2019. június 26. szerda János, Pál

Megszólalt az MNB: fix kamatozású hitelekbe terelnék a lakosságot

 • Portfolio
 • 2019. április 15. hétfő 17:35

Már régóta szó van arról, vajon mit fog tenni az MNB a változó kamatozású hitelek kockázatainak enyhítésére, hiszen a lakáshitelek 60 százalékát még ma is ezek alkotják. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank ajánlása erre vonatkozóan: a jelzáloghitellel rendelkezők jelentős része évente tájékoztató levelet fog kapni bankjától a kamatperiódus-váltás lehetőségeiről - írja a Portfolio.

Az MNB célja, hogy növelje a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező fogyasztók körében a pénzügyi tudatosságot - olvasható az ajánlásban. Az ajánlás címzettjei a pénzügyi intézmények, amelyek felé az MNB tájékoztatási elvárásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy a fogyasztók a változó kamatozású jelzáloghiteleiknél ne csupán az aktuális kamatmértékeket és törlesztőrészleteket mérlegeljék, hanem a változó kamatozású hitelre vonatkozó kamatkockázat hosszútávú lehetséges következményeit is értékeljék.

Fix kamatozású személyi hitelekhez keresd fel kalkulátorunkat!

Az ajánlás legfontosabb elvárásai:

 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény naptári évente legalább egy alkalommal nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitelek átárazódásának kockázatáról azok számára, akik az előző év december 31-én fennálló legalább 10 éves hátralévő futamidejű, változó kamatozású forint jelzáloghitel-szerőződéssel rendelkeznek, és nincsenek 90 napon túli késedelemben.
 • Első alkalommal legkésőbb 2020. január 31-ig kell ezt megküldeni a 2015. február 1-je (a devizahiteles forintosítás és elszámolás fordulónapja) előtt kötött hitellel rendelkezők számára.
 • Az MNB 2019. szeptember 30-éig várja el a tájékoztatást azok esetében, akik 2015. február 1. napja előtt kötött, változó kamatozású, 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű forint jelzáloghitel-szerződéssel rendelkeznek.
 • Az MNB jó gyakorlatnak tartja a tájékoztatás szakaszos, több időpontban, időszakonként arányosan történő teljesítését, illetve hogy a fentiek helyett rövid idő alatt, nagyobb számban végezze el ezt a pénzügyi intézmény.
 • Az ajánlás nem terjed ki az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre, a gyűjtőszámlahitelekre, és bizonyos fizetéskönnyített hitelekre.
 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a tájékoztatóban egyidejűleg mutassa be az 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusban, vagy a futamidő végéig rögzített hitelkamatra történő szerződésmódosítási lehetőség közül legalább kettőt.
 • Az MNB jó gyakorlatnak tartja, ha a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukcióval való hitelkiváltási lehetőségről is tájékoztat a pénzügyi intézmény a tájékoztatás alapján történő személyes megjelenés esetén.
 • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a fogyasztó jelzáloghitelére szabottan, összehasonlítható módon nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitel aktuális kamatáról, törlesztőrészletéről, valamint kamatkockázatáról, illetve a bemutatásra kerülő, hosszabb kamatperiódusra vagy futamidő végéig rögzített kamatozásra vonatkozó szerződésmódosítási lehetőségek kamatáról és törlesztőrészletéről.
 • Az MNB elfogadja az elektronikus csatornán (pl. netbanki felület, email), egyidejű SMS-értesítéssel való tájékoztatást is.
 • Elvárt, hogy a pénzügyi intézmény dolgozzon ki intézkedési tervet azon fogyasztók részére is, akik a bemutatott szerződésmódosítási lehetőséget a törlesztőrészlet növekedésére tekintettel nem tudják elfogadni, ugyanakkor jelzik a pénzügyi intézmény felé, hogy szeretnének élni szerződésmódosítási lehetőséggel a kamatkockázat csökkentése érdekében.
 • A pénzügyi intézmény a szerződésmódosítási lehetőséget a tájékoztató megküldését követően legalább 30 napig biztosítja az érintett fogyasztó számára. Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a szerződésmódosítás végrehajtását ne kösse a módosítást megelőző szerződéses feltételekhez képest további szerződéses feltétel teljesítéséhez.
 • Az MNB elvárja, hogy a szerződésmódosítás során legfeljebb csak a szerződésmódosításhoz közvetlenül kapcsolódó, esetlegesen felmerült és objektíven indokolható díjak kikötésére és költségek érintett fogyasztóra való áthárítására kerüljön sor.

Fix kamatozású személyi hitelekhez keresd fel kalkulátorunkat!

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezt kevés magyar tudja: így lehet pofátlanul olcsó a luxusnyaralás
Görögországban, Spanyolországban, Mallorcán, Ibizán még bőven lehet nyaralni akár október közepéig.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.27-07.03
Országos

Aldi

06.27-07.03
Országos

Auchan

06.27-07.03
Országos

Lidl

06.27-07.03
Országos

Spar

06.26-07.03
Országos

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

  Ajánlatunk