2018. június 24. vasárnap Iván

Lecsapott az MNB: sokmilliós bírságot szabott ki a MagNet Bankra


Az MNB összesen 47 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó szabályzati hiányosságok miatt, s kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére. A jegybank továbbra is kiemelt szigorral lép fel a pénzügyi intézmények esetleges adatszolgáltatási hiányosságai miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendszeres ellenőrzései keretében korlátozott terjedelmű, nem teljeskörű átfogó vizsgálatot folytatott a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nél (MagNet Bank) - írja közleményében az MNB. A vizsgálat a 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig, azaz a 2018. május 10-ig terjedő időszakot tekintette át.

A jegybank vizsgálata során hiányosságokat tárt fel többek között a hitelkockázat kezelése terén a hitelintézetnél egyebek közt a monitoring folyamatban, a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatos belső szabályozottság, eljárásrendek körében. A követeléseladások kapcsán hiányzott az azokra vonatkozó, kellő részletezettségű belső szabályozás, s nem állt rendelkezésre megfelelő - a kockázatok mértékének meghatározásához elengedhetetlen - ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem.

A jövőben pontos - a főkönyvvel és az analitikával egyező- adatszolgáltatás érdekében a MagNet Banknak felül kell vizsgálnia az adatteljesítést támogató informatikai rendszerét. A jegybank - mint azt a más piaci szereplővel kapcsolatos korábbi bírsághatározatai is jelzik - kiemelt szigorral lép fel a pénzügyi intézmények adatszolgáltatásra vonatkozó esetleges jogsértései miatt (kiemelten szankcionálva azoknál az adatszolgáltatási tábláknál tapasztalt hibákat, amelyeket a szektorral 2017-ben részletesen is egyeztetett az MNB.) További hiányosságokat talált emellett a jegybank a MagNet Bank belső ellenőrének tevékenysége, a javadalmazási politika, az informatikai rendszer védelmére, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó belső szabályozottság kapcsán.

Mindezek alapján a jegybank ma publikált határozatában 2018. szeptember 30-i teljesítési határidővel kötelezte a MagNet Bankot a feltárt hiányosságok megszűntetésére. A jogsértések miatt az MNB összességében 47 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a hitelkockázat-kezelés kapcsán feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított, illetve annál már az MNB helyszíni vizsgálati szakasza idején is előremutató változások zajlottak.

JÓL JÖNNE 1,5 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 30 050 forintos törlesztőt ígér a 8,46%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, ahol 30 327 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank konstrukcióit is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk