2020. április 9. csütörtök Erhard

Megrohanták a magyarok a bankokat: sokaknak már csak ilyen hitel kell


Egyre nagyobb teret hódítanak az online személyi kölcsönök. Átlagosan az mondható el, hogy a hiteligénylések 20-30 százaléka történik online csatornákon, némelyek pedig már teljesen online zajlanak. Ennek ellenére még mindig vannak bankok, amelyeknél nem lehet online személyi kölcsönt igényelni.

Történelmi változást látunk a magyar fogyasztási hitelek piacán. Ami pár éve még a szabad felhasználású jelzáloghitel volt, annak a szerepét ma már a személyi hitel tölti be. Ebből a hiteltípusból soha nem vettek még fel annyit, mint 2019-ben, és év végén is dinamikus volt a kereslet.

Online személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Szintén fontos fejlemény, hogy ma már egyre többen veszik fel a személyi hitelt online formában - ez annyit tesz, hogy valójában be sem kell menni a bankfiókba ahhoz, hogy személyi hitelt igényeljen és kapjon az ügyfél. Vannak olyan bankok, ahol csak a hiteligénylés megindítását lehet online intézni, de a szerződéshez be kell menni a fiókba, de egyes pénzintézeteknél már a teljes folyamat online intézhető.

Mi most körbekérdeztük a legtöbb hazai bankot, hogy van-e náluk teljesen online igényelhető személyi hitel, és ha esetleg nincs, akkor tervezik-e bevezetni. Azoknál a bankoknál, ahol volt ilyen, ott arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi hitelt igényelnek így a magyarok ügyfelek. Vannak olyan bankok is, ahol még részben online hitelt sem lehet igényelni. Ők, valamint azok a bankok, akik határidőre nem válaszoltak, kimaradtak az alábbi összesítésből.

Budapest Bank

A bank válasza szerint a tavalyi évben tovább nőtt az online benyújtott személyi hiteligénylések aránya, ezek aránya immár meghaladta a 20 százalékot, és az idei évre is növekedést prognosztizálnak. A banknál egyedül a hiteligénylést lehet online elindítani, az online igénylés után telefonon keresik meg az ügyfelet, majd a pontos igényfelmérés után fióki időpont-egyeztetés történik, ahol lebonyolítják az igénylést. A Budapest Bank válaszában azt írta, hogy dolgoznak egy teljesen online igénylési folyamat bevezetésén.

CIB

A CIB-nél van lehetőség teljesen online lebonyolítani a hiteligénylést, a meglévő ügyfelek számára az a mobilapplikáción keresztül lehetséges 2017 óta, az új ügyfeleknek pedig 2018 óta áll rendelkezésre az online hitel, ez a weboldalon érhető el. A bank elmondása szerint a mobilapplikációban akár 7 perc alatt végig lehet vinni a folyamatot, a weboldalon keresztül történő igénylés pedig nagyjából 20 perc alatt teljesíthető. A CIB válaszában elárulta, hogy a személyi kölcsön igénylések közül 30 százalék teljesen online csatornán történt a tavalyi évben. A bank azt is elárulta, hogy a jövőben tovább bővül az online igényelhető termékek köre, tervezik például a folyószámlahitel, valamint a hitelkártya online igényelhetővé tételét is.

Hasonlítsd össze a bankok személyi hiteleit a Pénzcentrum kalkulátorában!

K&H

A bank azt írta válaszában, hogy a tavalyi évben nagyságrendileg meghúszszorozódott a személyi hiteligénylések száma. Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi évben a banknál elérte a 30 százalékot az online folyósítás. A bank válasza szerint náluk mind a K&H-s, mind a nem K&H-s ügyfeleknek lehetőségük van teljesne online személyi hitelt igényelni, amennyiben megfelelnek a feltételeknek. Az online igénylés feltételei közé tartozik, hogy nincs adóstárs, egyedül használja az ügyfél a számláját, és van internetbank hozzáférése. A saját ügyfelek megindíthatják az igénylést mind a mobilbankon keresztül, mind pedig a bank weboldalán. A bank válaszában kiemeli, hogy azt szeretnék, ha az év végére minden harmadik folyósítás online történjen

OTP

2019 első kilenc hónapjában az online igényelt és folyósított kölcsönök összege meghaladta a 13 milliárd forintot a banknál. Ez az előző év azonos időszakához képest 80 százalékkal több online személyi hitel kihelyezést jelent. Azt is elárulta a bank, hogy ebben az időszakban nyújtott online hitelek átlagos összege 880 ezer forint volt. Azt is megtudtuk a banktól, hogy az online hitelt igénylők átlagos életkora 36 év volt, és a férfiak, valamint a nagyvárosban lakók enyhén felülreprezentáltak.

MKB

A bank válaszában elárulta, hogy jelenleg még nem érhető el az online személyi kölcsön a kínálatukban, viszont azt is elárulták, hogy az online hitelezési folyamat bevezetése még folyamatban van, és az prioritást élvez a fejlesztések között. A bevezetés tehát hamarosan várható, és ezzel kapcsolatban a bank jelentős növekedést vár.

Raiffeisen

A banknál a közelmúltban indult el a teljesen online hiteligénylés bevezetése. Ahogy ők írták, egyelőre még csak egy meghatározott ügyfélkör veheti igénybe a lehetőséget, azok, akiknek a bank ezt előzetesen felajánlja. Ha sikeres lesz a tesztidőszak, akkor a bank a lehetőséget szélesebb kör számára is felajánlja.

UniCredit

A fedezetlen hitelek esetén az UniCredit ügyfelei akár a mobilapplikáción keresztül is elindíthatják az igénylést. A bank válasza szerint dolgoznak a folyamatos továbbfejlesztésen, aminek eredményeképp a fedezetlen hitelek igénylése és folyósítása teljes egészében digitalizálttá válik majd.

Személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos