16 °C Budapest

Lesújtott az MNB: 41 millió forintra büntette meg a CIB Bankot

2020. március 6. 15:30

Az MNB összességében 41,2 millió forint bírságot szabott ki a CIB bankcsoport két intézményével szemben az adatszolgáltatási, piaci- és partnerkockázati, vállalatirányítási, hitelkockázati, betétbiztosítási, informatikai biztonsági, illetve tőkemegfelelési területet érintő jogsértések miatt. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a bank ügyfeleit, sem a bankcsoport megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az elmúlt hónapokban - felügyelési ütemterve részeként, a 2016. szeptember 30-tól a vizsgálat lezárásig terjedő időszakot áttekintve - csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett az CIB bankcsoport három tagjánál (CIB Bank Zrt., CIB Lízing Zrt., Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.).

A jegybank eljárása a csoportvezető hitelintézetnél, a CIB Bank Zrt.-nél hiányosságokat tárt fel a vállalatirányítás terén -a szervezeti működést és a belső ellenőrzést érintően -, illetve szabályozási problémákat azonosított a hitelezéshez kötődő kockázatvállalásokkal kapcsolatban is.

A hitelintézet emellett nem teljesítette megfelelően felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettségét, továbbá az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek nyilvántartott adatai se feleltek meg maradéktalanul a vonatkozó előírásoknak, valamint a hitelintézeti törvénynek. A megfelelő adatminőség és a jogszabályszerű adatszolgáltatás biztosítja, hogy a felügyeleti hatóság és maga a hitelintézet is valós képet kapjon a kockázatokról, s proaktívan kezelhesse azokat. A jegybank ezért - mint azt egyéb piaci szereplőkkel kapcsolatos korábbi bírsághatározatai is jelzik - kiemelt szigorral lép fel a pénzügyi intézmények adatszolgáltatásra vonatkozó jogsértéseivel szemben.

A CIB Bank Zrt. esetében a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe a több ponton hibás és hiányos piaci- és partnerkockázat-kezelést, illetve a gyenge minőségű adatszolgáltatást. Ezeken túlmenően az MNB figyelembe vette a belső szabályzatok felülvizsgálatának elmaradását, az informatikai rendszerekben rejlő biztonsági kockázatokat, a hitelintézet piaci súlyát, illetve azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn.

Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a bank biztonságos működésére, a pénzpiacra, sem az ügyfélkörre. A vizsgálat során a hitelintézet emellett együttműködő magatartást tanúsított, több problémát már a jegybanki eljárás során dokumentáltan kiküszöbölt, mások kijavítását pedig megkezdte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bank leányvállalatai közül a CIB Lízing Zrt. esetében a csoportvizsgálat kötelezés és rendkívüli adatszolgáltatási kötelezettség előírásával, valamint bírságszankcióval zárult. A Recovery Zrt. esetében pedig az MNB az ellenőrzési eljárást jogsértés hiányában megszüntette.

Az átfogó vizsgálat nyomán a jegybank ma publikált határozataiban kötelezte a CIB Bankot, illetve a CIB Lízing Zrt.-t a feltárt hibák és hiányosságok megszüntetésére. Mindezek végrehajtásáról az érintett intézmények - vezető testületeik által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentés megküldésével - az MNB által kitűzött határidőn belül kötelesek beszámolni.

Az MNB az vizsgálat során megállapított hiányosságok miatt összességében 41,2 millió felügyeleti bírságot szabott ki a bankcsoport tagjaira, amelyen belül 39,2 millió forintnyi büntetést a CIB Bank Zrt. kapott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm