2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Ledobta az atombombát az MNB: olcsó pénzzel árasztja el a piacot


Minden futamidőn a 0,9%-os alapkamaton kínálja új repoügyletét az MNB az első tenderén szerdán - derül ki a jegybank oldalára feltöltött táblázatból. Ez azt jelenti, hogy különösen a hosszabb futamidők mellett lesz nagyon vonzó az új eszköz a bankok számára. Késő délután az is kiderül, mekkora összeget fogad el az MNB az első tenderen.

Szerda délután tartja első tenderét a jegybank a kedden bejelentett új repoeszközből, melynek lényege, hogy 3 hónapos és 5 éves futamidő közötti lejáratokon fix kamat mellett nyújt fedezett hiteleket a bankoknak. Az MNB oldalán található táblázat szerint első alkalommal minden futamidőn 0,9%-os kamaton hirdeti meg az eszközt a jegybank, a bankok 15:00-15:30 között nyújthatják be ajánlataikat, majd délután ötkor hirdetnek eredményt - írja a Portfolio.

Elsőre meglepőnek tűnik, hogy minden futamidőn egységesen az alapkamatnak megfelelő a fix kamat, arra lehetett számítani, hogy a futamidő függvényében differenciált lesz majd a ráta. A későbbi tendereken elképzelhető, hogy élnek majd ezzel a megoldással. A mostani kondíciók azt jelentik, hogy a hosszabb futamidő felé terelik a bankokat.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MNB várakozásai szerint a friss likviditás nagy része állampapírokba mehet majd. A mostani árazással és a másodpiaci referenciahozamokkal számolva az ötéves papírok esetében több mint 70 bázispont a bankok marzsa (0,9%-os forrásköltség az 1,62%-os ötéves hozammal szemben), de még a hároméves kötvényeknél is több mint 30 bázispont a különbség az 1,21%-os referenciahozammal számolva.

Később persze ezek a marzsok várhatóan csökkeni fognak, hiszen egyrészt lehet, hogy az MNB differenciál majd, és drágábban hirdeti meg a hosszú forrást, másrészt az extra kereslettel csökkenhetnek a hozamok.

A mai jegybanki tender első tesztje egyébként már csütörtökön lehet, hiszen az ÁKK három- és ötéves kötvényeket értékesít a tervek szerint 20-20 milliárd forintos összegben. Az aukción pedig extra keresletként már megjelenhet a mai repotenderen a piacra pumpált plusz likviditás.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk