11 °C Budapest

Legális trükkel szabadulhatsz a hiteleidtől: komoly vállalás, de működik

2019. május 3. 11:30

Ha több hitelt fizetünk havonta, nem mindegy, hogy mit és milyen sorrendben törlesztünk. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban fizessük vissza a hiteleket, tervre van szükség. Most az adósságrendezés egy újabb módszerét mutatjuk be.

Nem is olyan régen írtunk az egyik legnépszerűbb adósságrendezési metódusról, amikor a kicsitől a legnagyobb felé közelítünk. Ez egy összeg alapú megközelítés: a legkisebbel, tehát legkönnyebben és leghamarabb visszafizethetővel kezdünk és haladunk a nagyobb összegű kölcsönök felé.

Van azonban egy másik megközelítés is, amelyet előszeretettel használtak azok, akik már sikeresen fizették vissza adósságaikat - hívta fel a Pénzcentrum figyelmét Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Ez az úgynevezett lavina-modell, amellyel költség alapján rangsoroljuk a hiteleket.

Ez azt jelenti, hogy azzal a hitellel kezdjük, ami a legdrágább, azaz a legnagyobb kamatot fizetjük rá, majd szépen lassan haladunk az egyre kisebb kamatozású tartozások felé. Azaz mit is teszünk? Először a legdrágább, a nekünk legtöbbe kerülő kölcsönt fizetjük vissza olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudjuk.

Miért előnyös ez a megoldás? Mert - bár nem lesznek olyan gyors “győzelmeink", mint a másik megoldással - így spórolhatjuk meg a legtöbb pénzt, hiszen azt a kölcsönt fizetjük vissza a leghamarabb, amelyikre a legtöbb kamatot kell fizetnünk, így végül azok maradnak, amelyekre alig kell fizetnünk valamit.

Nézzünk egy példát:

  • Rendelkezünk egy nagyjából 300 000 forintos hitelkártya tartozással. A kártyának 37% a THM-e, a havi törlesztőrészlet a felhasznált hitelkeret 5%-a.
  • Fizetünk egy 1 500 000 forintos személyi kölcsönt is, az éves kamat: 11%, a törlesztőrészlet 32 606 forint.
  • Van még egy 150 000 forintos hitelkártya tartozásunk, 39 százalékos THM-mel és szintén 5% a minimum fizetendő.
  • És persze van még egy lakáshitelünk is, 10 millió forint. Ennek kamata 3,35 százalék, a törlesztőrészlet pedig 49 092 forint.

Azaz, ha semmivel sem szeretnénk elmaradni, jócskán van mit fizetnünk havonta, összesen nagyjából 127 000 forintot. Ha minél hamarabb szeretnénk megszabadulni a terhektől és a legköltségesebbel kezdenénk, egyértelmű a sorrend:

  • 1. Először a nagyon drága, 39 százalékos THM-es hitelkártya-tartozást kell rendeznünk, hiszen a tartozás arányához képest itt fizetjük ki a legtöbbet kamatokra,
  • 2. természetesen a másik hitelkártya-tartozással kell folytatnunk, amely szintén igen költséges,
  • 3. majd a kártyákhoz képest költségekben eltörpülő személyi kölcsönt,
  • 4. és végül a lakáshitelt fizetjük tovább, ahol a legalacsonyabb a kamat.

Persze az nem járható út, hogy csak egyetlen hitelt fizetünk havonta. Ennek az eredménye előbb a KHR-ben való feltüntetésünk majd később pereskedés lenne. Fizessünk tehát minden kölcsönből annyit, amennyit feltétlenül kell, azaz törlesszük például a hitelkártya-tartozások minimum összegeit. A lakáshitel és a személyi kölcsön részleteit is fizessük tovább. A lényeg viszont ekkor jön:

minden maradék pénzt, amelyet fel tudunk szabadítani, fordítsunk az első hitelkártya-adósság rendezésére, legyen az akár csak pár ezer forint, vagy jelentősebb, több tízezres összeg.

Így leszámolhatunk a legdrágább hitellel, miközben az esedékes törlesztőrészleteket is kezeljük. Amint befejeztük az első hitelkártya-tartozás visszafizetését, az erre szánt és felszabaduló pénzből kezdjük visszafizetni a második kártyatartozást, majd a személyi kölcsönt és végül a jelzáloghitelt. Ez a módszer a leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a feleslegesen nagy pénzkidobást kamatokra, hiszen egyből a legdrágább termékkel kezdtünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha ez nem neked való, akkor is van megoldás

Ez a folyamat nagyon tudatos pénzkezelést, koncentrációt és elhivatottságot igényel, így sokaknak beletörik a bicskája. Egy idő után úgy érezhetjük, hogy a törlesztőre szánt áldozat, lemondás nem éri meg, és félbehagyjuk az adósságaink rendezését. Ilyenkor mindig jusson eszünkbe, hogy hosszú távon mennyi pénzünk repül ki az ablakon a kamatokra.

Ha más megoldást keresünk adósságrendezésre, még mindig választhatjuk több hitel egyidejű kiváltását egy adósságrendező kölcsön segítségével, amelyre egyaránt használhatunk személyi kölcsönt vagy hitelkiváltó jelzáloghitelt. Azaz egy kedvezőbb hitelből kifizetjük a többi, drágább kölcsönünket.

A hitelkiváltás előnye:

  • az egyszerűsítés, hiszen több hitel helyett csak egyre kell figyelnünk
  • a kedvezőbb törlesztés, hiszen jó eséllyel a frissen felvett hitelünk kedvezőbb kamatozású, mint a meglévő, így még a költségeinken is faraghattunk.

A hitelkiváltás ugyanakkor egy újabb hitelfelvételnek felel meg, azaz újabb hitelbírálaton kell keresztülmennünk, ami egy jelzáloghitel-igénylés esetében akár százezer forintot is meghaladó költséggel járhat, ráadásul ingatlanfedezetre is szükség van.

A tartozásaink kezelése, kedvezőbbre cserélése egy nagyon fontos, akár évente is elvégezhető feladat. Járjunk utána, hogyan tudjuk csökkenteni a havi adósságainkat! Ehhez hasznos egy hitelkalkulátor is, amellyel megvizsgálhatjuk, hogy milyen kondíciók mentén cserélhetjük le meglévő kölcsöneinket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm