2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Mi lesz a pénzemmel? Újra kamatot csökkentett a jegybank

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. március 25. kedd 14:22

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai kamatdöntő ülésén az alapkamat 10 bázispontos csökkentése mellett tette le a voksát, így az alapkamat mértéke mától 2,6 százalék. Az alapkamat-vágás mértéke nem nagy, azonban így is hatással lehet mindennapi életünkre.


A mai 0,10 százalékpontos alapkamat-csökkentéssel a Monetáris Tanács 2,6 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Mivel ezt a mértékű csökkentést a piac már korábban beárazta, ezért a forint árfolyama egyelőre nem reagált eséssel, igaz az elkövetkező napokban ez még megeshet.

Mire számíthatunk a jövőben?

Az elemzők szerint rövidtávon a forint stabilizálódására, erősödésére számíthatunk, viszont a közép és hosszú távú előrejelzések a 330 forintos euró árfolyamot sem tartják kizártnak.

Mi fog történni megtakarításaimmal?

Lényeges, hogy a már meghatározott kamatszintek nem módosulnak, viszont minden olyan termék, ami változó kamatozású várhatóan alacsonyabb hozamot fog adni. Elsősorban a bankbetét és a rövid futamidejű állampapír az, aminek a kamata szoros összefüggésben áll az alapkamattal. Minél alacsonyabb az irányadó ráta, annál kisebb a bankbetét kamata, amit kézhez kapunk. Elviekben a Diszkontkincstárjegyek esetében is így kellene történnie, azonban a piac már elkezdte beárazni a jövőbeni kamatemelkedést, így azok hozama várhatóan nem csökken majd számottevően. Ehhez hasonlóan a hosszú futamidejű, fix kamatozású kötvények hozama a kamatcsökkentés hatására növekednie kellene, azonban a hazai gazdaságpolitika hitelessége befolyásolja a hozamemelkedést.

Van pozitív oldala is a kamatcsökkentésnek?

Ezzel a lépéssel a folyamatosan csökkenő hitelkamatlábak is csökkennek, ezzel elősegítve a hitelezést. Ezért lehet egyre jobb lakáshitel ajánlatokat találni a hitelintézetek kínálatában, és a vállalkozói hitelek is egyre kedvezőbbek (igaz, hogy jelenleg a Nemzeti Hitelprogram dominál a szektorban), ami elősegíti vállalkozás indítását, fejlesztését, a lakáshoz jutást. A leglényegesebb azonban, hogy minél alacsonyabb az alapkamat, annál inkább megéri a devizahiteleket forinthitellel kiváltani.

A mindennapi életünkbe hogyan szól bele a kamatcsökkentés?

A devizahitelek kiváltása nem csak az olcsó forinthitel miatt lényeges. A kamatdöntés közvetett hatásaként jöhet az euróhoz és svájci frankhoz képest gyengülő forint, és az emiatt növekvő törlesztőrészletek. A valószínűsíthetően gyengülő forintárfolyam az üzemanyagárakra szintén rossz hatással lehet. Ugyan az olaj árát rengeteg tényező határozza meg, de a tartósan magas euró árfolyam előbb vagy utóbb beépül a magyar árakba. Az üzemanyag drágulása minden olyan termék árát drágábbá teszi, amit közúton szállítanak, de elsősorban az import termékek (külföldről származó élelmiszer, ruhanemű stb.) ára lehet magasabb, mert az üzemanyag mellett az euró árfolyamemelkedése is kedvezőtlenül hat rá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó