12 °C Budapest

Miért nem hitelez a Fundamenta? Itt a válasz

Pénzcentrum
2011. október 5. 14:07

Mi a véleménye a végtörlesztési törvényről a devizahitellel nem rendelkező Fundamenta-Lakáskassza vezetőjének? Igaz-e, hogy a Fundamenta tömeges hitelkiváltásra készül? Kapnak-e ehhez tőkét? Mi lesz a lakáskassza betétállományával? Lesz-e forinthitel-háború? Dr. Gergely Károlyt, a társaság elnök-vezérigazgatóját kérdezte a Portfolio.hu.

Csőstül zúdul a kritika a múlt héten hatályba lépett végtörlesztési törvényre. A Fundamenta-Lakáskassza azonban soha nem nyújtott devizahitelt, így azt gondolhatnánk, csak nyerhet az egészen. Mi a véleménye az új helyzetről?

Gergely Károly: A Bankszövetségnek mi is tagjai vagyunk, véleményünk nem tér el a szervezetétől. Szerencsés, ha a bankvezetők nem foglalnak állást ebben a kérdésben, de egy mondatot nyugodtan megengedhetek magamnak: nyilvánvaló a kormányzat igyekezete, hogy egy nagyon súlyos társadalmi problémát radikális lépéssel oldjon meg. Több százezer a késve törlesztő családok száma, így az otthonmentő kifejezés használata indokolt. A bankok tulajdonosai nem felelnek a magyar állampolgárok lakásaiért, mit kezdjünk tehát azokkal, akik utcára kerülnek? Akkora társadalmi probléma ez, hogy a kormányzatnak megoldást kellett találnia, ugyanakkor a tömeges végtörlesztésben potenciálisan érintett bankok felháborodása is tökéletesen érthető.

Folyik a találgatás, mikor állnak elő nagybankok is akciós, hitelkiváltásra szolgáló forinthitel-termékekkel. Több helyről is azt hallani, lakás-takarékpénztár létére a Fundamenta is aktív szereplő kíván lenni. Igaz ez? Beszállnak a háborúba?

GK.: Tavaly 13,7 milliárd forintnyi hitelt folyósítottunk, idén a végtörlesztés nélkül 35 milliárd forint lett volna a kitűzött cél, ennek 40-45 százaléka azonnali hitel. Becsléseink szerint a végtörlesztés ehhez képest 10 milliárd forintos pluszt jelenthet a következő hónapokban, vagyis a jelenlegi 10-13%-ról megnő a hitelkiváltásra szolgáló hitelek aránya portfóliónkban. Ez az összeg azonban még mindig csak töredéke a teljes piacon megmozduló összegeknek, de már csaknem 250%-kal magasabb hitelkihelyezést jelentene a Fundamentánál, mint a tavalyi évi. Ehhez likviditás és tőke kell. Likviditási problémánk nincs, de a saját tőkére is oda kell figyelnünk. Tőkemegfelelési mutatónk a minimális 8 százalékkal szemben 11 százalék, de magas e tekintetben az anyavállalat elvárása. Nem helyezhetünk ki akármennyi hitelt.

Ha kihagyhatatlan lehetőséget látnának ebben, biztosan adnának a tulajdonosok friss tőkét.

GK.: Nem kérünk tőlük. Azt gondoljuk, hogy a fokozatos növekedés a kívánatos. Tizenöt éve vagyunk a pályán, de csak az utóbbi hónapokban értük el azt, hogy a nagybankokkal hasonlítanak össze minket. Ez Németországban szinte kizárt, egy lakás-takarékpénztárt sosem lehet összehasonlítani egy kereskedelmi bankkal. Egy banknak sokkal hatékonyabban kell működnie, és sokkal több terméke van. Mi azonban komoly, 15-20% körüli részesedést érünk el a lakáshitelezésben idén, ezért figyelt fel ránk mindenki.

A sikereket látva fel is merül a kérdés: miért nem akar a devizahitelek tömeges kiváltása révén is nagyot növekedni a Fundamenta?

GK.: Azért, mert a tőke mellett a kapacitásaink sem végtelenek. Ahhoz, hogy idén 45 milliárd forintnyi hitelt tudjunk kihelyezni, jó minőségű szolgáltatást kell nyújtanunk, a kapacitások folyamatos bővítésével és karbantartásával. A kormányzat lépései bár tehát helyesek, túl gyorsak ahhoz, hogy egy, a hitelezésben viszonylag kis szereplő a nagyon gyorsan tudjon reagálni. Míg például az átfutási idők két-három hónaposak, a kormány rendkívül szűk határidőket szabott. Hogy úgy mondjam, a mi rendszereinek a hosszú távú öngondoskodásra, előrelátásra vannak beprogramozva, semmiképp sem az azonnali hitelnyújtásra. Felelősen gondolkodunk, ezért sem voltunk benne eddig a botránykrónikákban. Sem a bankokat, sem az ügyfeleket nem szeretnénk továbbra sem felhergelni. Az a tisztességes politika, ha a saját ügyfeleink vonatkozásában nyújtunk továbbra is jó minőségű szolgáltatásokat, ezért úgy döntöttünk, az augusztus 31-éig takarékpénztári szerződést kötő ügyfelek vehetnek csak fel nálunk forinthitelt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A meglévő ügyfelek tábora sem kicsi, hiszen bár a Fundamenta hitelállománya még alacsony, a betéti jellegű megtakarításokkal rendelkezők tábora több mint 600 ezres. Hányan lehetnek közülük a devizahitelesek, és mekkora betétállomány-csökkenéssel számolnak e miatt?

GK.: 60-70 ezer ügyfélnek lehet devizahitele, nyilván ennyien nem fognak tudni élni a végtörlesztéssel. Becsléseink szerint 15-20 milliárd forintnyi olyan megtakarítás van nálunk, amelyet a végtörlesztéshez használhatnak fel az ügyfelek a 260 milliárdos teljes betétállományból. Ez azt jelenti, hogy jövőre ennyi megtakarítással kevesebbel indulunk. Akik viszont nem nyúlnak hozzá lakás-takarékpénztári megtakarításaikhoz, forinthitelt kaphatnak. A betétállomány csökkenését tehát a hitelállomány növekedése kísérheti.

Mi a véleménye, ha a Fundamenta nem is, más bankok kirobbantják-e a devizahitelesek által várt forinthitel-háborút?

GK.: Úgy látom, vannak nagybankok, amelyek a közeljövőben megpróbálnak majd piacot szerezni, az elvesztett ügyfeleket visszaszerezni, vagy újakat gyűjteni. A tömeges végtörlesztések ugyanakkor kamatemelést is kiválthatnak az MNB részéről, így korántsem biztos, hogy az átlagos kamatszint a jelenleginél alacsonyabb lesz.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm