2021. február 28. vasárnap Elemér

Matolcsy: 7 százalékkal zsugorodhatott a magyar gazdaság a második negyedévben


7 százalékos zsugorodást prognosztizál a második negyedévre az MNB, ugyanakkor továbbra is tartják, hogy bővülni fog idén a magyar gazdaság. 2020-ban 0,3 és 2 százalékos bővülést prognosztizálnak - jelentette ki Matolcsy György.

Sikeres 10 év van mögöttünk, valamennyi fontos gazdasági, pénzügyi, társadalmi adat javult Magyarországon: csökkent az államadósság, közelebb kerültünk a nyugathoz. Sokat nyertünk, nagy győzelmeket arattunk - mondta Matolcsy György az MNB sajtótájékoztatóján, miután a Monetáris Tanács ülése után bejelentették, 0,9-ről 0,75 százalékra csökkentik a jegybanki alapkamatot. A testület 2016. májusa óta most először nyúlt hozzá az alapkamathoz. Az eseményen Matolcsy György jegybankelnök, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás, a jegybank alelnökei vettek részt.

A jegybank elnöke elmondta, túl vagyunk a mélyponton, Magyarország jól vizsgázott, megnyertük a járványkezelés első szakaszát. Lehetnek még meglepetések, jöhet még második hullám - figyelmeztetett Matolcsy. Fontos az árstabilitás, és a pénzügyi stabilitás, és ha ezt elérték, akkor a jegybank segíteni fogja a kormányt a célok elérésében. Nem ingott meg a magyar pénzügyi rendszer egyetlen eleme sem.

A gazdaságpolitika helyreállítása most a cél, de a 2020-as évet nem lehet úgy megnyerni, ahogy korábban szerették volna, ezért a mai döntések alapján mélyelemzésekre is támaszkodott.  Az MNB tartja a 2020-as évre a pozitív növekedési előrejelzését, de a mértékét csökkentették, 0,3 és 2 százalék közötti GDP-bővülést prognosztizál idénre a jegybank.

Jó hír, hogy az első negyedév 2,2 százalékos növekedéssel zárult - sorolta Matolcsy. Azonban a második negyedév - különösen az április - brutális volt, de például az építőipar csak keveset esett vissza, a második negyedévre még nincs végleges adat, de a jegybanki prognózis szerint

 a második negyedév 7 százalékkal zsugorodhat.

Matolcsy szerint így szükség van a 3. és a 4. negyedév jó eredményeire. Ennek tükrében hoztak ma döltéseket: elmondta, a 4 éven át tartó 0,9 százalékos alapkamat sikers volt és stabil. Most azonban ez csokkent 0,75 százalékra, de a kamatfolyosó változatlan maradt: azért csökkent az alapkamat, mert az MNB jelzést szeretett volna adni arról, hogy fontosnak tartja az alapkamatot, és a hazai jegybanknak még mindig van mozgástere a válság kezelésére, elkerülésére.

Mindez együtt azt jelenti, hogy Magyarország megnyerheti a 2020-as évet növekedés, munkahelyek szempontjából - jelentette ki Matolcsy György.

Így indokolt a Monetáris Tanács

Idő közben kiadta a mai váratlan kamatvágás indoklásáról szóló közleményét az MNB Monetáris Tanácsa:

A Monetáris Tanács megítélése szerint az erős dezinflációs hatások miatt az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el, míg a hazai gazdaság idei évi teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebb lehet. Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében a Monetáris Tanács szükségesnek tartotta a kamatkondíciók általános finomhangolását

- foglalták össze.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked