8 °C Budapest

Még hét évük lehet a devizahiteleseknek?

Pénzcentrum
2013. január 17. 15:32

A PSZÁF lehetővé tenné, hogy a következő hét évben bármikor beléphessenek a devizahitelesek az árfolyamgát konstrukcióba - nyilatkozta Szász Károly a Heti Válasznak. A PSZÁF elnöke szerint a felügyeletnek nem dolga, hogy "árrendészeti erkölcscsősz" legyen.

A fogyasztóvédelem a felügyelet és az azon belül működő Pénzügyi Békéltető sikersztorija, a pénzügyi ombudsmani hivatal létrehozását nem tekinti a PSZÁF és a kormány viszonyának megromlását - jelentette ki az interjúban Szász Károly. Sőt, mint mondta, egy uniós pénzügyi ombudsmani hivatal felállítását is javasolta. Doubravkszy György hatásköre elmondása szerint azokra a kérdésekre terjed csak ki, amelyekre a PSZÁF-é nem vonatkozik.

A PSZÁF várhatóan még januárban nyilvánosság elé tárja a Bubor vizsgálatával kapcsolatos megállapításait. A tranzakciós illeték banki áthárításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy nem szeretné, ha bárki is kizárólag "árrendészeti erkölcscsőszként" tekintene a felügyeletre. "A bankköltségek befagyasztásának eszköze csak törvényi felhatalmazás alapján szerepelhetne a lehetőségeink között" - tette hozzá. A számlaszerződések terén szerinte van verseny a bankok között.

A hitelezéssel kapcsolatban Szász Károly elmondta: a bankok jövedelemtermelő képességének romlása és köztehervállalásuk rontja hitelezési képességüket, de az aktivitás csökkenésének nem ez a fő oka. "Minden bizonnyal" veszteséggel zárt a bankszektor egésze 2012-ben is, a "repedéseket" az anyabankok másfél alatt 450 milliárd forintos tőkeemeléssel "tömködték be", ami a hosszú távú elköteleződése jele. A hitelezésben Szász szerint elsősorban a kereslettel van probléma.

Az árfolyamgátat érdemes lenne még évekre megnyitni - vélte Szász Károly. "Mivel az árfolyamgát öt évre nyújt védettséget, lehetővé tennénk, hogy a következő hét évben bárki bármikor beléphessen. Ezzel azt fejeznénk ki, hogy a kormány és a bankrendszer hosszú távon elkötelezett a devizahitelezéssel kapcsolatos probléma rendezésére, illetve azt is, hogy már nem lesznek további fizetéskönnyítő konstrukciók" - tette hozzá. Szerinte ez a banki portfólió minőségének javulásához is hozzájárulna. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

>> Árfolyamrögzítő kalkulátor <<

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm