Meglépték a magyar bankok: fél óra és pénz üti a markodat

Pénzcentrum
2017. május 9. 14:39

A bankok egyre inkább kihasználják a technológiai fejlődés adta lehetőségeket, a pénzügyeinket már telefonról is intézhetjük és nem ritka, hogy egyes termékek igénybe vételéhez már a fiókot sem kell felkeresnünk. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire egyszerűsödött le a hiteligénylés az elmúlt években, ezért megkérdeztük a magyar bankokat, hogy mennyi idő alatt folyósítják a kölcsöneiket, több pénzintézetnél egy órán belül is kaphatunk hitelt.

A digitalizáció a bankszámlák után a hiteleket is utolérte, egyre több banknál érhető el ugyanis az online, vagy legalább a részben online igénylés. Egy január 1-én életbe lépett jogszabály-módosításnak köszönhetően ugyanis egyfajta keretszerződéssel anélkül tudunk személyi kölcsönt felvenni, hogy bemennénk a bankfióka, ami természetesen jelentősen felgyorsítja az igénylést.

Melyik a leggyorsabb bank?

Megkérdeztük a bankokat, hogy náluk mennyi idő, amíg pénzhez jutunk, illetve mennyi időbe tellett a leggyorsabb folyósítás. Az első helyen az OTP végzett, ahol volt, hogy az ügyfél fél óra alatt megkapta a pénzét, de saját ügyfeleknél (online igénylés esetén) is csupán általában néhány óra telik el az igénylés és a folyósítás között. Akik viszont jelenleg nem a bank ügyfelei (nincs netbanki hozzáférésük), azoknak ez a folyamat kicsit hosszabb, de még így is 1-2 nap alatt megkaphatják a kért összeget. A Pénzcentrum kalkulátora alapján egyébként az OTP Akciós kölcsönét 17,2 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM) kaphatjuk meg.

A kalkulációkat 2 millió forintos hitelösszeggel és 5 éves futamidővel végeztük. A számítás során vállaltuk, hogy a jövedelmünket a bankhoz érkeztetjük és más termékeket is igénybe vennénk. Az igazolható jövedelmünk meghaladja a havi 250 ezer forintot.

Az Ersténél sem kellett sokat várni az utalásra, már 1 órán belül megkapta a leggyorsabban folyósított személyi kölcsönt az ügyfél. Az átlagos idő egyébként 2 óra a saját és 2-3 nap a nem saját ügyfeleknél. Előny viszont, hogy az Erste Most Extrát 11,16 százalékos THM-mel kaphatjuk meg.

A listán a következő az FHB, ahol a rekord 1,5 óra volt, de az átlagos folyósítás sem lassú, a belsős és a külsős ügyfelek egyaránt 2-4 óra alatt juthatnak a pénzükhöz. Az FHB Prémium egyébként 11,97 százalékos THM-től érhető el.

Három olyan magyar bank is van, amelynél 2 óra volt a leggyorsabb folyósítás, az átlagban viszont van eltérés:

  • A K&H-nál 6 óra az átlag a régi ügyfeleknél, míg 4 nap az újaknál, a K&H kiemelt személyi kölcsönt elég kedvező, 8,82 százalékos THM-mel érhetjük el.
  • Az MKB-nál a régi és az új ügyfelek egyaránt 1-2 nap alatt kapják meg a pénzt átlagosan, az MKB Mosoly 10,36 százalékos teljes hiteldíj mutatótól érhető el.
  • A Sberbanknál az átlagos folyósítás 2-3 nap, akár régi, akár új ügyfél igényli a kölcsönt. A Sberbank Fair Plusz mindössze 7,74 százalékos THM-mel kecsegtet, ami a kalkulátorunk alapján a legkedvezőbb ajánlat.

A CIB-től azt a választ kaptuk, hogy napon belül folyósították a leggyorsabban kiutalt személyi kölcsönüket, az átlagos idő pedig 2-3 nap szokott lenni. A CIB Előrelépő egyébként kedvező, 8,17 százalékos THM-mel érhető el.

A Cofidisnél és a takarékoknál is 1 nap volt a leggyorsabb folyósítás, de míg előbbinél 1-2 nap, addig a másiknál 2-3 nap az átlagos folyósítási idő. A Cofidis Fapados Kölcsöne egyébként 14,9 százalékos THM-mel érhető el, míg a Mohácsi Takarék Személyi Kölcsön 10,58 százalékos THM-ű. Lényeges, hogy ezek a hitelek változó kamatozásúak, míg a korábban felsoroltak kamata fix, vagyis a törlesztőrészlet a futamidő végéig állandó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Három bank nem árulta el, hogy a rekord folyósításuk mennyi időt vett igénybe, azonban átlagos értékeket ők is elárultak:

  • Az UniCreditnél 1 nap az átlagos folyósítás, az UniCredit Stabil kamat most kedvező, 8,84 százalékos THM-től érhető el.
  • A Cetelemnél kiemelték, hogy nem a gyors folyósításon van a hangsúly, az igényelt összeg 2-3 nap alatt érkezik a számlára, ha már ügyfelek vagyunk és 3-5 nap alatt, ha eddig nem volt kapcsolatunk a pénzintézettel. A Cetelem Saját Ritmus kölcsöne 14,92 százalékos THM-től érhető el.

Hogyan gyorsíthatjuk fel az igénylést?

Azoknál a bankoknál, ahol van lehetőség online igénylésre, ott értelem szerűen ezt a folyamatot érdemes végigvinni, mivel így juthatunk leghamarabb a pénzünkhöz. Jelenleg egyébként az OTP, a K&H és a Cetelem nyújt ilyen szolgáltatást, de az MKB még idén bevezeti, illetve az Ersténél és a CIB-nél is dolgoznak a lehetőségen.

A többi banknál elsősorban az alábbi tippekkel tudjuk felgyorsítani az igénylést:

  • Letöltjük az online elérhető dokumentumokat és kitöltve visszük el a bankfiókba.
  • Van, ahol érdemes telefonon keresni az ügyintézőket a gyorsabb elbírálás érdekében.
  • Ha lehetőség van a szerződés elektronikus átvételére (e-mail), akkor ezt választva is felgyorsul a folyamat.

Nem érdemes viszont csak a folyósítás sebessége miatt egy bank mellé letenni a voksunkat, minden esetbe figyeljünk az hitel részleteire, különös képpen a THM-re, nem véletlen, hogy a sebesség mellett a költségeket is megemlítjük a bankok termékeinél. Egy magasabb kamatozású hitel ugyanis százezrekkel többe kerülhet, mint egy kiemelkedően jó ajánlat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem