10 °C Budapest

Meglepő dolog derült ki a magyar bankokról: titokban tesztelték az ügyintézőket

2017. október 26. 10:34

"Próbavásárlást" tartottak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének munkatársai az elmúlt napokban több pénzintézetnél. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tájékoztatást kapnak a fogyasztók, ha lakáshitelt szeretnének felvenni. Segítőkészek-e az ügyintézők? Mire hívják fel a fogyasztók figyelmét, és átadják-e az eligazodást segítő dokumentumokat?

"Próbavásárlást" tartottak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) munkatársai az elmúlt napokban több pénzintézetnél. Azt szerették volna kideríteni, milyen tájékoztatást kapnak a fogyasztók, ha lakáshitelt szeretnének felvenni.

A FEOSZ munkatársai házaspárnak adták ki magukat (30 éves nő, 33 éves férfi), akik fele-fele tulajdonban szeretnének lakást vásárolni, de azt még nem tudják, hogy új építésűt vagy használtat vegyenek-e. Nincs még gyerekük, de kettőt terveznek, így felmerülhet a CSOK igénybevétele is. Rendelkeznek 6000000 forint önerővel, és mindketten rendelkeznek állandó jövedelemmel, az egyik nettó 180000 forint munkabérrel, a másik egyéni vállalkozó, aki havonta kb. nettó 250000 forintot keres. Tartozásuk nincs, lakáskasszájuk nincs. Nincs még konkrét lakás, így nem tudják a hitel összegét sem, arra kíváncsiak, hogy ilyen feltételekkel mekkora összegű hitelt kaphatnak, milyen futamidővel, milyen kamatozással? Kell-e biztosíték, vagy elég-e a jövedelem?

Finanszírozást keresel?

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Amire kíváncsiak voltak, hogy ezen adatok birtokában milyen információkat mondanak el a feltételekről, a költségekről, biztosításról, bankszámlanyitásról, akciós ajánlatokról, elbírálási időről, benyújtandó dokumentumokról.

Összességében pozitív benyomásokat szereztek a FEOSZ emberei. Várakozni mindenhol kellett, illetve az is kiderült, hogy pénteken 12 órakor már nem érdemes ilyen problémával felkeresni a bankfiókokat, mert hiába vannak nyitva 15 óráig, már nem lesz elég ügyintéző. Azonban azokban az esetekben, amikor már nem volt ügyintéző, ott is azonnal kaptak névjegykártyát, hogy a következő munkanapon kit keressenek, kitől kérjenek időpontot.

Az is több helyen felmerült, hogy általános tájékoztatást bármelyik ügyintéző tud adni, de inkább a hitelezéssel foglalkozó kollégához irányították a "házaspárt", a pontosabb, illetve szakszerűbb válaszok érdekében. Minimum 20-25 percig tartott egy-egy konzultáció, érdemben foglalkoztak a kérdésekkel, részletes tájékoztatást adtak.

Mindenhol készítettek előzetes kalkulációt, akár több futamidő változatban, elhangzott, hogy feltétel az adott banknál vezetett folyószámla és legtöbbször a jövedelemnek is oda kell érkeznie. A többféle részletes kalkulációt át is adták, hogy otthon is lehessen tanulmányozni. Kaptak tájékoztatást a költségekről is, mint közjegyzői díj, értékbecslés díja, takarnet díj, de arról is tájékoztatták a "párt", hogy ezek egy részét beszámítják, ha valóban létrejön a szerződés. Kötelező lakásbiztosítást kötni jelzáloggal érintett lakáshitelek esetében, de egyéb biztosítás megkötésére nem kötelezhetők a hitelfelvevők. A CSOK feltételrendszeréről, a beszerzendő dokumentumokról is mindent megtudhattak, sőt a szükséges dokumentumok listáját is megkapták.

Érdekes módon minden helyen más és más dologra hívták fel kifejezetten a FEOSZ embereinek figyelmét. A Budapest Banknál azzal kezdődött a beszélgetés, hogy a meglévő önerőt nem érdemes egészében felhasználni a hitelhez, hiszen a megvásárolt lakás után vagyonszerzési illetéket kell majd fizetni. Ennek mértéke az ingatlan vételárának 4 százaléka, ami egy 25 millió forintos lakás esetében 1 millió forint, erre is kell tartalékolni. Minimum 20 százalék önerővel számolnak, maximum 80 százalék lehet a hitel összege. Specialitás az egyenlítő hitel, mely során megéri a bankszámlán pénzt tartani, mert bizonyos százalékát beszámítják, illetve kamatkedvezmények is széles körben rendelkezésre állnak. Devizahitel pedig nincs a kínálatban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Erste Banknál a közszférás kedvezményre hívták fel kifejezetten a figyelmet, illetve arra, hogy a CSOK igénybevétele új lakásnál éri meg a legjobban. Létezik egy Törlesztési Védelem biztosítás, mely természetesen nem kötelező, de érdemes lehet megkötni, hiszen keresőképtelenség esetén nyújt biztonságot. Külön hangsúlyozásra került, hogy az adásvételi szerződésnek meg kell felelnie a bank alaki követelményeinek, mely feltételeket a honlapjukon lehet megtalálni.

Az OTP Banknál a mobilbankár szolgáltatást hangsúlyozták, 5 millió forint feletti hitel esetén a mobil ügyintéző akár az ügyfél lakására is kimegy tájékoztatást nyújtani, egy előre egyeztetett időpontban, és csak a szerződéskötésre kell bemenniük a feleknek a bankba. És kifejezetten legjobb konstrukcióként az Otthonteremtési Hitelt ajánlotta az ügyintéző új lakás vásárlásra/építésre, 3 vagy több gyermekes család esetén.

A CIB Banknál telefonos ügyintézői tájékoztatásra hívták fel a figyelmet, amin keresztül minden fontos információhoz hozzá lehet jutni, illetve a honlapjukon is minden információ könnyen, érthető formában elérhető.

Az Unicredit Bank esetében az önerő meglétének nem volt akkor jelentősége, mint a meglévő jövedelemnek. A jövedelem alapján készült a kalkuláció a felvehető hitelösszeg nagyságáról különböző futamidők tekintetében. Felajánlották, hogy közvetítőt is igénybe lehet venni, valamint kihangsúlyozták az előzetes hitelígérvény lehetőségét, mely 6 hónapig érvényes és garantálja, hogy az alapján az abban foglalt feltételekkel megkapja a hitelt a fogyasztó.

Minden bank honlapján részletes információk találhatók, ezen kívül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is többféle összehasonlító oldallal segít választani a hitelek közül. Többek között a minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetében itt találunk segítséget.

Fontos azt is tudni, hogy jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló MNB rendelet meghatározza, hogy amennyiben az ügyfél, illetve adóstársak esetén az ügyfelek összesített igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint négyszázezer forint, akkor a törlesztőrészlet nem lehet több mint, az összesített nettó jövedelem 50 százaléka, míg négyszázezer forint feletti jövedelem esetén a 60 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem