13 °C Budapest

Mezítláb és luxusautókkal is járunk a zaciba

Pénzcentrum
2013. március 11. 17:35

Elfogytak a családok aranykészletei, már az ezüstöt, porcelánokat adják zaciba. A zálogház-üzemeltetők állítják: nem csupán azok viszik az értékeiket, akiknek ételre kell a pénz. Vannak, akik mezítláb, babakocsival, vannak, akik fényes autókkal is járnak hozzájuk.

El kell felejteni a "szegények zálogháza" kifejezést, hiszen ebben a gazdasági és társadalmi helyzetben nem csupán azok viszik zálogba az értékeiket, akiknek ételre kell a pénz - mondta el a Haon.hu-nak az egyik debreceni zálogház vezetője. Az elmúlt két évben évszázados családi örökségek sokaságát nyelték el a zálogházak. Most, hogy az arany elfogyott, a vagyonok eltűntek, vége a lakossági tartaléknak, az emberek egy ideje már a családi ezüstöt is eladnák, csak hogy a hiteleiket, számláikat fizetni tudják.

"Az arany ára is rendkívül ingadozó, egyik nap reggel még 6200 forint grammja, két órával később pedig épp csak 6000. Az ezüst ennél jóval olcsóbb, 150 forintot adunk grammjáért. Ráadásul, ha valaki a családi ezüst evőeszközt próbálja zálogba tenni, még kevesebbet kap érte, hiszen annak kevesebb az ezüst tartalma" - mondta el a hírportálnak a zálogház vezetője. Ma már nem olyan kiszámítható a piac, mint korábban. A záloghitel nyújtása és a felvásárlás között olyan kicsi a rés, hogy nem érdemes eladni a zálogból visszamaradt tárgyakat, merthogy a záloghitel és az értékesítés közötti rés sok esetben még a kamatot sem fedezi - mondta a zálogház vezetője, megjegyezve, hogy sokan vannak, akik porcelánt, festményt is kénytelenek eladni vagy zálogba tenni, ám nagyon kevesen vannak, akik éppen ilyen tárgyakba tudnak most befektetni.


A devizahitelek is sokakat késztettek arra, hogy megváljanak a családi vagyont jelentő ékszerektől. Komolyabb, akár milliós tételek is a zálogházba kerültek, például azért, hogy a végtörlesztést kinyögje a család.

Felértékelődhet az ezüst

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ezüst és az arany árfolyamának aktuális hányadosa arról árulkodik, hogy a két nemesfém egymáshoz viszonyított értékelése eltér az évszázados hagyományoktól. Mindkét fém a válság során hasonlóan töltött be monetáris menedék szerepet, de az ezüstnek ezen túl az ipari felhasználása is jelentős. Az ezüst újra erőre kaphat, míg az értékesebb nagytestvér iránti kereslet éppen ennek eredményeként csökkenhet valamelyest. Valószínű tehát, hogy előbb vagy utóbb az ezüst az aranyhoz képest relatíve felértékelődhet - tájékoztat az aranypiac.hu elemzése.

A két nemesfém az inflációval szembeni védekezés és a pénzügyi rendszer visszásságai miatt örvendhetett egyaránt nagy figyelemnek a válság során, ennek ellenére megfigyelhetőek markáns különbségek is az árfolyamok alakulásában. Az aktuális állás szerint az ezüst ára az ezredfordulótól számítható nagy nemesfémpiaci hossz alatt nagyjából a hatszorosára drágult, és ezzel maga mögé utasítja az arany teljesítményét. Ami a szürkésfehér nemesfém árfolyamának egy plusz töltetet ad, az a kincsképző képesség mellett az ipari fémként való felhasználása.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem