19 °C Budapest

Mindenki hazudik a hitelekről: ennyire vannak veszélyben az adósok ma Magyarországon

2019. november 22. 11:20

A lakossági hitelek növekvő állományát látva rendszeresen elhangzik, hogy a lakosság egyre jobban eladósodik. ha ez így van, az azt jelenti, hogy egy nem várt gazdasági visszaesés esetén sokkal többen lesznek bajban, mint pár évvel, a hitelezési láz kezdete előtt. Igaz ez az állítás? Nem, és meg is mutatjuk, miért.

A hitelezési láz még mindig csillapíthatatlanul tombol, sőt, a babaváró támogatás hitel bevezetésével olyan szintre nőtt a havi kereslet, amilyet korábban még soha nem láttunk. Ennek oka nem is kérdéses: az éves szinten közel 10 százalékkal növekvő reálbérek miatt a magyar lakosok is egyre többet engedhetnek meg maguknak. De mi történik akkor, ha beüt a gazdasági lassulás, és már a bérek sem nőnek olyan mértékben? Csillapodik végre a hitelezési láz, és egyébként is, veszélyben lesznek a hitelesek?

Biztonságos személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Először is azt érdemes tisztázni, hogy tényleg egyre többen adósódnak-e el Magyarországon. Ha csak a kihelyezett összegeket nézzük, akkor kijelenthető, hogy igen: folyamatosan nő a szerződéses összeg, és mind a személyi hitelek, mind a lakáshitelek állománya jelentős mértékben nő. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az eladósodottak száma is nő. Mint ahogy nincs is így - a KHR rendszert üzemeltető BISZ adatai szerint például 2019. szeptemberében kevesebb hitelszerződés volt az országban, mint egy évvel ezelőtt.

Miért lehetséges ez? Nem kell meglepődnünk, az ok ugyanis banális: noha az eladósodottak száma éves összevetésben szinte változatlan, az átlagos hitelösszegek azonban folyamatosan nőnek (ez nem is meglepő a lakásárak növekedését látva). Így nőhetett meg nagy mértékben a szerződées összeg.

A személyi hitelek kamatai a padlón vannak: hasonlítsd össze őket kalkulátorunkban!

A KHR rendszerben nyilvántartott természetes személyek száma ugyanakkor évről évre nő (itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a KHR nem csak a késedelmes, vagy bedőlt hitelek tartalmazza, de az élő hiteleket és a pozitív adósokat is, valamint azokat is adott esetben, akiknek egyszer már volt hitelük). 2018-ban több mint 5 millió fő szerepelt a rendszerben.

Havi bontásban nézve azt látjuk, hogy az éves csökkenés után nyáron nagyot nőtt a rendszerben szereplő személyek száma - ez minden bizonnyal a piacra egyszerre rázúduló babavárónak, valamint a MÁP+-nak köszönhető (előbbi közvetlenül, utóbbi közvetve, a lombardhitelek által növelte az eladósodottak számát).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Találj olcsó hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

De akkor nézzük most meg a legfontosabb ábrát. Az alábbi grafikon a mulasztásos hitelek éves darabszámát mutatja éves szinten. Mint az világosan látszik, a csökkenés egyértelmű:

Így aztán kijelenthető, hogy bár az átlagos hitelösszegek, és ezáltal az állomány is nő, a hitelszerződések száma stagnál. A lakosság sérülékenysége így nem nőtt nagy mértékben a hitelfelvételi láz következtében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm