Már az autópiac és a bankok is a koronavírus tüneteit mutatják: mi lesz ebből?

Pénzcentrum
2020. február 4. 12:02

Idén januárban és februárban olyan mértékben eshet az autóeladás Kínában, amire korábban nem volt példa, ráadásul idén már zsinórban harmadik éve eshetnek az eladások, ami szintén példa nélküli. Ráadásul csúnyán fest a kép a bankrészvényeknél is a koronavírus és a kereskedelmi háború miatti feszültségek eszkalóládasa miatt.

A China Passenger Car Association (PCA) előrejelzése szerint idén januárban és februárban 25-30 százalékkal csökkenhet az autóértékesítés Kínában, az év egészében pedig 5 százalékos lehet a visszaesés. A 25-30 százalékoshoz még hasonlót sem regisztráltak a kínai autópiacon, ráadásul az év egészében várható 5 százalékos eséssel már egymást követő harmadik évben csökkennének az eladások a Föld legnagyobb autópiacán, ilyenre sem volt korábban példa - írja a Portfolio.

Az év eleji visszaesés nagyrészt a koronavírussal magyarázható, a potenciális vevők elmaradnak, de a globális járvány hatása egész évben érezhető lehet a kínai autópiacon. Egyébként már a koronavírus megjelenése előtt az volt a várakozás, hogy a kínai újautó-értékesítés esni fog, a koronavírus erre csak rátett egy lapáttal.

Nem csak az autópiacon van már gazdasági hatása az új típusú vírusnak: az Odeon elemzője szerint a Citigroup, a Goldman Sachs, a Regions Financial Corp. és a Truist Financial Corp. részvényeire vonatkozó ajánlását is rontotta, így ezekre most már vételi helyett tartásra vonatkozó jelzést tart érvényben - számolt be a Bloomberg. Dick Bove szerint a koronavírus negatívan hat a fogyasztásra és a termelésre Kínában, és lassítja a globális gazdasági aktivitást is. 

Emellett a kereskedelmi háború nem oldódott meg, a Brexit zajlik, a Fed a mérlege csökkentésébe kezdett, a vállalati hitelezés gyengén teljesít, a cégvezetői üzleti bizalom pedig romlik - írja a Portfolio. Bove úgy véli, a bankok "nagyon nehéz" üzleti és banki problémákkal fognak szembenézni, nem igazán látni, hogy javulhatnának a banki eredmények az első félévben és "talán 2020 első felében". A bankoknak nemcsak jobb gazdasági teljesítményre, nagyobb hitelaktivitásra, hanem nagyobb hitelkamat-felárakra is szükségük lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem