2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Megszólalt az MNB: ekkora növekedést várnak 2021-ben

  • MTI
  • 2020. december 2. szerda 16:30

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa arról, hogy 0,60 százalékon maradjon az alapkamat - derül ki a november 17-ei ülés rövidített jegyzőkönyvéből, amelyet szerdán tett közzé az MNB a honlapján.

A monetáris tanács döntése szerint az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába, az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatlába 1,85 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatlába mínusz 0,05 százalékon maradt. A kamatok mértékét a testület az előző, október 20-i ülésén sem módosította. Az alapkamat 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon, majd a júniusi ülés 0,75 százalékra mérsékelte, és a júliusi csökkentés után lett 0,60 százalék.

A monetáris tanács szerint a kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását - olvasható a jegyzőkönyvben.

Megismételték, hogy ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn.

Figyelik az inflációt

A tanács szerint a jelenlegi, gyorsan változó környezetben kiemelten fontos, hogy a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nullaközeli tartománytól. Az MNB a járvány időszakában is elkötelezett az árstabilitás fenntartása mellett. Ezért folyamatosan értékelik a beérkező adatokat, kiemelt figyelemmel követik a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartósságát, valamint a pénzpiaci folyamatok lehetséges inflációs hatásait. Amennyiben az inflációs kilátások megváltozása indokolttá teszi, az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására - írják.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a pénzpiaci folyamatok továbbra is jelentős változékonyságot mutatnak, amit az elmúlt hónapban leginkább a koronavírus-járvány fejleményei és az oltóanyag fejlesztésével kapcsolatos hírek befolyásoltak. Ezzel kapcsolatban több döntéshozó is felhívta a figyelmet az óvatos monetáris politikai megközelítés fenntartásának szükségességére.

A tanácstagok megállapították, hogy bár a harmadik negyedévben a gazdasági aktivitás az április-májusi mélypontot követően jelentős mértékben korrigált, a járvány második hullámának és a korlátozó intézkedések bevezetésének hatására 2020 negyedik negyedévében a gazdaság helyreállása átmenetileg megtorpan. Több tanácstag rámutatott: a kilábalás 2021-ben folytatódik, míg a gazdasági teljesítmény várhatóan 2022 fordulóján érheti el újra a járvány előtti szintet.

Jövőre várják a bővülést

Az MNB szeptemberi előrejelzése szerint 2020-ban a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék közötti mértékben zsugorodik, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. A gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet. A novemberi ülésén a tanács végrehajtotta az állampapír-vásárlási program technikai felülvizsgálatát, a programot sikeresnek ítélik. Május óta a jegybank mérlegében lévő állampapírok állománya több mint 700 milliárd forinttal nőtt. 

Mint írják, a jegybanki vásárlások hozzájárultak az állampapírpiac stabil likviditási helyzetének fenntartásához, valamint erősítették a monetáris transzmisszió hatékonyságát. Az MNB folytatja a programot és változatlanul tartós piaci jelenlétre rendezkedik be az állampapírpiacon, a vásárlásokat a szükséges mértékben a szükséges ideig fogják használni. A tanács továbbra sem határoz meg keretösszeget az állampapír-vásárlási program esetében. 

A legközelebbi technikai felülvizsgálatot a 2000 milliárd forintos állomány elérésekor hajtják végre. Megismételték: a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá kihasználtsága november közepére meghaladta az 1000 milliárd forintot, ezért a tanács a program keretösszegének 1000 milliárd forintos megemeléséről is döntött.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked