2020. december 5. szombat Vilma

Még több pénz járhat a devizahiteleseknek, mint gondolták


Ugyan a devizahiteles törvénytervezet nem tér ki erre, de a visszatérítendő összeget kamatostul kell visszafizetni az ügyfelek részére a Polgári törvénykönyv szerint. Ez megemelheti a visszafizetendő pénzt, illetve a még élő hitelek esetében tovább csökkentheti a tőketartozást. Mennyivel járnak jobban a késedelmi kamattal a devizahitelesek?


Friss! Elfogadták a devizahiteles csomagot

Korábbi cikkünkben kiszámoltuk, hogy mennyi járhat vissza egy átlagos devizahitelesnek, azonban nem vettük figyelembe a késedelmi kamatokat, mivel arról a törvényjavaslat nem rendelkezik, hogy jár-e késedelmi kamat, és ha jár, akkor mekkora kamatlábbal számítják.

A tavaly bevezetett Polgári törvénykönyv (Ptk.) szerint az ilyen jellegű kártérítések során számolni kell késedelmi kamattal is, ennek kiszámítása viszont több módszerrel történhet. A devizahitelek a régi Ptk. szerint (mivel jellemzően 2013 előtt történtek, ezért ezt kell alkalmazni) abba a kategóriába esnek, ami szerint a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű a kamatfizetés.

Milyen alapon jár kamat a visszatérítéshez?

A Ptk. kimondja azt is, hogy kártérítés esetén akkor is jár a késedelmi kamat, ha ezt előzőleg nem egyeztették le szerződésben a felek. Ennek oka, hogy nem tudhatták előre, hogy a szerződések miatt kártérítést követel az egyik fél. Lényeges, hogy már a folyósítás összege sem stimmelt és az első jogosulatlan, törlesztőrészletben megjelenő többletelvonás után is jár a késedelmi kamat az adott időponttól hátralévő futamidőre. Lényeges, hogy a már lejárt szerződéseknél (az öt éves elévülést figyelembe véve) a késedelmi kamatokat a visszafizetés időpontjáig kell számolni

Kártérítés vagy kártalanítás?
A kártalanítás akkor kell alkalmazni, amikor jogszerű kár keletkezik, vagyis jogszerű magatartás következtében keletkezik a kár. Ezzel szemben a kártérítést akkor kell fizetni, amikor jogellenes magatartás okozza a kárt. A Kúria döntése nyomán ez utóbbi áll fenn, így a bankoknak kártérítés fizetési kötelezettségük lehet, ha megszavazzák a törvényt. Kártérítés fizetéskor pedig késedelmi kamatot kell fizetni.

Kalkulációnk alapja a korábbi cikkünkben bemutatott átlagosnak mondható, 2007-ben felvett, nyolc millió forintos svájci frank alapú hitel volt. Erre számoltuk ki, hogy mekkora plusz összeget jelent az, ha az ügyfél a késedelmi kamatot is megkapja a visszatérítés összegére.


Mennyivel több jár, ha megkapom a kamatokat is?

A jegybanki alapkamattal számolva a példában ismertetett ügyfél mintegy 93 ezer forinttal kap vissza többet, ami azt jelenti, hogy összesen 1 millió 101 ezer forint lesz a számára visszajáró összeg. Várhatóan ennyivel csökken az adósság tőkerészét, ha viszont egy - az elmúlt öt évben - lezárt szerződést vizsgálunk, akkor természetesen ezt az összeget a korábbi ügyfél megkapja. A korábbi kamatszintekre való visszatéréssel együtt ez jelentősen csökkentheti a törlesztőrészleteket, így sok esetben fellélegezhetnek majd a magyar családok.


Lényeges kiemelni, hogy minden hitelszerződés egyedi, mivel a bankok által megállapított árfolyamok, és a kamatok eltérnek. Ráadásul a hitelintézetek szerződési feltételei is különböznek, így nagy különbségek lehetnek két szerződés között. A pontos számítások miatt a saját pénzintézetet érdemes felkeresni a törvények meghozatala után.

 

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk