Megszólalt az oltási tervről Müller Cecília: 76 ezer ember már a második védőoltását is megkapta

2021. február 3. 12:01

A kedvező járványügyi adatainkat sikerült megőrizni, de továbbra is magas az elhunytak száma - mondta el az operatív törzs február 3-án tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos. Hozzátette: komoly jelentősége van annak, hogy folyamatosan zajlik a végőoltások beadása.

Kedvező járványügyi adatainkat sikerült megőrizni, de látjuk azt, hogy továbbra is viszonylag magas az elhunytak száma, bár már napok óta száz alatti számokat látunk - fogalmazott Müller Ceclía országos tisztifőorvos. Hozzátette:

komoly jelentősége van annak, hogy folyamatosan zajlik a védőoltások beadása, minél gyorsabban minél több embert sikerüljön beoltani.

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy vannak olyan országok, ahol ismét növekszik a pozitív esetek száma, ezért is fontos, hogy az oltási tervünket lépésről lépésre végrehajtsuk. Mint mondta, a rendelkezésre álló oltóanyagot folyamatosan rövid időn belül felhasználjuk, majdnem 76 ezer ember már a második védőoltását is megkapta, ezt követően válhatnak védetté a vírusfertőzéssel szemben. Müller azt is kiemelte, hogy

Egyik oltóanyagban sincs élő vírus, ami fertőzést tudna okozni, vagyis az oltástól biztosan nem kapja el senki a koronavírust

A tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a tegnapi napon kétszer 20 ezer fő beoltására elegendő Szputnyik V vakcina érkezett az országba. Hozzátette: az orosz vakcina esetében a két oltás különbözik egymástól szemben az eddigi vakcinákkal, melyeknél ugyanazt a vakcinát kellett kétszer beadni.

A tisztifőorvos tájékoztatása szerint egyelőre "csak" a brit mutáns van jelen az országban. "Folyamatosan ellenőrizzük a pozitív mintáinkat annak érdekében, hogy pontosan képet kapjunk az egyes variánsokról, típusokról" - mondta, és hozzátette:

Eddig 22 esetben mutattuk ki a brit variánst, dél-afrikai és brazil variánst Magyarországon eddig nem mutattunk ki.

Müller Cecília azt is bejelentette, hogy a kedvező járványadatok miatt az emberi erőforrások minisztere engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését. Mint mondta, a szájsebészeti és a fül-orr-gégészeti ellátások kivételével a többi beavatkozást megfelelő biztonsági szabályok mellett igénybe lehet majd újra venni. Aki ilyen egynapos ellátást szeretne, annak a beavatkozás előtt 72 órával PCR-tesztet, majd a beavatkozás napján antigén gyorstesztet végeznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetője elmondta, február 2-án a magyar rendőrök 187 emberrel szemben intézkedtek maszkviselési kötelezettség elmaradása miatt. Hozzátette: majdnem 2700 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap, így több mint 18 ezer ember van jelenleg karanténban.

A koronavírus-járvány hazai kitörése óta számos alkalommal tettünk fel kérdést az operatív törzsnek; így volt ez a mai napon is. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy "lesz-e utókövetése annak, hogy mennyi ideig van jelen az ellenanyag a szervezetben a beoltottaknál. Vizsgálják majd hónapok múlva az ellenanyag szintet például önként jelentkezőknél?" Ahogy eddig egyetlen egyszer sem, úgy ezúttam sem kaptunk választ kérdésünkre. Talán majd legközelebb...

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem