2020. március 28. szombat Gedeon, Johanna

Ledobta az atombombát az MNB: olcsó pénzzel árasztja el a piacot


Minden futamidőn a 0,9%-os alapkamaton kínálja új repoügyletét az MNB az első tenderén szerdán - derül ki a jegybank oldalára feltöltött táblázatból. Ez azt jelenti, hogy különösen a hosszabb futamidők mellett lesz nagyon vonzó az új eszköz a bankok számára. Késő délután az is kiderül, mekkora összeget fogad el az MNB az első tenderen.

Szerda délután tartja első tenderét a jegybank a kedden bejelentett új repoeszközből, melynek lényege, hogy 3 hónapos és 5 éves futamidő közötti lejáratokon fix kamat mellett nyújt fedezett hiteleket a bankoknak. Az MNB oldalán található táblázat szerint első alkalommal minden futamidőn 0,9%-os kamaton hirdeti meg az eszközt a jegybank, a bankok 15:00-15:30 között nyújthatják be ajánlataikat, majd délután ötkor hirdetnek eredményt - írja a Portfolio.

Elsőre meglepőnek tűnik, hogy minden futamidőn egységesen az alapkamatnak megfelelő a fix kamat, arra lehetett számítani, hogy a futamidő függvényében differenciált lesz majd a ráta. A későbbi tendereken elképzelhető, hogy élnek majd ezzel a megoldással. A mostani kondíciók azt jelentik, hogy a hosszabb futamidő felé terelik a bankokat.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MNB várakozásai szerint a friss likviditás nagy része állampapírokba mehet majd. A mostani árazással és a másodpiaci referenciahozamokkal számolva az ötéves papírok esetében több mint 70 bázispont a bankok marzsa (0,9%-os forrásköltség az 1,62%-os ötéves hozammal szemben), de még a hároméves kötvényeknél is több mint 30 bázispont a különbség az 1,21%-os referenciahozammal számolva.

Később persze ezek a marzsok várhatóan csökkeni fognak, hiszen egyrészt lehet, hogy az MNB differenciál majd, és drágábban hirdeti meg a hosszú forrást, másrészt az extra kereslettel csökkenhetnek a hozamok.

A mai jegybanki tender első tesztje egyébként már csütörtökön lehet, hiszen az ÁKK három- és ötéves kötvényeket értékesít a tervek szerint 20-20 milliárd forintos összegben. Az aukción pedig extra keresletként már megjelenhet a mai repotenderen a piacra pumpált plusz likviditás.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így vágja tönkre a kocsidat a kijárási korlátozás: mutatjuk, hogy előzd meg a bajt
Drága javításoktól kíméled meg magad, ha ezeket betartod!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.26-04.01
Budapest

Interspar

03.26-04.01
Országos

Lidl

03.26-04.01
Országos

Spar

03.26-04.01
Országos

Auchan

03.26-04.01
Országos

Tesco

03.26-04.01
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

03.01-04.05
Országos

  Ajánlatunk