17 °C Budapest

Lakáshiteles kálvária: két lépésből mattot ad a bank? (x)

Pénzcentrum
2007. december 10. 05:55

A leginkább tanulságos és fordulatos történeteket mindig maga az élet írja, az alábbihoz hasonlót kitalálni sem lehetne. A lakáshitel felvétele a legtöbb ember számára bizonytalanságokkal teli, nem éppen várva-várt folyamat, ha pedig erre még a bank is ráerősít, érdekes esetek születhetnek. Lássuk, hogyan sikerült a példánkban szereplő pénzintézetnek két lépésben majdnem mattot adni ügyfelének és saját magának, amikor a megoldás mindvégig teljesen egyértelmű volt. Megtörtént eset következik, valós szereplőkkel!

Lakáshiteles kezdet: zsebben a támogatás?

A hiteligénylés előtt mindenkiben felmerül kérdésként, hogy vajon jogosult-e valamilyen állami támogatásra. A jogosultságot alapvetően egy kormányrendelet (12/2001) szabályozza, méghozzá érthető módon eléggé egyértelműen. Amint látni fogjuk, ennek ellenére a bankok esetenként félreértelmezhetik a jogszabályt, illetve azzal ellentétes belső szabályzatra hivatkozhatnak.

A példánkban szereplő, használt lakás vásárlása előtt álló pár a kormányrendelet értelmében jogosult volt a "félszocpol" néven ismert közvetlen támogatásra. Hiteligénylésüket ennek megfelelően építették fel, ám a kondíciók alapján egy független pénzügyi tanácsadó által javasolt bank elutasította a támogatási igényüket. A legtöbb (önállóan eljáró) ügyfél ilyen esetben könnyen elbizonytalanítható, legrosszabb esetben meggyőzhető arról, hogy neki nem jár a támogatás (ami a konkrét esetben 3 gyerek után 1,9 millió forintot tesz ki), vagy ha ezt nem hajlandó elfogadni, akkor feladja az ő esetében legkedvezőbb hitelkonstrukciót és átmegy egy másik bankhoz az igénylésével.

Miért? Kifogások és félreértelmezés

Esetünkben az elutasítás okaként első körben azt jelölte meg a bank, hogy az ingatlan forgalmi értéke és az önkormányzat által kiadott értékbizonyítványban feltüntetett érték nem egyezik meg, így belső szabályzatuk szerint az ügyfél nem jogosult a kért állami támogatásra.

Ezzel az érveléssel az a probléma, hogy a jogosultság feltételeit nem a bank szabja meg, hanem az említett rendelet, ami nem tartalmazza az idézett kikötést. Az ügyfelet képviselő tanácsadónak sikerült elérnie, hogy ezt a bank is belássa, ekkor azonban elkezdtek a méltányolható lakásigénnyel kapcsolatos kikötéseken problémázni. (A rendelet tartalmazza, hogy hány együttköltöző családtag esetén legfeljebb hány szobás lehet az ingatlan ahhoz, hogy még támogatható legyen, és emellett tartalmaz telekár nélküli vételárra vonatkozó maximumot is.)

A bank munkatársa azt állította, hogy a vételár meghaladja a támogatható küszöböt (mely a szóban forgó állami támogatás esetén Budapesten és a megyei jogú városokban 12 millió forintra tehető), ez azonban csak a telekárral együtt számolva volt igaz. Mivel a rendelet kihangsúlyozza a telekár-nélküliséget, így idővel ezt is el lehetett fogadtatni a bankkal. Végül a két nem várt csavar mintegy 2,5 héttel hosszabbította meg az ügyintézés idejét, de járhatott volna rosszabbul is az ügyfél...

Sokkal rosszabbul is végződhetett volna!

Ha belegondolunk, a valós történetben szereplő ügyfél kétféleképpen is pórul járhatott volna: amennyiben tanácsadó nélkül vág bele az ügyletbe és hagyja magát elbizonytalanítani, lemondhatott volna a vissza nem térítendő állami támogatásról, ami óriási horderejű veszteségként értelmezhető. (Jelen esetben 3 gyerek után járó 1,9 millió forint forgott kockán.) Ha pedig nem hagyja magát ilyen könnyen, akkor egy másik banknál köthetett volna ki, ahol valamivel magasabb költséggel juthatott volna hitelhez. Ez az eset mindenki számára kedvezően végződött, mivel a felkészült közvetítő végig kitartott a konkrét igényre legjobb ajánlatot adó bank és a jogszabály betűje mellett...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem