16 °C Budapest

Mintha nem lenne holnap: veszik a balatoni ingatlanokat, mint a cukrot

2019. január 3. 13:00

Két évtized Csipkerózsika-álom után, a pénzügyi válság lecsengését követően mára a Balaton minden szegletében magához tért az ingatlanpiac. A turizmus is élénkül és egyre színvonalasabb vendéglátóhelyek, szállodák várják a kikapcsolódni vágyókat. Az új ingatlanfejlesztések igyekeznek kitolni az egyébként rövid nyári szezont - fedett medencékkel, wellness-központokkal egész évben jól kihasználhatóak az ingatlanok.

"Mintha nem lenne holnap - mindenki vásárolni akar" - számol be decemberi tapasztalatairól Katona Tamás, az OTP Ingatlanpont siófoki irodájának vezető értékesítési tanácsadója.

A dinamikus ingatlanfejlesztések nyomán a Balaton arculata is megváltozik: a korábban lesajnált Siófok-Szabadi-Sóstón például óriási apartman-együttesek épültek. Sőt, tavaly, a Balaton-parti települések között itt adták ki a legtöbb építési engedélyt, összesen 363-at.

Aki korábban vásárolt errefelé, most áldja az eszét, hogy milyen jó üzletet csinált, mert ma már jóval drágábban lehetne csak hasonló lakáshoz jutni. Egy, a vízparton még épülő 148 lakásos társasház lakásainak 80-90 százalékát már értékesítették. Eközben - a kivitelezési költségek drágulása miatt - az árak jelentősen emelkedtek. Errefelé az átlagos négyzetméterárak már 1 millió forint környékén járnak. Katona Tamás tapasztalatai szerint a vásárlók zöme nem annyira saját használatra, mint inkább befektetési céllal vásárol.

Akad azonban egy-két olyan vevő, aki életvitel szerűen is ide költözik. Ezt könnyedén megteheti, mert távmunkában kellemesen lehet dolgozni, de autópályán Székesfehérvár vagy akár Budapest egy-másfél óra alatt elérhető. Ezek az otthonok már nem hasonlíthatók az egykori nyaralókhoz: liftes házakban összkomfortos lakások, intelligens - távolról, interneten vezérelhető - fűtő-hűtő rendszerekkel, magas energetikai követelményeket teljesítve készülnek, rendszerint tárolóval és önálló parkolóval.

A siófoki fejlesztések jól tükrözik a megváltozott pihenési és üzemeltetési szokásokat is. Senki nem akar kényelmetlenebb körülmények között pihenni, mint ahogy otthonában tenné, és nem akar sok előkészületet vagy külön feladatot, mint a fűnyírás és a karbantartás. Ahogy megérkezik, akár 5 percen belül át akarja adni magát a szabadságnak.

A Balaton partján 43 település fekszik, de adottságaik értelemszerűen nem egyeznek, így az ingatlanáraik is eltérőek. A Balaton-parti települések négyzetméterenkénti átlagára 150 ezer és 500 ezer között szór, kilengések persze lehetnek és vannak is: medencés, panorámás luxusingatlanok több százmillióért is forognak, de nem ez a jellemző.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csopak, Lelle, Tihany, Füred számítanak a Balaton-part legfelkapottabb településeinek, ahol a négyzetméterenkénti átlagos 4-500 ezer forintos ingatlanárak a fővárosi árakat idézik. Sőt, Tihany Várhegyen van az ország egyik legdrágább utcája.

A NAV forgalmi adatai alapján készült friss OTP Lakóingatlan Értéktérkép 2017-ről 2018-ra a Fonyódi járásban összességében 40 százalékot meghaladó drágulást regisztrált, s közel hasonló ütemben nőttek a Marcali járás víz közeli árai is. Így az eddig kevésbé felkapott Keresztúron, Berényben, Szentgyörgyön, és a már eddig is közép árkategóriás Máriafürdőn is látványosan beindult a piac.

A Balaton-partot fűti az építési láz: a régebbi nyaralókat újítják fel, alakítják és bővítik, de emellett tavaly közel 1500 építési engedélyt adtak ki új létesítményekre csak a tóval határos településeken. Siófok után a legtöbbet, 180-at az egyre divatosabb (és drágább) Fonyódon, a már így is felkapott Lellén 140-et, valamint Almádiban és Keszthelyen százat-százat.

Katona Tamás szerint a megnövekedett igényekre az építőipar nem tud elég gyorsan reagálni és elegendő minőségi ingatlant építeni. A fejleszthető területek a Balaton-parton is gyorsan fogynak. Olyannyira, hogy nemrégiben egy 2000 négyzetméteres, vízparti telek egy hónap alatt kelt el 285 millió forintért - licitáltak rá a vevők. Kevés ugyanis a jól beépíthető vízparti telek. Ugyancsak mostanában találtak jó áron gazdára olyan nagy értékű panziók és kereskedelmi szálláshelyek, vendéglátó egységek, amelyek még alapos felújításra szorulnak, mielőtt megnyithatnák a kapuikat a nyaralók előtt. Évek óta eladásra váró ingatlanok keltek el az idén. "Mindenre megjött a vevő" - mondja Katona Tamás, akinek a tapasztalatai szerint az új építésű panorámás társasházi lakások maguk után húzták a használtak árát is. Siófok városi részén is szépen felmentek az árak, így a város lakói közül, aki építkezni akar, inkább a vonzáskörzetben keres magának települést, ahol még 5 millió forint körül talál közművesített, beépíthető és üres építési telket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm