4 °C Budapest

Meglépték a magyar bankok: sorra engedik el a lakáshitelek díjelemeit

2017. április 19. 05:28

Egyre bátrabban veszünk fel hitelt, a KSH adatai szerint tavaly év végére a már engedélyezett kölcsönök összege - ami 477 milliárd forint volt - a négy évvel korábbi négyszeresére nőtt. A számunkra legjobb kölcsön kiválasztása azonban nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Rengeteg ajánlat, rengeteg akció - a hitelfelvétel komoly pénzügyi döntés, amely előtt számos tényezőt kell figyelembe vennünk. Megmutatjuk, a különböző bankoknál most milyen akciókkal várják az ügyfeleket.

Lakásvásárlás előtt hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az ingatlan vételárás kívül egyéb járulékos költségekkel is kalkulálnib kell. Ezekről itt írtunk részletesebben.

Ha figyelembe vesszük az értékbecslői díjat, a tulajdoni lap/térképmásolat lehívásának költségeit, a közjegyzői díjat vagy a jelzálog bejegyzését, rájövünk, hogy a 20 milliós lakást nem ússzuk meg 20 millióból, súlyos százezreket kell még kifizetnünk. Jobban járunk, ha olyan bankot választunk, ahol ezen költségek egy részét átvállalják. Megnéztük, most éppen hol és milyen akciók vannak.

A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével megnéztük, milyen költségeket engednének el a bankok, ha 15 évre 10 millió forintot vennénk fel úgy, hogy az igazolható jövedelmünk nem haladja meg a nettó 250 ezer forintot. A teljes hiteldíj mutató (THM) alapján a K&H bank üzleti feltételű forint lakáshitele a legjobb választás. Ha itt kötünk szerződést, most 66679 forintos törlesztőrészlet és 2,69 százalékos THM mellett 12 131 806 forintot kellene visszafizetnünk. A banknál az aktuális akció keretében az induló díjjal rendelkező K&H lakáshitelek esetében elengedik, visszatérítik, illetve átvállalják a következő induló költségeket 2017. március 27. - 2017. június 30. között befogadott hiteligénylések esetén:

  • visszatérítik a közjegyzői okirat díját maximum 60 000 forint összegig
  • elengedik a szerződéskötési díjat
  • átvállalják az értékbecslés díját egy ingatlanra vonatkozóan
  • átvállalják a tulajdoni lap és amennyiben szükséges, a térképmásolat díját

Ha az MKB Kamatkövető Forint Lakáshitel - Kiemelt Plusz kondíciók ajánlatát választjuk, a havi törlesztőrészlet 68 044 forint, a THM 2,92 százalék, és összesen 12 322 631 forintot kell visszafizetni. Viszont elengedik az induló banki díjakat, és a közjegyzői díjat, valamint a bank visszaadja az első havi törlesztőrészletet.

Az UniCredit Banknál a havi törlesztőrészlet 68 693 forint, a THM 2,99 százalék. A bank visszatéríti az értékbecslési és a közjegyzői díjat. A bank Otthonteremtési hitelénél a havi törlesztő 68 774 forint, a THM pedig 3,33 százalék, ám ha ezt a konstrukciót választjuk, akkor sem kell az értékbecslési díjjal és a közjegyzői díjjal számolnunk.

Az Erste Bank Piaci kamatozású lakáshitelét választva havi 70 413 forintos törlesztővel kalkulálhatunk, a THM 3,39 százalék, és végül 12 722 899 forintot kell visszafizetnünk. Vannak viszont kedvezmények:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • az értékbecslési díjjal megegyező összeget a kölcsön folyósítását követően  jóváírják
  • a hitelügylethez kapcsolódó, általunk kifizetett közjegyzői díjjal megegyező összeget visszautalnak, ha az nem haladja meg az 50 000 forintot
  • átvállalják a hitelügylethez kapcsolódóan 2 darab,TAKARNET-ből lekért tulajdoni lap másolat, valamint egy TAKARNET-ből lekért térképmásolat díját
  • ha hiteligénylő a hitel törlesztési számlájára legalább 100000 forint havi jövedelem jóváírás teljesítését vállalja vagy az Erste Bank szerződött Prémium ügyfele, akkor elengedik a folyósítási jutalékot és kamatkedvezményt is adnak a teljes futamidő alatt.

A Budapest Bank Egyenlítő Piaci Forint Lakáshitelét választva elengedik egy ingatlanra vonatkozóan a tulajdoni lap és térképmásolat lekérésének díját, folyósítás után visszatérítik egy ingatlanra vonatkozóan az értékbecslés díját, és a kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalás költségét is visszatérítik maximum 40000 forint értékben. A havi törlesztő 72 326 forint, a THM 3,09 százalék, a visszafizetendő összeg pedig 12302483 forint.

Az értékbecslési- és közjegyzői okirat díját a folyósítást követően számlánkon kedvezményként jóváírja a Sberbank is, amennyiben az Otthonteremtési kamattámogatás mellett nyújtott lakáscélú kölcsönt választjuk. Így a havi törlesztőrészlet 70 886 forint, a THM 3,60 százalék, és a visszafizetendő összeg 12 841 286 forint.

Ha az OTP Otthonteremtési lakáshitelére esik a választásunk, akkor érdemes sietni. Az akció keretében 2017. március 5-től visszavonásig, de legkésőbb 2017. április 30-ig ügyletenként egy ingatlan fedezet esetén az OTP Jelzálogbank szerződéskötést követően visszatéríti az a hitelbiztosítéki érték-megállapítási díj teljes összegét. Így havonta 71 080 forint törlesztővel számolhatunk, a THM 3,75 százalék, a visszafizetendő összeg 12 918 183 forint.

Nem szabad tehát sajnálni az időt és az energiát, végig kell nézni az összes ajánlatot, mert nem mindegy, nekünk kell-e állni a 30 ezer forint körüli értékbecslési díjat, vagy a közjegyzői díjat, ami általában a hitelösszeg 1 százaléka körül mozog.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem