2019. július 18. csütörtök Frigyes

Minden megváltozhat júliustól: jön az 5 másodperces átutalás


Május 31-én a bankok vezérigazgatói vezérek és az MNB képviselői az azonnali átutalási rendszer indulásáról, az esetleges részleges indulásról, egy pilot-időszakról egyeztetnek majd - tudta meg a Portfolio piaci forrásból.

Az erre vonatkozó rendelet szerint  a július 1-jén minden banknak el kell készülnie a fejlesztéssel azonnali átutalási rendszer elindításához, elvileg ekkor élesedik majd az újítás. Azonban az OTP és más, a javaslatot nyíltan fel nem vállaló bankok javaslata szerint kezdetben csak kis értékű tranzakciókkal tesztelnék a rendszert. Azt javasolják az MNB-nek, hogy csak akkor induljanak el teljes terhelés mellett, ha az már biztosan és hibamentesen működik.

A javaslat szerint az azonnali fizetési rendszer a kitűzött július 1-jén csak pilot-üzemmódban indulna el, és addig így is maradna, amíg "minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működését illetően". Az OTP leszögezte: javaslat oka nem az, hogy nem készülnének el, ők a startra készen fognak állni. Több más bank viszont a lap tudomása szerint, nem örülne egy részleges indulásnak vagy halasztásnak.

Júniusban már valódi, kis értékű tranzakciókkal hajtanak végre teszteket a rendszeren egy forrás szerint, vagyis egyfajta pilot-üzemmód mindenképpen lesz. Az MNB szeretné tartani, de nem mindenáron az évekkel korábban betervezett időpontot. Elmondásuk szerint figyelik a piacot, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

07.18-07.24
Országos

Spar

07.18-07.24
Országos

Aldi

07.18-07.24
Országos

Lidl

07.18-07.24
Országos

Praktiker

07.11-07.22
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos