2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Mezítláb és luxusautókkal is járunk a zaciba

  • 2013. március 11. hétfő 17:35

Elfogytak a családok aranykészletei, már az ezüstöt, porcelánokat adják zaciba. A zálogház-üzemeltetők állítják: nem csupán azok viszik az értékeiket, akiknek ételre kell a pénz. Vannak, akik mezítláb, babakocsival, vannak, akik fényes autókkal is járnak hozzájuk.


El kell felejteni a "szegények zálogháza" kifejezést, hiszen ebben a gazdasági és társadalmi helyzetben nem csupán azok viszik zálogba az értékeiket, akiknek ételre kell a pénz - mondta el a Haon.hu-nak az egyik debreceni zálogház vezetője. Az elmúlt két évben évszázados családi örökségek sokaságát nyelték el a zálogházak. Most, hogy az arany elfogyott, a vagyonok eltűntek, vége a lakossági tartaléknak, az emberek egy ideje már a családi ezüstöt is eladnák, csak hogy a hiteleiket, számláikat fizetni tudják.

"Az arany ára is rendkívül ingadozó, egyik nap reggel még 6200 forint grammja, két órával később pedig épp csak 6000. Az ezüst ennél jóval olcsóbb, 150 forintot adunk grammjáért. Ráadásul, ha valaki a családi ezüst evőeszközt próbálja zálogba tenni, még kevesebbet kap érte, hiszen annak kevesebb az ezüst tartalma" - mondta el a hírportálnak a zálogház vezetője. Ma már nem olyan kiszámítható a piac, mint korábban. A záloghitel nyújtása és a felvásárlás között olyan kicsi a rés, hogy nem érdemes eladni a zálogból visszamaradt tárgyakat, merthogy a záloghitel és az értékesítés közötti rés sok esetben még a kamatot sem fedezi - mondta a zálogház vezetője, megjegyezve, hogy sokan vannak, akik porcelánt, festményt is kénytelenek eladni vagy zálogba tenni, ám nagyon kevesen vannak, akik éppen ilyen tárgyakba tudnak most befektetni.


A devizahitelek is sokakat késztettek arra, hogy megváljanak a családi vagyont jelentő ékszerektől. Komolyabb, akár milliós tételek is a zálogházba kerültek, például azért, hogy a végtörlesztést kinyögje a család.

Felértékelődhet az ezüst

Az ezüst és az arany árfolyamának aktuális hányadosa arról árulkodik, hogy a két nemesfém egymáshoz viszonyított értékelése eltér az évszázados hagyományoktól. Mindkét fém a válság során hasonlóan töltött be monetáris menedék szerepet, de az ezüstnek ezen túl az ipari felhasználása is jelentős. Az ezüst újra erőre kaphat, míg az értékesebb nagytestvér iránti kereslet éppen ennek eredményeként csökkenhet valamelyest. Valószínű tehát, hogy előbb vagy utóbb az ezüst az aranyhoz képest relatíve felértékelődhet - tájékoztat az aranypiac.hu elemzése.

A két nemesfém az inflációval szembeni védekezés és a pénzügyi rendszer visszásságai miatt örvendhetett egyaránt nagy figyelemnek a válság során, ennek ellenére megfigyelhetőek markáns különbségek is az árfolyamok alakulásában. Az aktuális állás szerint az ezüst ára az ezredfordulótól számítható nagy nemesfémpiaci hossz alatt nagyjából a hatszorosára drágult, és ezzel maga mögé utasítja az arany teljesítményét. Ami a szürkésfehér nemesfém árfolyamának egy plusz töltetet ad, az a kincsképző képesség mellett az ipari fémként való felhasználása.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.