2021. január 21. csütörtök Ágnes

Más adóssága miatt vihetik a tévémet: a lakásomat megtarthatom?


Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon a rokonaink adósságát behajthatják-e rajtunk, ha ők nem fizetnek. Ez különösen akkor lehet érdekes, ha egy fedél alatt élünk, hiszen ilyenkor a végrehajtók eleve a közös lakcímen keresik a rokont. Utánajártunk, vajon bukhatjuk-e a lapostévénket egy rokon tartozása miatt.

Egy rendszeres olvasónk keresett meg minket azzal a problémával, hogy testvérének fedezetlen hitele van, amit nem törleszt és várhatóan hamarosan a végrehajtó is kopogtathat nála. Olvasónk ugyan arra a címre van bejelentve, mint a testvére, és emiatt attól tart, hogy akár a lakást is bukhatja emiatt. Utánajártunk, hogy mit vihet ilyenkor a bírósági végrehajtó.

Viheti a lakást a végrehajtó?

Főszabály szerint az adós tulajdonában lévő ingatlant lehet végrehajtás alá vonni.

Az adós tulajdonjoga az egész ingatlanra, egész tulajdoni illetőségre, vagy ezek eszmei hányadára terjed ki, a végrehajtás is ennek megfelelően vezethető az adós egész ingatlanára vagy az adós tulajdoni illetőségére

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar (MBVK).

Vagyis csak az adós ingatlanára vagy ingatlanrészére teheti rá a kezét a végrehajtó, vagyis akkor lehetünk veszélyben, ha közös tulajdonunk van az adóssal, de ekkor is csak az adós részét "viheti el" a behajtó.

Nem mindegy viszont, hogy ki számít adósnak. A bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint: A végrehajtást azzal szemben lehet elrendelni, akivel szemben kötelezést (marasztalást) tartalmazó, jogerős vagy előzetesen végrehajtható és lejárt határozat van, amelyből megállapítható, hogy az adós milyen összeget köteles fizetni, mit köteles tenni. Vagyis az ellen indulhat eljárás, aki ellen fizetési meghagyás van érvényben.

A fizetési meghagyást elfogadhatja az adós, de a bíróság is elrendelheti ennek a dokumentumnak a létrehozását. Ennek lényege, hogy rögzíti a tartozás tényét, illetve összegét. Akivel szemben a bírósági végrehajtást elrendelték a végrehajtó nemcsak, hogy eljárhat, hanem köteles eljárni.

Tényleg vihetik a lapostévémet a testvérem miatt?

Alapvetően csupán az adós tulajdonában lévő ingóságokat lehet lefoglalni, ezeket viszont az ideiglenes és az állandó lakcímről is elvihetik. Ehhez viszont egyértelműnek kell lennie, hogy az ingóság az adós tulajdona, így nem lehet lefoglalni azt, ha egyértelmű, hogy az adott tárgy nem az adósé.

Ha a lefoglalt ingóság nem az adós tulajdona, akkor ezt az érintett személynek kell a foglalásnál a végrehajtónak igazolnia. Ha a foglalásnál az érintett személy nincs jelen és az adós sem tudja igazolni, hogy a lefoglalt ingóság nem az ő tulajdona, akkor az érintett személy igénypert indíthat a végrehajtást kérővel szemben

- tette hozzá az MBVK. Emiatt, ha a végrehajtó érkezésekor nem vagyunk jelen, vagy nem tudjuk bebizonyítani, hogy az adott tárgy a mi tulajdonunk és nem az adósé, akkor ezt a beható elviheti. Ugyan lehetőségünk van ennek visszaszerzésére (igénypert indíthatunk), azonban ez egy bonyolultabb procedúra.

Ezeket a vagyontárgyakat nem foglalhatják le:
  • Az adós foglalkozásához szükséges vagyontárgyak,
  • Alapvető ruházati cikkek,
  • Fűtő-világító eszközök,
  • nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelések.

Házastársak esetében ennél szigorúbb a szabályozás, ugyanis a házastársak (hacsak nem élnek vagyonközösségben például egy házassági szerződés miatt) egymás ingóságaiért is felelősségre vonhatók. Ez azt jelenti, hogy a bírósági végrehajtó elviheti a házastárs vagyontárgyát annak adóssága miatt. Nem foglalható le azonban az a vagyontárgy, amely a nem adós másik házastárs különvagyona, feltéve, hogy ezt a végrehajtó előtt kétséget kizárólag a helyszínen nyomban igazolja az érintett, ellenkező esetben a különvagyoni jelleget is csak igényperben lehet bizonyítani.

Mi a végrehajtás menete?

A bírósági végrehajtók alapvetően ebben a sorrendben próbálják behajtani az adósságot:

  • Bankszámla inkasszóval, munkabérből (vagy más jövedelemből) levonással,
  • Az ingóságok lefoglalása és értékesítése,
  • Az ingatlan(ok) lefoglalása és értékesítése.

Amennyiben az adott végrehajtási módszer nem, vagy aránytalanul hosszú idő alatt térül meg, akkor a végrehajtó a következő fokozatra léphet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked