18 °C Budapest

Lecsapott az MNB: többmilliós büntetést fizethet a magyar bank

MTI
2020. április 27. 18:30

Tizenegymillió forintra bírságolta a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) a Magyar Nemzeti Bank (MNB), egyebek között vállalatirányítási, informatikai és hitelkockázati szabályozási területen feltárt hiányosságok miatt - közölte a pénzintézet .

A közlemény szerint a jegybank átfogó vizsgálatot tartott az MFB-nél. A határozatban az MNB előírta, hogy a hitelkockázat területén a bank a hatályos jogszabályi előírásokkal és a vonatkozó MNB ajánlásban foglaltakkal összhangban határozza meg az általa spekulatív ingatlanfinanszírozásnak tekintett ügyletek definícióját.

A vállalati hitelügyletek terén a banknak fejlesztenie kell az ügyfélcsoport nyilvántartás adatminőségét, meg kell erősítenie a folyamatba épített kontrollokat az ügyfélcsoportokra vonatkozó jogszabályi előírás maradéktalan betartása érdekében.

Az MNB előírta azt is, hogy az MFB a természetes személyek kezességének értékét mindenkor a belső szabályzatának megfelelően határozza meg, gondoskodjon a fedezeti szorzók módosításáról, illetve folyamatos kontrolljáról az informatikai rendszerben. Az ügyfél minősítés jogszabályi megfelelősége érdekében az ügyfél minősítéseket mindig a belső szabályzatában leírtak betartásával végezze, a folyamatba legyenek beépítve a hibákat kiszűrő kontrollpontok. A jegybank előírta azt is, hogy a számvitel területén mindenkor a hatályos jogszabályoknak megfelelő időben és módon alakítsa ki a számviteli szabályzatait a pénzintézet - közölte az MFB.

A jegybank a felügyeleti adatszolgáltatás és az információbiztonság területén is feltárt hiányosságokat, és előírta például, hogy a kiszolgálókon és hordozható számítógépeken lévő kockázatarányos vírusvédelmi megoldásról is gondoskodjon a fejlesztési bank.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB előírta a banknak, hogy az előírt kötelezettségekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásának ellenőrzéséről készített - az igazgatóság által megtárgyalt és a felügyelőbizottság által jóváhagyott - belső ellenőri jelentését és az intézkedések végrehajtását alátámasztó dokumentumokat 2021. február 28-ig küldje meg a jegybanknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm