2019. május 22. szerda Júlia, Rita

Lakáshitele van? (x)

  • 2019. április 23. kedd 05:30

Ma Magyarországon még több tízezer olyan, érvényben lévő lakáshitel szerződés van, amelyek esetében a törlesztőrészlet egy éven belül, akár többször is változhat.
Advertisement

Ennek oka, hogy a megállapodás megkötésekor sokan változó kamatozással vették fel a kölcsönüket, így vállalták azt, hogy 3, 6 vagy 12 havonta a velük kapcsolatban álló pénzintézet - a külső, tőle független financiális tényezőket mérlegelve - újraszámolhatja a hitelösszegre eső kamat mértékét. A hosszú futamidők miatt pedig időről - időre nagyobb arányban is növekedhettek a hitelesek terhei. Természetesen van megoldás ennek megelőzésére a jövőben.

A családoknak, magánszemélyeknek egyaránt lehetőségük nyílik rá, hogy a változó kamatozású lakáshiteleiket szabadon fix kamatozásúakra cseréljék hitelkiváltással, vagy szerződésmódosítással. A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség tájékoztatása szerint a legfőbb érv a jelzáloghitel szerződések újragondolása mellett az, hogy a fix kamatozású hitelnél a kamat és vele együtt a havi törlesztő részlet is változatlan marad hosszabb időszakig - vagy éppen a futamidő végéig-, függetlenül a gazdaságban zajló folyamatoktól.

A fix kamatozásra való áttérés kiszámíthatóságot, stabilitást jelent, és a pénzügyek tudatosabb tervezését, menedzselését segíti elő, ezért is érdemes alaposan mérlegelni a személyre szabott ajánlatot, amit a hitelező bank készít el és bocsát rendelkezésre.

További információk: bankszovetseg.hu/fixarfolyam

(x)

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS