, akkor a legegyszerűbb az lenne, ha a 3. célnak megfelelően mindenki eddigi befizetését és a jelenlegi tartozását egyenlővé tennénk és a 2.  cél szerint bevezetnénk a svájci frankot. Ezzel együtt a törlesztőrészletek is csökkenhetnének, akár a forinthiteleseknek is.  Példahitelünk esetén egy frankhiteles eddig 5 millió 884 ezer forintot fizetett be és még van 10 millió 520 ezer tartozása. Ha forintban vette volna fel hitelét, akkor 7 millió 185 ezerre tartozna és 6 millió 214 ezer forintot fizetett volna be. 3 millió forint a különbség, ami a tartozás 40 százaléka. Ha ezzel csökkentenénk a frankhitelesek tartozásának összegét, akkor 40 százalékkal csökkenhetne a törlesztőrészlet is. Ez után a forint hiteleket is frankosíthatnánk és a kamatkülönbség miatt még az ő törlesztőrészletüket is csökkenthetnénk. Win-Win-Win.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm