7 °C Budapest

Matolcsy: aki nyer, az nagyot nyerhet a válságból való kilábalással

2020. március 30. 14:00

 Drámaian indult a 2020-as évtized, a hét napsütéses évre következő hét borúsabb év mindig nehezebb, a kockázatok erősebbek, a kihívások nagyobbak. Cserébe a lehetőségek is nagyra nőnek, aki nyer, az nagyot nyerhet versenytársaihoz képest - írta a növekedés.hu megjelent legújabb cikkébenen Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

Kiindulásként sorra veszi, amit a 20-as évtized alapvető vonásai közül már tudhatónak ítél. A 21. század 20-as évei a politika terén rokonságot mutathatnak a 20. század 40-es éveivel. A második világháború és a hidegháború első szakasza helyett most jellegében új összeütközések sora érkezhet. Gazdaságilag rokonságot mutathatnak az 1970-es évekkel, az 50 éves történelmi ciklus gazdasági és pénzügyi felfordulásokat ígér. Ázsiához és az angolszász világhoz képest megállíthatatlannak tűnik az Európai Unió hanyatlása. Az új jellegű háborúk innovációs forradalmat hoznak a technológia, a pénz, a kormányzás és a politika terén. Új szövetségi hálók alakulnak ki. Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és az együttműködés - sorolja írásában Matolcsy György.

Az nyer, aki elhiszi, hogy eljött a korlátlan erőforrások - adat, energia, pénz - ideje és azokat fenntartható, "zöld" módon használja fel - hangsúlyozza. A növekedés kiemelt eszközei közé ugyanazokat sorolja, amelyekre - mint írja - "az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizedében, 2010 és 2019 között építettünk": a magas beruházási ráta, erős fogyasztási dinamika, kétszámjegyű hitelbővülés, valamint a foglalkoztatásbővülés minden korcsoportban és képzettségi rétegben.

Végül a 20-as évtized új lehetőségeit szedi pontokba a szerző, egyebek közt ide sorolva, hogy mindenütt a világban elindul az egészségügyi rendszer átalakítása, a válság felgyorsítja a döntéshozatalt a gazdaság minden szintjén, az újraindítás kulcsszereplői pedig az állami intézmények lesznek. A jegybankelnök szerint a külföldi működő tőke beruházások a legfejlettebb új technológiákra összpontosítanak. Beindul egy jelentős vállalati visszavásárlási hullám, amelynek révén hazai tulajdonba kerül vissza egy sor, korábban külföldi befektetők által lefedett terület, egyszersmind megindul a "kifektetési program", azaz a magyar befektetők külföldi beruházásai.

Az elnök szerint a magyar jegybank, az átalakuló bankrendszerrel együttműködve, képes lesz fenntartani a gazdaságtörténetileg kivételesen kedvező pénzügyi környezetet és célzott hitelprogramjaival pénzbőséget teremt az üzleti szektor számára.

Matolcsy György azt várja a következő évektől, hogy kiépülnek és felgyorsulnak a "vállalkozói liftek", vagyis tömegessé válik a sikeres mikro vállalkozások kis- és közepes vállalatokká emelkedése, a közepesek nagyvállalattá válása és láthatóvá válnak új, magyar tulajdonú multinacionális vállalatok. Ma nem ismert technológiákból - ezek között már jelentős számban  magyar szabadalmakból - jöhet majd a magyar növekedési többlet, tehát a gazdasági felzárkózás jelentős része.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szabó Dezsőtől megtanultuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Tegyük hozzá, hogy minden ma élő magyar egyben a következő évtized lehetőségeinek a megragadásáért is felelős

- zárja a növekedés.hu portálon megjelent írását Matolcsy György.

Címlap: MTI / Kovács Attila

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem