2020. november 29. vasárnap Taksony

Megszólaltak az elemzők: így értékelik az MNB döntését

  • MTI
  • 2020. november 17. kedd 21:30

Mint megírtuk, az elemzők számítottak rá, hogy a jegybank változatlanul tartja a kamatszinteket. A kamat változására egyelőre nem kell számítani ezután elemzők szerint.

Szigorításra a következő két-három évben sem kell számítani Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárja szerint. Mivel az infláció a következő hónapokban, valamint a jövő év elejéig a 3 százalékos cél közelében, de a toleranciasávon belül alakulhat, nem lesz szükség emelésre, különösen, hogy az infláció növekedését nem a gazdaság túlfűtöttsége okozza - írta.

Mint fogalmazott: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mozgásterét kissé tágíthatta, hogy az infláció a vártnál alacsonyabbra, 3 százalékra süllyedt októberben az előző havi 3,4 százalékról, a maginfláció 3,8 százalékra az előző havi 4 százalékról, valamint az adószűrt maginfláció 3,2 százalékra az előző havi 3,5 százalékról, valamint a forint árfolyama is némileg erősödött. A harmadik negyedévben a GDP a vártnál nagyobb mértékben javult, azonban a járvány elleni újabb korlátozások rontják a rövidtávú kilátásokat, így az MNB nem konvencionális intézkedésekkel támogathatja a gazdaság kilábalását - mutatott rá az elemző.

Érdemi változtatás a jövőben sem várható a kamatpolitikában, mert nincs kényszerben a jegybank - emelte ki kollégájához hasonlóképp Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is. A forint euróhoz mért árfolyama a 360 forint körüli szinten mozog, ez pedig az eddigi kommunikáció alapján az MNB-nek megfelelő szintet jelent, továbbá az infláció a lassulás jeleit mutatja - tette hozzá. Álláspontja szerint a következő időszak szempontjából lényeges változást a decemberben megjelenő infláció jelentés hozhat, ebben jelenik meg ugyanis az MNB legfrissebb makrogazdasági prognózisa. Hozzátette: érdemi változás ugyan nem várható a monetáris politikában, de finomhangolásra sor kerülhet a jövő havi jegybanki előrejelzés alapján.

A jegybank az elsődleges céljának veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi stabilitás fenntartását és a kormány gazdaságpolitikáját. Nem változott a kommunikáció, az MNB az eddig meglévő eszközök segítségével kívánja elérni céljait - összegezte a helyzetet Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. Várakozása szerint amíg a forint a 375-380-as tartomány alatt mozog az euróval szemben, nem fog kamatemeléssel beavatkozni a jegybank.

A kamatkondíciók módosítására a decemberi kamatdöntés során sem számítanak, mivel a monetáris tanács továbbra is el kívánja kerülni a nulla alsó korlát megközelítését - véli Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője. Hozzátette, hogy érdemi változásokat jelentett be ugyanakkor  az MNB a nemkonvencionális eszköztárában. 

A testület felülvizsgálta az állampapírvásárlási programját, amelyet gazdaságélénkítő szerepe miatt tovább kíván folytatni - fejtette ki. Ez szerinte hozzájárulhat ahhoz, hogy ne alakuljon ki turbulencia az állampapírpiacon, illetve hogy a költségvetési hiányt és a kormányzat válságellenes intézkedéseit a következő időszakban is piaci forrásokból tudja finanszírozni az állam.  Az, hogy a jegybank 1000 milliárd forinttal növelte a Növekedési hitelprogram hajrá keretét, a vállalkozások beruházásait támogatja, így hozzájárul a gazdasági kilábaláshoz - emelte ki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS