2020. december 1. kedd Elza

Megszólalt a Kúria elnöke a devizahitelekkel kapcsolatban


A Kúria megvárja az Európai Bíróság döntését a devizahiteles ügyben azokban a kérdésekben, amelyekben a hozzájuk fordultak - mondta el Darák Péter, a Kúria elnöke az Inforádió Aréna című műsorában Rogán Antal délutáni felszólítására reagálva.


Az alsóbb bíróságok általában a Kúria jogegységi iránymutatása nélkül is dönteni tudnak, de egyes ügyekben, mint például a devizahiteles ügyben, a Kúria iránymutatását kérik.

Rogán Antal budapesti sajtótájékoztatóján azt kérte a legfőbb bírói testülettől, ne várjon az Európai Unió Bíróságának döntésére, mert semmilyen európai fórum véleménye nem kell, hogy mérvadó legyen a számára. Szerinte a Kúria a magyar joganyag alapján is dönthet a nyitott kérdésekben, így az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében - tudósított délután az MTI.

Darák Péter a felszólításra reagálva elmondta, hogy "azokban a kérdésekben, amelyekben az Európai Bírósághoz fordultak, megvárják az bíróság döntését." Mint ismeretes, az egyoldalú banki kamatemelésekről és az árfolyamrésről nem rendelkezett a Kúria.


Darák Péter (Fotó: http://kuria-birosag.hu)


A legfontosabbak kérdések rövid időn belül tisztázódhatnak, de mivel több százezer, bankonként és gyakran ügyfelenként is eltérő szerződésről van szó, még hosszú ideig elhúzódhat a devizahiteles ügy. "Azt gondolom, hogy minden egyes kérdésre nagyon rövid, belátható időn belül nem születik válasz.Bizonyos vonatkozásokban valószínűleg még hosszú idő elteltével is lehetnek vitás kérdések" - fejtette ki a Kúria elnöke.

A kérdésre, hogy az Európai Unió és a Kúria döntésére varázsütésre elrendeződhet-e a devizahiteles probléma, Darák Péter azt válaszolta, hogy "ilyen teljhatalommal a Kúria egy modern társadalomban nem rendelkezik."

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk